Vanliga frågor
Sidan vanliga frågor baserar sig på frågor som ställts till Utbildningsstyrelsen och svaren på dem.
Visa alla frågor och svarSenaste frågor och svar
Ja, enligt noga övervägande.
Utbildningsstyrelsen betonar vikten av ett noggrant övervägande om man tänker ordna fester i religiösa rum. Skolans eller läroanstaltens gemensamma fester är avsedda för alla elever i skolan och deras vårdnadshavare eller alla studerande. Därför bör man vid festarrangemangen, såsom vid valet av festplats, sträva efter att arrangemangen inte innebär att någon väljer att inte delta i festen av övertygelseskäl.
I riksdagens biträdande justitieombudsmans avgörande (EOAK/2186/2018) ansågs det problematiskt att man ordnat en skolfest i kyrksalen. Att en fest ordnas i en kyrka innebär dock inte enligt grundlagsutskottets betänkande (16/2021) att tillställningen i sig är religiös eller att programmet utgör religionsutövning. Grundlagsutskottet konstaterar att det är vanligt att kyrkans lokaler används för olika icke-religiösa evenemang, såsom konserter och andra föreställningar. Utskottet anser att det i princip inte strider mot grundlagen att en fest ordnas i en kyrkolokal eller någon annan religiös lokal.
Samtidigt betonar utskottet att användning av kyrkolokaler eller andra uttalat religiösa lokaler som festplats är förknippad med spänningar när det kommer till religionsfrihet, likabehandling och neutraliteten inom det allmänna. De påverkar också till exempel vilken typ av program som kan anses vara acceptabelt när man arrangerar fester som ingår i undervisningen.
Grundlagsutskottet anser att när en kyrkolokal eller någon annan religiös lokal används för skolans fester, ska skolan övergripande försäkra sig om att elevernas religions- och samvetsfrihet tryggas på lika villkor.
Ja.
Religiösa rum kan också användas som lärmiljöer i andra sammanhang än undervisning i åskådningsämnen, till exempel undervisning med betoning på kulturarv, konst, arkitektur och historia. All undervisning och övrig verksamhet ska utgå från pedagogiska grunder och vara förenlig med läroplanen.
Nej.
I grundläggande utbildning som baserar sig på en särskild världsåskådning eller ett pedagogiskt system, till exempel i kristna skolor, ordnas undervisningen och skolans övriga verksamhet i enlighet med författningar, föreskrifter och anvisningar som gäller den grundläggande utbildningen. Verksamheten, fostran och undervisningen ska följa de allmänna målen för fostran inom den grundläggande utbildningen samt de mål som ställts upp för utbildningen, utan att förbinda eleverna till den världsåskådning undervisningen utgår från eller till den etiska eller pedagogiska filosofiska åskådning en sådan pedagogisk princip utgår från (Statsrådets förordning 422/2012, 3 §).
I likhet med annan grundläggande utbildning ska religionsutövning och deltagande i religiösa evenemang vara frivilligt även i till exempel kristna skolor. Religiösa evenemang som innefattar religionsutövning ska anordnas separat från skolans övriga verksamhet.
Nej.
Man behöver inte ordna ersättande program eller verksamhet för enstaka religiösa inslag under en fest.