Läroämnet huslig ekonomi hör till konst- och färdighetsämnena. De övriga konst- och färdighetsämnena är bildkonst, slöjd, gymnastik och musik. Konst- och färdighetsämnena förenar de färdigheter man lär sig, kunskaper som färdigheterna förutsätter och olika kunskaper. Olika färdigheter är exempelvis sång, fiolspel, löpning, akvarellmålning, stickning och tillredning av potatismos.
Dessa ovan nämnda färdigheter inkluderar kunskaper som färdigheterna förutsätter, exempelvis andningsteknik vid sång, justering av stråken vid fiolspel, löpteknik vid löpning, växelverkan mellan akvarellpappret och färgerna vid akvarellmålning samt hur man gör olika maskor vid stickning. När man ska tillreda potatismos i undervisningen i huslig ekonomi behöver man kunskaper som färdigheten förutsätter i form av kunskap om hur man väljer rätt typ av potatis, skalar den och skär den i bitar samt kunskap om hur man gör potatisen till mos, så att det inte blir klimpigt, klister eller soppa.
Olika färdigheter inkluderar också kunskaper om innehållet i det man studerar: noter, akvarellfärger och papper, planering av ett stickat arbete och val av lämpligt garn, löparskor, olika typer av potatis, arbetsredskap etc.
Ovan nämnda färdigheter omfattar färdigheter som berör såväl jaget som interaktion, som i undervisningen i huslig ekonomi är de samarbets- och kommunikationsfärdigheter som presenteras separat. Dessa färdigheter är exempelvis självledning, självkännedom, självförmåga, motivation, attityder, empati, ordlös kommunikation, att ge och ta emot respons etc.
En färdighet har tre delar: själva färdigheten, kunskaper som färdigheten förutsätter samt innehållskunskaper om färdigheten som man lär sig. Färdigheten som man lär sig kommer i sig själv fram i verksamheten och i det man gör, som exempelvis inom huslig ekonomi förmågan att planera eller att agera hygieniskt. Kunskaper som färdigheten förutsätter inkluderar kunskaper som anknyter till färdigheten som man lär sig, exempelvis om vad planering är, hur planeringen framskrider och varför den är viktig eller vad hygien innebär, hur och när den behövs samt varför den är viktig. För det tredje finns innehållskunskaper som man behöver för att öva på färdigheten, exempelvis om livsmedel, rengöringsmedel, olika typer av utrustning, olika material, sådant som rör interaktion etc. Alla dessa kunskaper ingår i innehållsområdena för ämnet huslig ekonomi.
Dessa tre delar utgör en sorts grund för orienteringen eller en förhandsuppfattning av färdigheten som man ska öva på och/eller uppgiften som ska utföras, såsom exempelvis tillredning av potatismos, städning, sortering av tvätt, ordningen för städning av en toalett, gott uppförande och/eller miljögärningar i valet av kläder.