Undervisningen ska lägga grunden för elevernas kunskaper i huslig ekonomi och stödja eleverna att utvecklas till konsumenter som klarar av de grundläggande förutsättningarna som behövs för att hantera vardagen i ett hushåll. Undervisningen ska hjälpa eleverna att utvecklas till medmänniskor som bryr sig om sin nästa och som växer till aktiva medlemmar i familjen, hemmet och samhället.
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014
Huslig ekonomi som läroämne

Kontinuiteten i undervisningen i huslig ekonomi från förskoleundervisningen til…
Undervisning i huslig ekonomi kan ges redan i de lägre årskurserna. På den här sidan hittar du information som stöder planeringen och verkställandet av kontinuiteten i undervisningen.

Lärmiljöer och arbetssätt i huslig ekonomi
Med lärmiljöer avses i vid bemärkelse de utrymmen, platser, grupper och verksamhetssätt som stöder den enskilda elevens och hela arbetsgemenskapens utveckling och främjar förmågan att hantera vardagen och kommunikationen. (Material finns tills vidare endast på finska.)

Handledning, differentiering och stöd i huslig ekonomi
Med tanke på målen i huslig ekonomi är det viktigt att ordna handledning och stöd på ett sätt som gradvis stärker elevens förmåga att själv styra sin egen aktivitet och ta självständigt ansvar. (Material finns tills vidare endast på finska.)

Samarbete med andra läroämnen
I artikeln reflekterar man över betydelsen av samarbetet med olika läroämnen och möjligheter att förverkliga samarbetet. (Material finns tills vidare endast på finska.)
Centrala innehåll i målen för huslig ekonomi

I1 Matkunskap och matkultur
Matkunskap hänför sig till färdigheterna i att planera, genomföra och reflektera över de egna valen. Materialet Matinsikt är resultatet av ett samarbete mellan Utbildningsstyrelsen och jord- och skogsbruksministeriet. Materialet stödjer ibruktagandet av innehållsområdet Matkunskap och matkultur

I2 Att bo och leva tillsammans
Att bo och leva tillsammans är grunden och målet för huslig ekonomi. Utbildningsstyrelsen har i samarbete med utbildningsforum för huslig ekonomi tagit fram stödmaterial för ibruktagandet av innehållsområdet I2 Att bo och leva tillsammans. (Material finns tills vidare endast på finska.)

I3 Konsument- och hushållskunskap i hemmet
Undervisningen i huslig ekonomi ska utveckla elevernas kunskaper, färdigheter, attityder och beredskap som behövs för att hantera vardagen i ett hem och för en hållbar livsstil som främjar hållbarhet och välbefinnande. Utbildningsstyrelsen har tillsammans med Konkurrens- och konsumentverket producerat stödmaterialet för innehållsområdet Konsument- och hushållskunskap i hemmet. (Material finns tills vidare endast på finska.)
Bedömning i huslig ekonomi

Stödmaterial för slutbedömningen i huslig ekonomi
Utbildningsstyrelsen har utarbetat noggrannare kunskapskrav för slutbedömningen i alla läroämnen genom att definiera kunskapskrav för vitsorden 5, 7, 8 och 9. Bedömningskriterierna i läroplansgrunderna är förpliktigande för utbildningsanordnaren och ska som sådana överföras till den lokala läroplanen. På sidan finns även samlat stödmaterial till stöd för undervisningen och bedömningen i huslig ekonomi.

Bedömning av konst- och färdighetsämnen
Konst- och färdighetsämnen som är gemensamma för alla elever är musik, bildkonst, handarbete, gymnastik och huslig ekonomi. Bekanta dig med exempel i timfördelningen i konst- och färdighetsämnen och med annat material som stöder bedömningen.

Bedömning av valfria ämnen
Syftet med de valfria ämnena är att fördjupa och bredda elevens kunskaper enligt elevens val. De valfria ämnena är en annan del än de valfria konst- och färdighetsämnena.

Bedömning
Bedömningen av lärandet och kunnandet i huslig ekonomi ska vara handledande och sporrande. Frågor som varför, hur och vad samt vem som bedömer öppnar meningen med bedömningen. (Sidan är under arbete.)
Stöd för undervisning i huslig ekonomi

Matkunskapstema i det lokala läroplansarbetet
Matkultur är som tema omfattande och månsidigt. Till dess målsättningar hör bland annat att eleverna ska anta hälsosamma matvanor, lära sig uppskatta mat och förstå sambandet mellan samhället och miljöns välmående. Undersvisning i matkultur är en av skolans viktigaste uppgifter. (Material finns tills vidare endast på finska.)

Nätmaterial för undervisning i huslig ekonomi
Här hittar du material enligt innehållsområdena i huslig ekonomi. (Material finns tills vidare endast på finska.)