
När undervisningen ordnas är det skäl att förbereda sig för följande alternativa scenarier:
- Den rådande situationen tillåter att undervisningen ordnas som närundervisning. I en sådan situation ska man iaktta myndigheternas bestämmelser, anvisningar och rekommendationer som gäller närundervisning.
- Epidemiläget tillåter inte att närundervisning ordnas. I en sådan situation är det önskvärt att istället för närundervisning i så stor mån som möjligt ordna undervisningen och handledningen på alternativa sätt, bland annat genom distansstudier och med hjälp olika digitala lärmiljöer och -lösningar.
Läroanstaltens huvudman beslutar om ändamålsenliga undervisningsarrangemang enligt situationen, omständigheterna och resurserna. Läroanstaltens huvudman kan bedöma vilka resurser det finns till exempel för att utnyttja alternativa undervisningsarrangemang vid sidan av närundervisningen. Det är viktigt att huvudmannen för läroanstalten förbereder sig för att man inom det fria bildningsarbetet kan blir tvungen att med snabb tidtabell ordna undervisningen på alternativa sätt på grund av epidemiläget. Det är också viktigt att huvudmannen för läroanstalten förbereder sig för allvarligare epidemisituationer där en stor del av personalen är borta från jobbet och man därmed skulle vara tvungen att tillfälligt avbryta undervisningen.
Vid evenemang för allmänheten som läroanstalten ordnar ska man tillämpa de bestämmelser om publika evenemang som råder i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar samt de nationella och regionala rekommendationer som gäller angående sammankomster och hur många personer som får samlas samtidigt. För mer information om vilka utbildningar omfattas av sammankomstbegränsningarna, se regionförvaltningsverkets webbplats.
Om en läroanstalt inom fritt bildningsarbete erbjuder någon annan utbildning än utbildning i fritt bildningsarbete ska de bestämmelser och anvisningar som har utfärdats för utbildningsformen i fråga iakttas.
Lagen om temporär ändring av lagen om smittsamma sjukdomar (1221/2021) har stadfästs 22.12.2021. Lagen är i kraft 1.1.2022−30.6.2022. Den temporära paragrafen 58 c är densamma till sitt innehåll som bestämmelsen som gällde våren 2021. I 58 c § föreskrivs om åtgärder för att förhindra spridningen av coronavirusepidemin. Paragrafen medför skyldigheter även för utbildningsanordnarna.
Institutet för hälsa och välfärd och undervisnings- och kulturministeriet (UKM) har 1.3.2022 gett en ny rekommendation om hälsosäkerhet för universitet och yrkeshögskolor samt anordnare av gymnasieutbildning, yrkesutbildning, fritt bildningsarbete och grundläggande utbildning för vuxna. I rekommendationen beaktas övergången till lokala och regionala åtgärder när coronarestriktionerna avvecklas. Arbetshälsoinstitutets anvisningar till arbetsplatserna (Anvisning för att förhindra covid-19-infektioner vid småbarnspedagogik, förskoleundervisning och grundläggande utbildning 1.12.2021) kan tillämpas till lämpliga delar på det sätt man beslutar lokalt eller regionalt.
I användningen av lokalerna ska man iaktta Institutet för hälsa och välfärds anvisning om ventilation. Anvisningen riktar sig till den tekniska personalen som ansvarar för underhållet av anordnarnas lokaler.
Regeringen har 10.2.2022 fattat ett principbeslut om uppdateringen av hybridstrategin för hantering av coronakrisen. Enligt principbeslutet har social- och hälsovårdsministeriet fattat beslut om strategiska riktlinjer för bekämpningen av coronaepidemin. I fortsättningen går epidemibekämpningen i första hand ut på att människor på eget initiativ agerar på ett hälsosäkert sätt, och på förebyggande av allvarliga följder av smittspridning genom vaccinationer. Temporära bestämmelser införs endast till nödvändiga och avgränsade delar. Betydelsen av en hög vaccinationstäckning, en ökad användning av självtester och tydlig information om läget och åtgärderna i olika regioner betonas.