Läromedel

Kockspelet

Yrkesutbildning Tjänstebranschen

Kockspelet är ett nätspel som handlar om kundservice för studerande i hotell-, restaurang- och cateringbranschen samt för alla som är intresserade av ämnet. Spelet fungerar med alla moderna webbläsare och inga extra program behöver installeras på datorn. Spelet kan också spelas på surfplattor och på de flesta smarttelefonerna.

Vad lär man sig i Kockspelet?
Kundservicedelen i Kockspelet innehåller 500 flervalsfrågor, som behandlar följande ämnesområden: serveringssätt, att ställa en matsal i ordning, personal som jobbar med kundservice, kassafunktioner, betalmedel och att betjäna kunder. Spelet fungerar med alla moderna webbläsare och man behöver inte installera några program i sin egen dator. Spelet kan även spelas med bl.a. iPad och telefoner med internet anslutning.

Vad går Kockspelet ut på?
Spelet går ut på att bygga upp en restaurang och svara på frågor.
De frågor i spelet som rör kundservice är grupperade i olika ämnesområden. Efter varje ämnesområde kommer det en bildfråga och när man gått igenom och svarat rätt på alla ämnesområden kommer det en videofråga. Kockspelet kan också spelas av två personer tillsammans, om studerandegruppens lärare via administrationssystemet har matat in gruppen i spelet.

Till lärarna
Lärarna kommer in i administrationssystemet för lärare och kan registrera sig och logga in genom att klicka på länken Lärare på spelets startsida. Där kan läraren lägga till läroanstalter och studerandegrupper som de studerande i sin tur ska välja när de registrerar sig. I administrationssystemet kan lärarna även granska studerandenas framgång och justera svårighetsgraden på individuell nivå för elevern

Författare
Tiina Räntilä, Mervi Junno-Uski, Meanfish Oy
År
2012