I Finland är likabehandling en grundläggande rättighet för alla. Enligt grundlagen får ingen särbehandlas utan godtagbar motivering.
Hela personalen ansvarar för barnens, de ungas och gemenskapens säkerhet i skolorna, läroanstalterna och inom förskoleundervisningen och småbarnspedagogiken. Gemenskapernas verksamhetskultur och ledning ska främja säkerhet och välbefinnande, likabehandling och jämställdhet samt utveckla samhörigheten.
Läraren ansvarar för varje undervisningsgrupps säkerhet och välbefinnande, samt likabehandling och jämställdhet när hen undervisar gruppen, och när gruppen förflyttar sig från en lär-/studiemiljö till en annan. Rektorn/ledaren ansvarar för arbetsdagens säkerhet och välbefinnande, samt likabehandling och jämställdhet tillsammans med lärarna och den övriga personalen. Rektorn/ledaren och anordnaren av småbarnspedagogik och utbildning ansvarar för att systematiskt förebygga diskriminering, ingripa i diskrimineringssituationer och följa upp dessa i gemenskapen eller i lär-/studiemiljön.
Barnens, elevernas och de studerandes deltagande i formandet av gemenskapen och lär-/studiemiljön främjar säkerhet och välbefinnande samt likabehandling och jämställdhet. Utbildningsanordnaren ska definiera ordningsregler (eller tillämpliga ordningsbestämmelser) som främjar skolans eller läroanstaltens interna ordning, ostörda studier samt tryggheten och trivseln i gemenskapen.
Barn, elever och studerande får inte genom sitt handlande äventyra varandras, gemenskapens eller lär- eller studiemiljöns säkerhet eller hälsa. Barn, elever och studerande ska låta bli att mobba eller diskriminera andra. Elever och studerande ska utföra sina uppgifter samvetsgrant och uppträda korrekt på det sätt som ordningsreglerna förutsätter.
Ingen får diskrimineras i skolan, vid läroanstalten eller inom förskoleundervisningen eller småbarnspedagogiken och man får inte ge order eller anvisningar som innebär diskriminering på grund av
- kön, könsidentitet och könsuttryck
- ålder
- ursprung
- nationalitet
- språk
- religion
- övertygelse
- åsikt
- politisk verksamhet
- fackföreningsverksamhet
- familjeförhållanden
- hälsotillstånd
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning eller
- någon annan omständighet som gäller hens person
Till exempel kan avsaknad av tillgängliga utrymmen, tillräckligt stöd och hjälp eller andra rimliga anpassningar uppfylla kännetecknen för diskriminering, eftersom det kan försätta barn och unga i ojämlik ställning på grund av funktionsnedsättning.
Skyldigheten att inte diskriminera gäller skolornas, läroanstalternas, förskoleundervisningens och småbarnspedagogikens vardagsverksamhet, såsom undervisningsarrangemang och läromedel, antagning av elever och studerande, skillnader i lärandet, bedömning av studieprestationer samt rekrytering av personal.
Om det framkommer att diskriminering har skett eller det finns en misstanke om att diskriminering har skett i lär- eller/studiemiljön, gemenskapen eller under skolvägen är lärarna, rektorn eller ledarna för småbarnspedagogiken som har ansvar för förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och yrkesutbildning, skyldiga att underrätta vårdnadshavarna (eller någon annan laglig företrädare för barnet) om diskrimineringen. Anmälningsskyldigheten gäller barn, elever och studerande under 18 år som utsatts för diskriminering samt den elev eller studerande som misstänks för detta. Diskriminering kan ta sig uttryck i diskriminerande mobbning eller våld och kan uppfylla kännetecknen för brott.
Läraren och rektorn/ledaren använder konsekventa disciplinära åtgärder och metoder för att trygga utbildningen. När disciplinära åtgärder övervägs skall handlingens art samt elevens eller den studerandes ålder och utvecklingsnivå beaktas. Utbildningsanordnaren ska utarbeta en plan för användningen av disciplinära åtgärder och fostrande samtal samt för förfaringssätten i anslutning till dessa.
Lokala planer och verksamhetsmodeller för säkerhet och välbefinnande samt förebyggande och ingripande i diskriminering ska gås igenom med eleverna samt med vårdnadshavarna eller deras företrädare. Brister i säkerhet, likabehandling och jämställdhet diskuteras vid behov med rektorn/ledaren, som har det övergripande ansvaret för att skolans, läroanstaltens eller småbarnspedagogikens säkerhet samt likabehandling och jämställdhet förverkligas. Personalen ser till att brister i säkerhet och välbefinnande samt likabehandling och jämställdhet åtgärdas.
När småbarnspedagogik och förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och yrkesutbildning planeras, ordnas och genomförs ska barnets eller den ungas bästa beaktas. Ansvaret för barnets fostran ligger i första hand hos föräldrarna. Personalen inom småbarnspedagogik och utbildning stöder vårdnadshavarna i deras fostrande uppgift och strävar efter att erbjuda hjälp till familjen i ett tillräckligt tidigt skede. Barn och familjer hänvisas alltid vid behov till elev- och studerandevårdstjänsterna och social- och hälsovårdstjänster, såsom rådgivningstjänster, socialtjänster och barnskyddet. Om en anställd vid förskolan, skolan eller läroanstalten bedömer att ett barn, en elev, en studerande behöver elev- eller studerandevårdstjänster, ska hen utan dröjsmål kontakta en anställd inom skol- eller studerandehälsovården, kurators- eller psykologtjänsterna, i första hand tillsammans med eleven/den studerande, och lämna de uppgifter hen känner till och som behövs för en bedömning av behovet av stöd.
Anordnarna av småbarnspedagogik och utbildning är skyldiga att främja likabehandling och jämställdhet samt att arbetamålinriktat och systematiskt för jämställdhet och likabehandling. Anordnarna av småbarnspedagogik och utbildning ansvarar för att skolorna och läroanstalterna har en jämställdhetsplan och en likabehandlingsplan. I praktiken kan man utarbeta planerna som en del av arbetet med läroplanen. Planerna genomförs genom det vardagliga arbetet som ledarna, rektorerna och lärarna samt den övriga personalen utför inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, i skolorna och vid läroanstalterna. Flickor och pojkar samt kvinnor och män ska ha samma möjligheter till utbildning och yrkesutveckling. Undervisningen och läromedlen ska stöda förverkligandet av jämställdhetslagen. Jämställdhet främjas i utbildning och undervisning med beaktande av barnens ålder och utveckling.