Inom yrkesutbildningen har var och en möjlighet att skaffa sig ett yrke och uppdatera sitt kunnande i olika skeden av livet och yrkeskarriären oberoende av tidigare utbildningsbakgrund.
En sökande som avlagt den grundläggande utbildningens lärokurs eller en motsvarande tidigare lärokurs, eller en sökande som utbildningsanordnaren anser ha tillräckliga förutsättningar för att uppnå det uppsatta målet för kunnande eller för avläggande av examen, kan antas som studerande.
Till yrkesutbildningen söker man fritt via kontinuerlig ansökan under de ansökningstider och på de sätt som utbildningsanordnaren bestämt. Utbildningsanordnaren beslutar också gällande antagningsgrunderna och inträdes- och lämplighetsproven.
Till en utbildning för en yrkesinriktad grundexamen och till en utbildning som handleder för yrkesutbildning ansöker man i allmänhet via det riksomfattande ansökningsförfarandet gemensam ansökan. Gällande grunderna för antagning av studerande inom gemensam ansökan och inträdes- och lämplighetsproven föreskrivs i undervisnings- och kulturministeriets förordning (2017/699).
Vid antagningen av studerande ska jämlika urvalsgrunder tillämpas. Detta förutsätter i praktiken att utbildningsanordnaren har fastställt jämlika urvalskriterier och beslutat om eventuella inträdes- och lämplighetsprov samt utfärdat riktlinjer för de förfaringssätt, enligt vilka man ingriper vid olämplighet för studier vid examina med specifika krav på hälsotillståndet (SORA-examina).
SORA-examina
Med SORA-examina avses de examina som upptagits i förteckningen i Statsrådets förordning (673/2017) och där det i utbildningen eller yrkesarbetet ingår krav som gäller minderårigas säkerhet, patient- och kundsäkerheten eller trafiksäkerheten.
I de examina som har specifika krav på hälsotillståndet har utbildningsanordnaren rätt att få uppgifter om den studerandes hälsotillstånd och funktionsförmåga och rätt att dra in rätten att avlägga ifrågavarande examen eller rätten att avlägga examen inom ifrågavarande kompetensområde och rätten att delta i examensutbildning, ifall det är uppenbart att den studerande i fråga om sitt hälsotillstånd eller sin funktionsförmåga inte uppfyller förutsättningarna för antagning som studerande.
En omständighet som har att göra med sökandens hälsotillstånd eller funktionsförmåga ska i princip inte utgöra ett hinder för studieantagning. Gällande SORA-examina (med specifika krav på hälsotillståndet) kan som studerande ändå inte antas en person som till följd av sitt hälsotillstånd eller sin funktionsförmåga är uppenbart olämplig för utbildningsrelaterade praktiska uppgifter, ifall de säkerhetskrav som ifrågavarande examen förutsätter äventyras till följd av den studerandes funktionsförmåga eller hälsotillstånd och hindren inte kan avlägsnas med skäliga åtgärder.
Ovannämnda begränsning ska tolkas endast på grundval av noggrann individuell bedömning. Jämlikhet och icke-diskriminering garanteras i grundlagen och i de människorättsavtal som Finland ratificerat, såsom FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Stereotypa förhandsuppfattningar om funktionsförmågan hos en person med funktionsnedsättning vilken söker sig till utbildning exkluderar. Att kategoriskt utesluta en viss grupp från studier redan i ansökningsskedet kan vara diskriminering. Läroanstalten ska erbjuda de studerande en så hinderfri och lättillgänglig utbildning som möjligt samt förutsättningar för att erhålla anställning.