Undervisnings- och kulturministeriet kommer inte att anordna en kvalitetspristävling 2024.
Kvalitetspriset inom yrkesutbildningen

Undervisnings- och kulturministeriet ordnar en kvalitetspristävling för anordnarna av yrkesutbildning som Utbildningsstyrelsen genomför. Undervisnings- och kulturministeriet utser medlemmarna i kvalitetspriskommittén.
Alla anordnare av yrkesutbildning kan ansöka om kvalitetspriset inom yrkesutbildningen. En anordnare som belönas med kvalitetspriset kan inte ansöka om priset under de tre följande åren. Ett hedersomnämnande i kvalitetspristävlingen medför inga begränsningar för att delta årligen.
Genom kvalitetspristävlingen uppmuntras anordnarna av yrkesutbildning att utvärdera kvaliteten på sin verksamhet och att kontinuerligt förbättra den. Målet är att hitta goda modeller som andra organisationer kan lära sig av och att främja anseendet, dragningskraften och kännedomen om yrkesutbildning. Genom tyngdpunktsområdena i tävlingen fäster man uppmärksamheten på olika utbildningspolitiskt viktiga teman.
Kvalitetspriset beviljas som ett erkännande för god kvalitet, en ständig förbättring och goda resultat inom verksamheten samt ett föredömligt arbete med att utveckla yrkesutbildningen. Utdelningen av kvalitetsprisen sker utgående från en utvärdering som grundar sig på i förhand fastställda kriterier.
Årligen har man delat ut högst fyra kvalitetspriser samt hedersomnämnanden för särskild framgång inom det ifrågavarande temat. Prissumman ska användas för att utveckla och informera om utbildningsanordnarens verksamhet.
Temat för kvalitetspriset 2023 var gemensam nätverksbaserad verksamhetskultur och partnerskap.
Anvisningar om ansökan och ansökningstiden publiceras i början av år 2023.
Informationstillfälle om ansökan av kvalitetspriset 2023 (på finska)
- Tidpunkt: Måndag 30.1.2023 kl. 14.00–15.30
- Plats: På nätet (Teams), deltag på följande länk: länk för deltagande. Ingen förhandsanmälan behövs.
- Målgrupp: Anordnare av yrkesutbildning som är intresserade av ansöka on kvalitetspriset 2023
- Innehåll: Information om kvalitetspriset för yrkesutbildningen och årets tema, ansökningsprocessen och presentation av ansökan. Därtill ger ordförande för kvalitetspriskommittén sin syn på varför det lönar sig att anhålla om kvalitetspriset och hurdan en god ansökan ska se ut. Det finns möjlighet att ställa frågor på informationstillfället.
Alla anordnare av yrkesutbildning kan ansöka om kvalitetspriset. En vinnare av kvalitetspriset kan inte ansöka om kvalitetspriset de följande tre åren. För dem som fått hedersomnämnande finns inga begränsningar för det årliga deltagandet.
Ansökan och utvärderingen av den under hela processens gång grundar sig på EFQM-modellen som publicerades 2019. Beskrivningarna på utmärkt verksamhet i modellen används som referensram i utvärderingen. Varje delområde granskas utgående från temat.
I kvalitetspriskommittén ingår företrädare för arbetslivet, anordnarna av yrkesutbildning, lärare och studerande samt andra sakkunniga inom undervisningssektorn.
Temat för kvalitetspriset 2022 är hållbar utveckling.
Alla anordnare av yrkesutbildning kan ansöka om kvalitetspriset. En vinnare av kvalitetspriset kan inte ansöka om kvalitetspriset de följande tre åren. För dem som fått hedersomnämnande finns inga begränsningar för det årliga deltagandet.
Ett informationstillfälle om ansökan, tidtabeller och processer för kvalitetspristävlingen ordnades 8.2.2022 (på finska). Presentationerna och materialet hittas längre ner på sidan.
Ansökan om kvalitetspriset
Ansökningstiden är 8.2 – 31.5.2022 kl. 16.00.
Ansökningsblanketten finns på den här sidan. Ansökan ska lämnas in till Utbildningsstyrelsen per e-post på adressen registraturen [at] oph.fi (registraturen[at]oph[dot]fi). Ärende för meddelandet: Kvalitetspristävlingen inom yrkesutbildningen 2022. Ansökan ska undertecknas (ansökans pärmsida). Ansökan kan också lämnas in med digital underskrift. Då kan pärmsidan göras på organisationens egna blankettbotten. Bifoga då ansökan till den.
Ansökan och utvärderingen av den under hela processens gång grundar sig på EFQM-modellen som publicerades 2019. Beskrivningarna på utmärkt verksamhet i modellen används som referensram i utvärderingen. Varje delområde granskas utgående från temasynvinkeln. Den sökandes beskrivning på blanketten borde ge information om de väsentliga målen, praktiska rutinerna, resultaten och goda modellerna som den sökande önskar lyfta fram inom temat. De bilagor som ska bifogas till ansökan finns listade på ansökningsblanketten.
Processen för kvalitetspriset
Vi informerar om hur ansökningsprocessen framskrider på den här sidan.
Processen framskrider i följande steg:
1. Utvärderingen av ansökningarna
Kvalitetspriskommittén väljer utgående från ansökningarna högst 8–12 ansökningar som går vidare till den individuella utvärderingen. Beslutet fattas på kvalitetspriskommitténs möte i juni 2022 och därefter informerar man om det på den här sidan. antalet på samtliga sökande publiceras. Alla sökande blir informerade om hur deras egen ansökan går vidare. De sökande som inte går vidare till den individuella utvärderingen får en kort motivering till detta.
Undervisnings- och kulturministeriet tillsätter en oberoende kvalitetspriskommittén för tävlingen med medlemmar som företräder anordnarna av yrkesutbildning, yrkesinriktad lärarutbildning, undervisningspersonalen, de studerande och arbetslivet. Kvalitetspriskommitténs arbete är konfidentiellt. Utvärderarna förbinder sig att behandla alla de uppgifter som berör utvärderingsprocessen som konfidentiella.
2. Den individuella utvärderingen
Kvalitetspriskommitténs medlemmar arbetar med den individuella utvärderingen av ansökningarna under tiden juni–augusti.
3. Den externa utvärderingen
Utgående från de individuella utvärderingarna beslutar kvalitetspriskommittén om högst 6–7 organisationer som går vidare till den externa utvärderingen. Beslutet fattas på kvalitetspriskommitténs möte i september 2022 och vi informerar om hur processen framskrider på den här sidan. Namnen på de sökande som går vidare till den externa utvärderingen publiceras på webben. De sökande som inte går vidare till den externa utvärderingen får en kort motivering till detta.
De externa utvärderingarna genomförs från slutet av september till början av november. Utvärderingstillfället för den enskilda utbildningsanordnaren genomförs på en dag. Den externa utvärderingen genomförs antingen på distans eller på plats eller som en kombination av dessa två. Kvalitetspriskommittén beslutar om förfarandet på sitt möte i september och ger noggrannare tidtabeller och innehåll för utvärderingstillfället.
Utbildningsanordnarens uppgifter inför den externa utvärderingen:
- Väljer och bjuder in dem som ska intervjuas. De ska företräda utbildningsanordnarens ledning, undervisnings- och handledningspersonal, studerande, arbetslivspartner och andra centrala intressentgrupper.
- Lämnar in eventuella kompletterande tilläggsuppgifter som utvärderarna ber om. Materialet lämnas in på den digitala plattformen (till exempel Teams) som utbildningsanordnaren skapar för kvalitetspriskommittén.
4. Kvalitetspriskommitténs förslag till undervisnings- och kulturministeriet om pristagarna och eventuella hedersomnämnanden
Utgående från de uppgifter som kvalitetspriskommittén fått under hela processens gång kan den förslå högst fyra pristagare och därtill eventuella hedersomnämnanden. Förslaget görs på på kvalitetspriskommitténs möte i november 2022.
5. Beslutet om vinnarna och prisutdelningen
Undervisnings- och kulturministeriet beslutar om mottagarna av priset och de eventuella hedersomnämnandena och delar ut prisen vid sitt seminarium för yrkesutbildningen 15–16.11.2022. Ministeriet rapporterar om pristagarna. Pristagarna får tillgång till en logotyp för kvalitetspriset som de kan använda i sin kommunikation.
6. Respons till dem som deltagit i den externa utvärderingen
Kvalitetspriskommittén ger skriftlig respons till alla de utbildningsanordnare som deltagit i den externa utvärderingen. I rapporten skriver utvärderarna sin syn på organisationens styrkor och utvecklingsområden. Pristagarnas ansökan och respons publiceras på den här sidan under november månad.
Temat för kvalitetspristävlingen år 2021 var jämställdhet och jämlikhet. Temat fokuserade på arbete för att stärka jämställdhet och jämlikhet och minska skillnader i lärandet och hur utbildningsanordnarna har beaktat detta i sin egen verksamhet.
Inom den utsatta ansökningstiden inlämnades sex ansökningar, som alla bedömdes av kvalitetspriskommitténs medlemmar. Utifrån bedömningen av ansökningarna beslutade priskommittén att tre kandidater gick vidare i processen. Kandidaterna genomgick en extern utvärdering i oktober 2021. Utifrån de externa utvärderingarna framförde kvalitetspriskommittén ett förslag till undervisnings- och kulturministeriet på potentiella mottagare av priset. Undervisnings- och kulturministeriets beslut offentliggjordes vid ett seminarium om yrkesutbildningen i Tavastehus den 26 november 2021.
Undervisnings- och kulturministeriet beviljade Ammattiopisto Luovi kvalitetspriset inom yrkesutbildning år 2021. Därtill delades ett hedersomnämnande ut till Suomen Diakoniaopisto Oy (SDO).
Alla anordnare av yrkesutbildning kunde delta i ansökan om kvalitetspriset utgående från sin verksamhet och sina resultat. Bedömningen av ansökningarna utgår från EFQM-modellen. En anordnare som belönas med kvalitetspriset kan inte ansöka om priset under de tre följande åren. Ett hedersomnämnande i kvalitetspristävlingen medför inga begränsningar för att delta årligen.
År 2021
Tema: Att stärka jämlikheten och jämställdheten och minska skillnaderna i lärandet.
Prisbelönta:
- Ammattiopisto Luovi
Hedersomnämnande: Suomen Diakoniaopisto SDO Oy
År 2020
Tema: övergripande kvalitetsledning och helhetskvaliteten på anordnandet av utbildningen
Prisbelönta:
- Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
- Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Hedersomnämnande: Perho Liiketalousopisto Oy
År 2019
(ingen kvalitetspristävling detta år)
År 2018
Tema: De studerandes och personalens välbefinnande
Prisbelönta:
- Etelä-Savon Koulutus Oy
- Seinäjoen koulutuskuntayhtymä (SEDU)
Hedersomnämnande: Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä (VAAO)
År 2017
Tema: Att leda med kunskap
Prisbelönta :
- Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä, Ylä-Savon ammattiopisto -
- Hengitysliitto ry, Ammattiopisto Luovi
- Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
Hedersomnämnande: -
År 2016
Tema: Kompetensinriktning och kundorientering
Prisbelönta:
- Kauppiaitten kauppaoppilaitos (MERCURIA)
- Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
- Tampereen aikuiskoulutuskeskus
Hedersomnämnande: Popp & Jazz Konservatorio
År 2015
(ingen kvalitetspristävling detta år)
År 2014
Tema: Främjande av genomströmningen inom utbildningen och minskande av avbrott
Prisbelönta:
- Kainuun ammattiopisto/ Kajaanin kaupunki, koulutusliikelaitos
- Optima samkommun
Hedersomnämnande: Hyria koulutus Oy
År 2013
Tema: Företagsamhet
Prisbelönta:
- Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
- Etelä-Savon ammattiopisto
- Jyväskylän ammattiopisto
- Koulutuskeskus Sedu
År 2012
Tema: Välmående lärmiljö
Prisbelönta:
- Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä
- Turun Kristillinen opisto
Hedersomnämnande: Ammattiopisto Luovi
År 2011
Teema: Individuella studievägar
Prisbelönta:
- Koulutuskeskus Salpaus
- Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto
Hedersomnämnande: Turun oppisopimustoimisto
År 2010
Teema: Utveckling av lärarnas arbetslivskunnande och arbetsplatshandledarutbildningen
Prisbelönta:
- Forssan ammatti-instituutti
- Helsingin Diakoniaopisto
Hedersomnämnande: TAO, Turun Ammattiopistosäätiö