I 15 c § i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) föreskrivs om tolkningstjänster inom småbarnspedagogik. När ett barns behov av stöd förutsätter det har barnet rätt till sådana tolkningstjänster som behövs för att delta i småbarnspedagogiken.
I 31 § i lagen om grundläggande utbildning (1998/628) föreskrivs om tolkningstjänster inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen. Enligt lagen har elever med funktionsnedsättning och andra elever i behov av särskilt stöd rätt att avgiftsfritt få sådana tolkningstjänster vilka är en förutsättning för att de ska kunna delta i undervisningen. För kostnaderna för tolkning till teckenspråk och tolkning som förtydligar kommunikationen står anordnaren av småbarnspedagogiken eller förskoleundervisningen eller utbildningsanordnaren.
Med tolkningstjänster tryggas barnets eller elevens rätt att delta i småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen eller den grundläggande utbildningen på samma villkor som andra jämnåriga. Att ordna tolkningstjänster när detta är till barnets eller elevens fördel är således ett sätt att beakta inkluderande principer. Att underlåta att ordna tolkningstjänster kan bedömas vara indirekt diskriminering i enlighet med diskrimineringslagen (1325/2014).
Paragraf 31 i lagen om grundläggande utbildning tillämpas inte på grundläggande utbildning för vuxna. Det är möjligt att ansöka om tolkningstjänster för grundläggande utbildning för vuxna hos välfärdsområdet med stöd av lagen om service och stöd på grund av handikapp (lagen om funktionshinderservice).
Ur en juridisk synvinkel är det bra att även beakta FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som ratificerades av Finland år 2016. I artikel 24 i konventionen, som gäller utbildning, fastställs rätten till utbildning för personer med funktionsnedsättning.