Hoppa till huvudinnehåll

Vanliga frågor


Sidan vanliga frågor baserar sig på frågor som ställts till Utbildningsstyrelsen och svaren på dem.

Visa alla frågor och svar

Senaste frågor och svar

Vi ansökte ursprungligen KA101 enligt resekostnader till Cypern, men nu ska vi ändå resa till England, påverkar det budgeten på något sätt?

Nyckelord Erasmus+ Allmänbildande utbildningen

Det individuella uppehållsbidraget varierar enligt land, du ser de landsvisa beloppen i Mobility Tool+ och på sidan för deltagare i fortbildningsprojekt. Du ser de exakta beloppen i Mobility Tool+ när du skriver in mobilitetsperioderna där. Men observera att det totala bidragsbeloppet inte kan bli högre än det som redan beviljats. Så se till att bidraget säkert räcker till också för de sista deltagarna.

Erasmus+ KA101. Om det personliga bidraget: Kursavgiften är 700 €, men därtill kommer kostnader för material och kulturevenemang under kurser. Kan de här kostnaderna ersättas från det personliga bidraget?

Nyckelord Erasmus+ Allmänbildande utbildningen

Uppehållsbidraget kan i princip användas till de här kostnaderna. Men utbildningens arrangör kan ha egna regler för det, så det är bäst att kontrollera saken också av dem. (Bidraget för kurskostnader är 70 €/dag, för högst 10 dagar.)

Erasmus+ KA101. Vi ska åka på job shadowing. Vad händer om stipendiet inte används i sin helhet? Måste vi återbetala det? Det kommer knappast att ske, men vi vill ändå försäkra oss om saken. Finns det en regel om att utlandstraktamente ska betalas?

Nyckelord Erasmus+ Allmänbildande utbildningen

Bidraget för uppehället kan beskrivas som en klumpsumma. Det beviljas enligt antalet dagar som uppges på deltagarintyget och för högst två resdagar. För uppehållsbidraget kontrollerar vi inga kvitton, men er arbetsgivare kan eventuellt göra det. Vissa kommuner använder anpassat dagtraktamente och då uppstår inte det här problemet. Programmet Erasmus+ har inga rekommendationer för dagtraktamente.

KA101 Mobility Tool. Om lärarens budget överskrids, alltså att summan som MT+ beräknar är mindre än lärarens verkliga kostnader, ska det övergående beloppet skrivas in vid punkten för organisationsstöd? Går det att ändra beloppet i MT?

Nyckelord Erasmus+ Allmänbildande utbildningen

Uppehållsbidraget beviljas endast som enhetskostnader, verkliga kostnader i euro meddelas inte. Det dagliga enhetsbeloppet per land/deltagare varierar mellan 75 och 120 euro,  beviljas för minst 2 dagar och högst 2 månader. Du ser de landsvisa beloppen för uppehållsbidraget i Mobility Tool+ och på sidan för deltagare i fortbildningsprojekt.
Organisationsbidraget är alltid 350 €/mobilitetsdeltagare och beslut om hur det används fattas av organisationen som beviljats bidraget.