Coronaviruspandemins inverkan på anordnandet av grundläggande konstundervisning har varit olika på olika håll i Finland, så de åtgärder som behövs för återhämtningen kan skilja sig från varandra.
Förutom distansundervisning har coronatiden på många andra sätt kunnat påverka genomförandet av den grundläggande konstundervisningen, verksamhetskulturen och inlärningsmiljöerna. Lokalt eller ur vissa elevers synvinkel kan det uppstå välfärds-, gemenskaps-, inlärnings- eller kunskapsbrister som det finns skäl att utreda och korrigera på olika sätt. Det är fortfarande nödvändigt att diskutera och dela erfarenheter av den exceptionella situationen och konsekvenserna av den. Med tanke på hela läroanstaltsgemenskapen är det särskilt viktigt att stärka gemenskapen och korrigera det eventuella sociala underskottet, eftersom till exempel många besök, föreställningar, tillställningar och utställningar som ingick i studierna i konstbranschen inte har kunnat ordnas på samma sätt som tidigare.
Coronatiden har också lyft fram den grundläggande konstundervisningens samhälleliga betydelse som stöd för välfärden. Distansundervisningen under pandemin förtydligade betydelsen av grundläggande konstundervisning som en källa till meningsfullhet, glädje och välfärd. Under den exceptionella tiden har det varit viktigt att trygga en så högklassig och målinriktad undervisning inom konstbranschen som möjligt och en vardag med regelbundna hobbyer för barn och unga. Samtidigt har det varit nödvändigt att sörja för personalens och ledningens välfärd och ork. Undervisningen inom konstområdena, läroanstaltsgemenskapen och den regelbundna verksamheten har gett många elever viktiga skyddande betydelser i kriser.