Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika kommuner, har man i samband med ändringen av läroplansgrunderna (Grunderna för förskoleundervisningen läroplan 2010, föreskrift 51/011/2010 och Ändringar och kompletteringar av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2010, föreskrift 50/011/2010) definierat noggrannare, vilka dessa elever är. Definitionen har tagits från Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagstiftning om utbildning (RP 86/1997). Enligt den gäller den förlängda läroplikten gravt handikappade barn. Till dessa räknas syn- och hörselskadade barn samt barn som på annat sätt är fysiskt eller mentalt gravt handikappade eller sent utvecklade. Också en svår sjukdom kan vara orsak till förlängd läroplikt.
När man överväger om barnet omfattas av den förlängda läroplikten ska man jämföra hens situation till ovanstående definition. Till grund för ett beslut om förlängd läroplikt och beslut om särskilt stöd som samtidigt ska fattas, ska ligga ett psykologiskt eller medicinskt utlåtande ur vilket den sakkunnigas bedömning av graden av funktionshinder ska framgå.
Alla syn- och hörselskadade barn, till exempel sådana som använder hörapparat, omfattas inte automatiskt av förlängd läroplikt, utan beslutet ska prövas utgående från ovan nämnda definition enligt grunderna för läroplanen. I lindriga och till och med medelsvåra hörselskador, där skolgången ofta löper väl med hjälp av stödåtgärder eller i vissa fall nästan helt utan stödåtgärder och eleven kommer att nå målen för den grundläggande utbildningen på nio år, behövs inte alltid ett beslut.