Hela personalen ansvarar för barnens, de ungas och gemenskapens säkerhet i skolorna, läroanstalterna och inom småbarnspedagogiken. Gemenskapernas verksamhetskultur och ledning ska främja säkerhet och stärka samhörigheten.
Läraren ansvarar för varje undervisningsgrupps säkerhet när hen undervisar, och när gruppen förflyttar sig från en lär-/studiemiljö till en annan. Rektorn/ledaren ansvarar för arbetsdagens säkerhet tillsammans med lärarna och den övriga personalen. Rektorn/ledaren, samt utbildningsanordnaren, ansvarar för att systematiskt förebygga våld, ingripa i våldssituationer och följa upp dessa i gemenskapen eller i lär-/studiemiljön.
Att barn, elever och studerande deltar i att bygga upp gemenskapen och -lär-/studiemiljön främjar säkerheten och välbefinnandet. Utbildningsanordnaren ska definiera ordningsregler (eller tillämpliga ordningsbestämmelser) som främjar skolans eller läroanstaltens interna ordning, ostörda studier samt tryggheten och trivseln i gemenskapen.
Barn, elever och studerande får inte genom sin verksamhet äventyra varandras, gemenskapens eller lär-/studiemiljöns säkerhet eller hälsa. Eleverna/de studerande ska utföra sina uppgifter samvetsgrant och uppträda korrekt på det sätt som ordningsreglerna förutsätter. Till skolan eller läroanstalten får inte medföras och under arbetsdagen får inte innehas sådana föremål eller ämnen som enligt någon lag inte får innehas eller med vilka den egna eller någon annans säkerhet kan äventyras eller som särskilt lämpar sig för att skada egendom och i fråga om vilka det inte finns någon godtagbar orsak för att de ska få innehas.
Om det framkommer att våld har förekommit eller det finns en misstanke om att våld har förekommit i lär-/studiemiljön, gemenskapen eller under skolvägen är lärarna och rektorn eller ledarna för småbarnspedagogiken som har ansvar för förskoleundervisning, grundläggande utbildning gymnasieutbildning och yrkesutbildning, skyldiga att underrätta våldsoffrets och gärningspersonens vårdnadshavare (eller någon annan laglig företrädare för barnet). Anmälningsskyldigheten gäller barn, elever och studerande under 18 år som utsatts för våld samt den misstänkta gärningspersonen.
Personalen inom småbarnspedagogiken och utbildningen har rätt att göra en anmälan till socialvården om barnet (= en person under 18 år) eller dess närstående om barnets bästa kräver detta. Sekretessbestämmelser får inte förhindra detta. Skyldigheten att göra en anmälan till både barnskyddet och polisen gäller när det finns skäl att misstänka sexualbrott mot barn eller brott mot liv eller hälsa. En barnskyddsanmälan ska alltid göras utan dröjsmål om man upptäcker försummelser i barnets vård och omsorg, när förhållandena äventyrar barnets utveckling eller när barnets eget beteende ger anledning till detta. Till exempel när en elev eller en studerande under 18 år försummar skolgången, bär ett oproportionerligt stort ansvar för familjens vardag i förhållande till sin ålder eller när en elev eller en studerande under 18 år begår brott, använder rusmedel eller har psykiska problem eller uppvisar tecken på självdestruktivitet. Undervisningspersonalen kan även vid behov kontakta barnskyddet eller polisen för att be om råd, utan att avslöja barnets eller den ungas identitet.
När ska en brottsanmälan göras?
I samband med våldsdåd är det viktigt att bedöma om gärningen uppfyller kännetecknen för misshandel. Om anställda inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, skolan eller läroanstalten misstänker misshandel av barn eller unga, något annat brott mot liv eller hälsa, sexualbrott mot barn, är de anställda skyldiga att göra en brottsanmälan trots sekretessbestämmelserna. De anställda har rätt att anmäla om de i sitt uppdrag har fått information som ger anledning att misstänka att någon löper risk för att bli utsatt för våld.
En person som fyllt 15 år är straffrättsligt ansvarig för sina våldshandlingar. Det finns ingen nedre åldersgräns för skadeståndsskyldighet.
Läraren och rektorn använder konsekvent disciplinära åtgärder och andra påföljder för att trygga utbildningen. När disciplinära åtgärder övervägs skall handlingens art samt elevens eller den studerandes ålder och utvecklingsnivå beaktas. Utbildningsanordnaren ska utarbeta en plan för användningen av disciplinära åtgärder och fostrande samtal samt för förfaringssätten i anslutning till dessa.
I utbildningsanordnarens elev- och studerandevårdsplan beskrivs planen för att skydda barnet/eleven/den studerande mot våld och krisplanen. Lokala planer och verksamhetsmodeller för säkerhet och välbefinnande samt planer för förebyggande och ingripande i våld ska gås igenom med barnen/eleverna/studerandena samt med vårdnadshavarna. Säkerhetsbrister diskuteras vid behov med rektorn/ledaren, som har det övergripande ansvaret för säkerheten inom skolan, läroanstalten eller småbarnspedagogiken. Personalen ser till att brister i säkerhet och välbefinnande åtgärdas.
När småbarnspedagogik och förskoleundervisning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och yrkesutbildning planeras, ordnas och genomförs ska barnets bästa beaktas. Barnets fostringsansvar ligger i första hand hos föräldrarna. Personalen inom småbarnspedagogiken och utbildningen stödjer föräldrarna/vårdnadshavarna i deras fostrande uppgift och strävar efter att erbjuda hjälp till familjen i ett tillräckligt tidigt skede. Barn och familjer hänvisas alltid vid behov till elev- och studerandevårdstjänsterna och social- och hälsovårdstjänster, såsom rådgivningstjänster, socialtjänster och barnskyddet. Om en anställd vid förskolan/skolan/läroanstalten bedömer att ett barn/en elev/en studerande behöver elev- eller studerandevårdstjänster, ska hen utan dröjsmål kontakta en anställd inom skol- eller studerandehälsovården, kurators- eller psykologtjänsterna, i första hand tillsammans med eleven/den studerande, och lämna de uppgifter hen känner till och som behövs för en bedömning av behovet av stöd.