Det huvudsakliga sättet att påvisa kunnadet är genom ett yrkesprov. Yrkesproven planeras individuellt per examensdel och det är utbildningsanordnaren som ansvarar för planeringen.Planeringen görs i samarbete med den studerande och platsen för yrkesprovet. I yrkesprovet utför den studerande praktiska arbetsuppgifter i genuina arbetssituationer och arbetsprocesser på en arbetsplats.
Arbetsplatsen ska vara sådan att det går att påvisa det kunnande som bestäms i examensdelen. Av grundad anledning kan yrkesprovet ordnas någon annanstans. En grundad anledning kan vara situationer där patient- eller trafiksäkerheten äventyras eller specialsituationer där det inte är möjligt att visa kunnande i samband med normala arbetsuppgifter.
Påvisandet av kunnande kan i tillägg till yrkesprov även genomföras på andra sätt:
- Kunnande i de gemensamma examensdelarna i grundexamina kan vid behov även visas på annat sätt än genom ett yrkesprov.
- Kunnande i utbildningsdelar i den handledande utbildningen visas på annat sätt än genom yrkesprov.
Kunnande som visas genom yrkesprov kan individuellt kompletteras på annat sätt. En komplettering kan till exempel vara nödvändig i situationer där det i yrkesprovsmiljön inte är möjligt att bedöma alla de krav på yrkesskicklighet eller kunnande som examensgrunderna förutsätter.En komplettering av visandet av kunnande som examensgrunderna förutsätter kan kompletteras på annat sätt om examensgrunderna ger möjlighet till det.
När visas ett kunnande?
Den studerande har rätt att få skriftlig eller muntlig respons på hur kunnande har utvecklats under utbildningen.Responsen kan ges av till exempel de lärare som ansvarar för undervisningen och övriga som deltar i undervisningen, handledningen och stödet till den studerande samt arbetsplatshandledare. När den studerande nått det kunnande som grunderna förutsätter ska påvisandet av kunnande och bedömning ordnas så fort som möjligt.