Hoppa till huvudinnehåll

Stödmaterial för det andra inhemska språket | Utbildningsstyrelsen


Utgångspunkten för språkinlärningen är användningen av språk i olika sammanhang och kommunikationssituationer. Språkundervisningen ska stärka barnens, elevernas och de studerandes språkmedvetenhet, kulturella kompetens och stödja deras förmåga att använda flera språk parallellt samt utveckla deras kompetens i multilitteracitet.

Programmet för utveckling av det andra inhemska språket syftar till att främja lärandet i det andra inhemska språket finska och svenska. Utbildningsstyrelsen har huvudansvaret för genomförandet av åtgärderna. Utvecklingsprogrammet består av 8 åtgärder. 

Ett av målen för programmet har varit att utveckla och uppdatera det stödmaterial för undervisning i det andra inhemska språket som finns på Utbildningsstyrelsen webbsidor samt att göra materialet tillgängligt för alla lärare, barn, elever och studerande.  

På den här webbplatsen finns stödmaterial, tips och länkar till material som lämpar sig för undervisningen och lärandet i det andra inhemska språket finska. Stödmaterialet är grupperat enligt utbildningsstadium: småbarnspedagogik och förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och yrkesutbildning. Stödmaterialet på sidan anknyter till de centrala innehållen och olika målområden för språkundervisning.

Även om stödmaterialet är indelat enligt utbildningsstadium så kan det tillämpas och användas inom olika utbildningsstadier och –former. Det lönar sig att bekanta sig med materialet för de olika utbildningsstadierna och upptäcka hur det kan berika och/eller tillämpas i den egna skolan eller  verksamheten!  

Rubrikerna för innehållen och de olika områdena för olika utbildningsstadier är desamma, men notera att om bilderna skiljer sig från varandra innebär det att även innehållet i viss mån är ett annat.