Vid handledningen kan Utbildningsstyrelsens webbplats som riktas till dem som avlagt examen utomlands användas som stöd. På sidorna finns även heltäckande information om ansökan om Utbildningsstyrelsens beslut och om olika typer av beslut.

Serviceguide för erkännande av examina
Med hjälp av serviceguiden för erkännande av examina kan den som avlagt examen utomlands ta reda på
- om ett beslut om erkännande av examen behövs
- var och hur man ansöker om ett beslut samt
- var man får mer information
Serviceguiden handledar steg för steg. Det kan användas på finska, svenska eller engelska.
Allmän presentation om erkännande av examina
I broschyren anges i vilka situationer beslut om erkännande av examina behövs och vem som fattar beslutet. I broschyren beskrivs även Utbildningsstyrelsen beslutsprocess.
Broschyren har getts ut på finska, svenska, engelska, arabiska, estniska. farsi, franska, kinesiska, persiska, portugisiska och ryska.
Diagram över ansökan om erkännande av examen
Med hjälp av diagrammet kan den som avlagt examen utomlands ta reda på om ett beslut om erkännande av examen behövs. Diagrammet anger också vem som ansvarar för att erkänna examen. Diagrammet kan utnyttjas i handledningssituationer. Diagrammet har publicerats på finska, svenska, engelska, arabiska och ryska.
Handbok om erkännande av lärarutbildning
Handboken om erkännande av lärarutbildning som avlagts utomlands är i första hand avsedd för sakkunniga som arbetar med lärare som avlagt en utländsk examen.
Bifogat till handboken finns ett diagram som kan användas med den som avlagt examen utomlands om hur han eller hon kan skaffa behörighet som lärare i Finland. Handboken har publicerats på finska, svenska och engelska.
Handbok för erkännande av en utbildning inom småbarnspedagogik
Handboken för erkännande av en utbildning inom småbarnspedagogik som avlagts utomlands är i första hand avsedd för experter som arbetar med personer som avlagt en examen utomlands.
Bifogat till handboken finns ett diagram som kan användas med den som avlagt examen utomlands om hur hen kan skaffa behörighet till uppgifter inom småbarnspedagogik i Finland. Handboken har publicerats på finska, svenska och engelska.
Information om utbildningssystemet i olika länder
När du söker information om utländska utbildningssystem och betygsdokument, lönar det sig att använda webbplatserna för det aktuella landets myndigheter och läroanstalten som beviljat examen som primära källor. Länkar hittar du på denna sida under rubriken internationella informationskällor.
Du får grundläggande information om utbildningssystemet i vissa länder i diagrammen över utbildningssystem som Utbildningsstyrelsen publicerat. Diagrammen har gjorts för handledningsbruk och som stöd för antagning av studerande. Diagrammen innehåller namnet på examen eller utbildningen på ursprungsspråket samt de engelskspråkiga översättningarna som används i det aktuella landet.
Internationella informationskällor
Det finns många nyttiga, internationella informationskällor om olika länders utbildningssystem och examensdokument på nätet.
Enic-naric.net är en webbplats för informationsutbyte gällande erkännande av examina, med länkar till nationella informationskällor. Via ENIC-NARIC-webbplatsen fås tillförlitlig information om bl.a. utbildningssystemen, i synnerhet högskoleexamina, i europeiska länder, Australien, Kanada och USA.
Nedan har vi sammanställt även andra utländska samarbetspartners webbplatser, som vi även använder själva i vårt arbete. En del av webbplatserna kräver registrering.
- ENIC-NARIC (länkar till nationella informationskällor)
- AACRAO EDGE (USA)
- Anabin (Tyskland)
- CICIC (Kanada)
- Country Education Profiles (Australia)
- Danish Ministry of Higher Education and Science (Danmark)
- ECE Connection (USA)
- NOKUT (Norja)
- Nuffic (Nederländerna)
- UK ENIC (Storbritannien)
- UHR NARIC-portal (Sverige)
- World Higher Education Database (UNESCO/IUA)
Andra länkar för dem som handleder invandrare
Utbildningsstyrelsen samarbetar med läroanstalter, högskolor, myndigheter och andra yrkespersoner inom integration för att utveckla stödtjänster för att främja invandrares utbildning och sysselsättning i Finland.
Frågor gällande högt utbildade asylsökandes och invandrares högskoleutbildning löses i synnerhet i SIMHE (Supporting Immigrants in Higher Education)-tjänsterna i högskolor med ansvar för invandrare. Dessa tjänster syftar till att göra identifieringen och erkännandet av tidigare förvärvad kompetens hos invandrare smidigare.
Utöver de övriga informationskällorna på denna sida kan länkarna nedan vara till nytta i ditt handledningsarbete.
- Elever och studerande med invandrarbakgrund
- Utbildning för invandrare / Studieinfo
- Högskolornas SIMHE-tjänster och andra stöd till invandrare
- Utbildningssystemet i Finland
- Referensramar för examina
- SIMHEapp för identifiering av kunnande och planering av studierna (på finska)
- MAAMOT sidor som stöd för handledning av invandrare (på finska)
- Verktyget för kompetenskartläggning (EU Skills Profile Tool for Third Country Nationals)
- Integration.fi