- Kom ihåg att du är viktig och värdefull precis så som du är.
- Var en rejäl kompis: mobba inte. Om du upptäcker mobbning, visa ditt stöd åt den som blir mobbad. Du kan till exempel ta med den som blir ensam till en grupp i sociala medier eller ett i digitalt spel.
- Om någon mobbar dig, meddela genast om det till läraren, rektorn eller till någon annan vuxen i skolan. På det här sättet kan den vuxna ingripa i situationen.
- Meddela också åt en vuxen om du upptäcker att någon annan blir mobbad.
- Berätta vad som hände och vilka som var på plats.
- Berätta också för den vuxna om du har stött på mobbning på nätet – i snabbchattar, i sociala medier, i digitala spel eller till exempel på digitala lärplattformar som används i undervisningen. Spara eventuella bevis, såsom sms, e-postmeddelanden eller meddelanden i sociala medier, till exempel genom att ta en skärmdump på dem.
- Berätta också om det som hänt åt dina föräldrar.
Visste du, att
- De vuxna i skolan ska alltid ingripa i mobbning – oavsett om mobbningen sker i skolan eller på nätet. Det är viktigt att du berättar om mobbningen för en vuxen; annars kan hen inte ingripa i situationen.
- Då du behöver hjälp kan du också ta kontakt med skolpsykologen, kuratorn, hälsovårdaren eller en läkare. Samtalet är konfidentiellt och den vuxna tar hänsyn till dina önskemål och åsikter.
- Det finns många sätt att ta kontakt – ring, skicka e-post, använd Wilma eller andra kanaler som ni använder i skolan.