Alla har rätt till liv och till personlig frihet, integritet och trygghet.
Elevens rättigheter och skyldigheter inom den grundläggande utbildningen
Alla är lika inför lagen. Ingen får diskrimineras på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes person. Barn ska bemötas som jämlika individer.
Vid planering och anordnande av samt beslutsfattande om grundläggande utbildning ska barnets bästa i första hand beaktas.
Var och en har rätt till avgiftsfri grundläggande utbildning. Eleven har rätt att på arbetsdagarna få undervisning enligt läroplanen och tillräckligt stöd för lärande och skolgång genast när behov uppstår.
Eleven har rätt att få elevhandledning i enlighet med läroplanen. En elev som har behov av stöd som berör ansökan till studier efter den grundläggande utbildningen, har rätt till personlig elevhandledning enligt sina behov i årskurserna 8 och 9 (intensifierad personlig elevhandledning). I samband med den intensifierade personliga elevhandledningen ska man utarbeta en personlig plan för fortsatta studier åt eleven.
Undervisningen samt läroböcker och andra läromedel, arbetsredskap och arbetsmaterial som behövs vid undervisningen är avgiftsfria för eleverna. Handikappade elever och andra elever i behov av särskilt stöd har dessutom rätt att avgiftsfritt få sådana tolknings- och biträdestjänster, övriga undervisningstjänster, särskilda hjälpmedel samt tjänster som ordnas med stöd av lagen och som är en förutsättning för att de ska kunna delta i undervisningen.
Utbildningsanordnaren ska främja alla elevers delaktighet och se till att alla elever har möjlighet att delta i skolans verksamhet och utveckling samt att de har möjlighet att säga sina åsikter i frågor som gäller elevernas ställning. Eleverna ska ges möjlighet att delta i beredningen av läroplanen och de planer som hänför sig till den och i beredningen av skolans ordningsregler.
En elev som har längre än fem kilometer till närskolan har rätt till fri transport. En elev har rätt till fri transport också när vägen med beaktande av hans eller hennes ålder eller andra omständigheter är alltför svår, ansträngande eller farlig. Ett alternativ till fri transport är ett tillräckligt understöd för transport eller ledsagande. Elevens dagliga skolresa får med väntetider inberäknade ta högst två och en halv timme i anspråk. Om eleven när läsåret börjar har fyllt 13 år, får skolresan ta högst tre timmar i anspråk.
Om skolresan för en elev inte kan ordnas så att den med väntetider tar högst två och en halv timme och för en elev som fyllt 13 år högst tre timmar har eleven rätt till avgiftsfri inkvartering och helpension.
Vården vid olycksfall som har drabbat eleven i skolan eller på någon annan plats där undervisning ordnas, under skolresan eller på inkvarteringsstället är avgiftsfri för eleven.
Eleven ska varje arbetsdag avgiftsfritt få en fullvärdig måltid som är ändamålsenligt ordnad och övervakad.
En elev som tillfälligt blivit efter i studierna eller annars behöver kortvarigt stöd för inlärning har rätt att få stödundervisning. En elev som har svårigheter med inlärning eller skolgång har rätt att få specialundervisning på deltid vid sidan av den övriga undervisningen.
En elev, som för sin inlärning eller skolgång behöver regelbundet stöd eller flera olika former av stöd samtidigt, ska ges intensifierat stöd eller särskilt stöd.
Eleven har rätt att avgiftsfritt få den elevvård som behövs för att han eller hon ska kunna delta i undervisningen.
Barn som är varaktigt bosatta i Finland är läropliktiga. Läroplikten börjar i enlighet med lagen om grundläggande utbildning vid det läsår som inleds det år då barnet fyller sju år. Om en funktionsnedsättning eller en sjukdom hos barnet medför att de mål som ställts för den grundläggande utbildningen sannolikt inte kan nås under nio år, börjar läroplikten för barnet ett år tidigare (förlängd läroplikt).
Läroplikten upphör då den läropliktiga fyller 18 år eller då den läropliktiga före det med godkänt resultat har avlagt sådan examen som avses i lagen om studentexamen eller enligt lagen om yrkesutbildning, eller annan motsvarande examen avlagd på Åland eller utomlands.
Läroplikten omfattar också skyldighet att söka till utbildning efter den grundläggande utbildningen.
Finland har inte skoltvång, utan vårdnadshavarna kan bestämma att en läropliktig fullgör sin läroplikt på andra sätt än genom att delta i sådan utbildning som avses i lagen om grundläggande utbildning och lagarna som berör utbildning efter den grundläggande utbildningen. I utbildning efter den grundläggande utbildningen kan läroplikten fullgöras utan att delta i undervisning genom en särskild examen som avses i gymnasielagen, eller i enlighet med lagen om yrkesutbildning genom att visa prov på sitt kunnande utan att delta i examensinriktad utbildning.
Den läropliktigas vårdnadshavare ska se till att den läropliktiga fullgör sin läroplikt. Läs mer om följderna av att försumma fullgörandet av läroplikten bland våra vanliga frågor.
Eleven är skyldig att utföra sina uppgifter samvetsgrant och uppträda korrekt. En elev ska låta bli att mobba eller diskriminera samt handla så att eleven inte äventyrar andra elevers, skolgemenskapens eller studiemiljöns säkerhet eller hälsa.
Studier som hör till läroplikten ska framskrida i enlighet med den läropliktigas personliga studieplan.