Bakgrund och samarbete i arbetsprocessen med de pedagogiska indikatorerna
Kvalitetsarbetet inom den grundläggande konstundervisningen har genomförts i samarbete mellan undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen. Referensarkitekturarbetet startade en mer omfattande process för att utveckla den grundläggande konstundervisningen. Resultaten från denna process var de strategiska målen för den grundläggande konstundervisningen och de strategiska indikatorer som härletts från dem som redan har färdigställts, och som fastställts i samarbete mellan undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen. Den här handboken presenterar Fyrklöver-modellens kvalitetsfaktorer samt pedagogiska indikatorer som härletts från dem för den grundläggande konstundervisningen. De strategiska och pedagogiska indikatorerna är kopplade till varandra och stöder samma mål.
Utbildningsstyrelsen har ansvarat för att utveckla de pedagogiska indikatorerna för den grundläggande konstundervisningen. Handboken för Fyrklöver-modellen verkställer de utvecklingsåtgärder för den grundläggande konstundervisningen som man beslutat om under regeringsperioden 2019–2023. Utvecklingen av Fyrklöver-modellen grundar sig på undervisnings- och kulturministeriets och Utbildningsstyrelsens resultatavtal 2020–2023, enligt vilket Utbildningsstyrelsen tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet ska utveckla indikatorer som gäller den grundläggande konstundervisningen. Aktörer inom den grundläggande konstundervisningen har framfört önskemål om att man ska producera stödmaterial för det lokala kvalitetsarbetet.
Kvalitetsarbetet inom den grundläggande konstundervisningen ingår i utvecklingen av hela verksamhetsområdet för den grundläggande konstundervisningen. Det stärker det nationella kunskapsunderlaget för den grundläggande konstundervisningen på nationell nivå, hos utbildningsanordnare och vid läroanstalter.
Fyrklöver-modellen, som utvecklats inom det pedagogiska kvalitetsarbetet som leddes av Utbildningsstyrelsen, har beretts vid enheten för gymnasieutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande konstundervisning, som hör till huvudfunktionen Lärande, utbildning och kunnande. Arbetet vid Utbildningsstyrelsen har letts av enhetschef, undervisningsråd Petri Lehikoinen. Följande sakkunniga inom den grundläggande konstundervisningen har deltagit i arbetet: undervisningsråd Alma Muukka-Marjovuo (koordinering av arbetet), undervisningsråd Pamela Granskog, undervisningsråd Minna Harmanen, undervisningsråd Mikko Hartikainen, undervisningsråd Tiia Hintsa och undervisningsråd Matti Pietilä. Från Utbildningsstyrelsen har även specialsakkunnig Tiia Luoma, specialsakkunnig Jaakko Jekunen och projektarbetare Linda Kanninen deltagit. Utbildningsstyrelsens projektarbetare Anjuli Korhonen har hjälpt med frågor gällande digitala plattformar, textvård och illustrationer. Arbetsgruppen har även konsulterat utvärderingsråd Janniina Vlasov vid Nationella centret för utbildningsutvärdering.
I beredningen av det pedagogiska kvalitetsarbetet har man också hört aktörer som representerar samtliga nio konstarter samt representanter för Finlands Kommunförbund, Medborgarinstitutens förbund, Förbundet för grundläggande konstundervisning, Taitoförbundet och Konstuniversitetet. Expertgruppens medlemmar var Sannasirkku Autio, Niina Hummelin, Minna Hyytiäinen, Antti Hämäläinen, Marja-Leena Juntunen, Taina Kopra, Monica Martens-Seppelin, Jaana Nuottanen, Roi Ruuskanen, Viivi Seirala och Tiina Åhlgren.
Tack till alla som delat med sig av sin sakkunskap!