Svenska dagen firas årligen den 6 november. Dagen firades första gången 1908 och traditionen instiftades av Svenska folkpartiet. Dagen var ursprungligen avsedd att öka den svenskspråkiga befolkningens känsla av samhörighet. Sedan dess har dagens syfte varit att respektera Finlands tvåspråkighet samt att synliggöra särskilt det svenska språket och det svenskspråkiga kulturarvet i Finland. Kung Gustav II Adolfs dödsdag 6.11.1632 valdes som datum. Kungen stupade i det trettioårigakriget. Kriget är en del av grundandet av den svenska stormakten.
Svenska Yles korta och roliga video förklarar varför vi firar svenska dagen

Gustav II Adolf har grundat många städer i Finland, varav två firar sin 400 års jubileum i år: Karleby och Nykarleby. Visste du att en liten kommun i Päijänne-Tavastland heter Gustav Adolfs (Hartola på finska)? Gustav II Adolf är en av personerna i Zacharias Topelius Fältskärns berättelser.

Gustav andra adolfs staty i Karleby

I år avtäcktes en staty av Gustav II Adolf i Karleby. Statyn är en motorsågsskulptur planerad och gjord av konstnären Ulla Haglund för att fira Karlebys 400-årsdag. Hittills har den enda statyn av Gustav II Adolf funnits i Åbo

Under åren har svenska dagen firats bland annat genom olika fester och  tillställningar och genom att fira svenska veckan på olika orter. Dagen till ära utges även årligen ett svenska dagen-märke.