Med lärmiljöer avses i vid bemärkelse de utrymmen, platser, grupper och verksamhetssätt som stöder den enskilda elevens och hela arbetsgemenskapens utveckling och främjar förmågan att hantera vardagen och kommunikationen. En god lärmiljö är en pedagogiskt mångsidig och flexibel helhet och utgör en kontinuerlig helhet för olika mål- och innehållsområden i huslig ekonomi under olika årdersstadier.
Lärmiljöer och arbetssätt i huslig ekonomi

Utgångspunkten för att välja arbetssätt är att gynna metoder som är specifika för läroämnet. Speciellt för huslig ekonomi är att läroämnet baserar sig på en omfattande kunskapsbas samt förmågan att hantera vardagen. De här färdigheterna övas i praktiska arbetssituationer.
Tavoitekuvaus
Tarkoituksena on aktivoida tavoitteellista työskentelyä ja tukea oppilaiden keskinäisessä vuorovaikutuksessa tapahtuvaa oppimista. Tätä periaatetta tukee selkeästi kotitalous-oppiaineen tehtävän kuvaus:
"Kotitalouden keskeisten sisältöjen ja oppimistehtävien avulla kehitetään oppilaiden suunnittelu-, organisointi-, työskentely- ja voimavarojen hallinnan taitoja. Kotitalouden tehtävänä on vahvistaa valmiuksia pitkäjänteiseen työskentelyyn, yhdessä toimimiseen ja kriittiseen tiedonhallintaan. Erityistä huomiota kiinnitetään jokaisen oppilaan yhdenvertaiseen ja tasapuoliseen osallisuuteen oppimistilanteissa. Oppiaine kasvattaa toiminnallisuuteen ja yritteliäisyyteen sekä vastuullisuuteen ja taloudellisuuteen. Oppiaine soveltaa toiminnaksi eri alojen tietoa, ja yhteistyö muiden oppiaineiden kanssa monipuolistaa oppimiskokemuksia."
Tavoitteiden mukaan oppilaita ohjataan suunnittelemaan, organisoimaan ja arvioimaan työtä ja toimintaa sekä harjoittelemaan kotitalouden hallinnassa tarvittavia kä̈dentaitoja. Kun oppilaat valmistavat ruokaa tai harjoittelevat leivontataitoja, harjoittelevat puhtaanapitoa samoin kuin tekstiilien ja materiaalien hoitoa tarkoituksenmukaisine aineineen, laitteineen, välineineen ja työtapoineen, he saavat tilaisuuden ohjattuun harjoitteluun turvallisessa ympäristössä. Nämä toistuvat tehtävät opettavat tavoitteellista työskentelyä rakenteellisessa prosessissa. Työtapakuvausten tavoitteena on virittää pohdintaa siitä, miten oppilaiden omaehtoista aktiivisuutta, tavoitteellisuutta ja itseohjautuvuutta voitaisiin vahvistaa käytännöllisten työtehtävien aikana.
Työtapakuvaus: Itseohjautuva työtaitojen harjoittelu toimintakorttien tai videomateriaalin avulla
Työtilanteita organisoidessaan opettaja joutuu ratkaisemaan, mitä työtehtäviä olisi paras antaa jokaisen oppilaan harjoitella itsenäisesti ja omaehtoisesti ja mitä taitoja opitaan parhaiten parityönä tai ryhmässä harjoitellen. Yksilöllistä harjoittelua vaativia taitoja ovat esimerkiksi pöydän pyyhkimistaito, lieden puhdistustaito, astianpesutaito, silitystaito, kuorimistaito, taikinan valmistustaito jne. Ohjeet näihin keskeisiin työtehtäviin voivat olla kirjallisina työkortteina tai lyhyinä videoituina tuokiokuvauksina. Niitä käyttäen oppilaat voivat harjoitella itsenäisesti käytännön työtaitoja. Videomateriaalin tuottaminen voi toteutua yhteistyössä esimerkiksi kuvataiteen kanssa niin, että oppilaat itse osallistuvat sen tekemiseen. Tällainen oppimateriaali kehittää valmiuksia ottaa vastuuta omasta oppimisestaan, arvioida sitä ja hankkia palautetta ja vertaisarviointia oman toiminnan reflektointiin. Itseohjautuva harjoittelu tuo mahdollisuuksia opetuksen eriyttämiseen ja opettajalle jää aikaa seurata oppilaiden taitojen kehittymistä ja antaa yksilöllistä palautetta.
Itsearvioinnin yhdistäminen taidon harjoitteluun vahvistaa oppimisen tavoitteellisuutta. Jokainen oppilas voisi laatia itselleen henkilökohtaisen suorituskortin tai oppimispäiväkirjan erilaisista käytännön toimintatehtävistä. Oppimistehtävien valikoima perustuu kotitalouden tavoitteisiin liittyviin keskeisiin sisältöalueisiin: Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri (S1), Asuminen ja yhdessä eläminen (S2) ja Kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa (S3). Oppimispäiväkirjaan liittyvä ohjattu itsearviointi suuntaa oppimista. Vertaisarvioinnin, opettajan ja kodin antaman palautteen avulla oppilaat harjaantuvat oman toiminnan reflektointiin. Oppimispäivätyöskentelyn voi laajentaa portfolioksi, jota oppilaat voivat työstää kotitaloustunneilla aina kun aikaa jää. Portfoliotyöskentely ohjaa oppilaita yksilöllisten tavoitteiden asettamiseen ja vastuun kasvattamiseen omien tavoitteiden saavuttamisesta.
Tavoitekuvaus: Hyvien tapojen ja tasa-arvoisen vastuullisuuden harjoittelu
Valittujen työtapojen pitäisi edistää sosiaalista joustavuutta, kykyä toimia rakentavassa yhteistyössä sekä vastuun kantamista toisista. Kotitalouden opetuksen tehtäväkuvauksessa todetaan: Kotitalousopetuksessa kehitytään kanssaihmisistä huoltapitäviksi lähimmäisiksi ja kasvetaan perheen, kodin ja yhteiskunnan aktiivisiksi jäseniksi. Opetus antaa valmiuksia vuorovaikutukseen ja yhdessä elämiseen.
Tavoitteena on ohjata oppilasta harjoittelemaan kuuntelua sekä rakentavaa keskustelua ja argumentointia oppimistehtävien suunnittelussa ja toteuttamisessa, aktivoida oppilasta tunnistamaan arjen rakentumista ja kulttuurisesti monimuotoisia toimintaympäristöjä sekä kotitalouksien perinteitä, ohjata oppilasta työskentelemään yksin ja ryhmässä sekä sopimaan työtehtävien jakamisesta ja ajankäytöstä sekä kannustaa oppilasta toimimaan hyvien tapojen mukaisesti vuorovaikutustilanteissa sekä pohtimaan oman käytöksen merkitystä ryhmän ja yhteisön toiminnassa.
Työtapakuvaus: Toimintakokemukset ja projektit
Käytännöllinen työskentely pareittain tai pienryhmässä ovat luontevia harjoittelutilaisuuksia toisen huomioon ottamisen, tasa-arvoisen työnjaon ja hyvien tapojen harjoitteluun. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen huomioon ottaminen arvioinnissa tasaveroisesti käytännön työtaitojen ja tiedonhankintataitojen kanssa on tarpeen selvittää oppilaille ja heidän vanhemmilleen jo opiskelun alkaessa, silloin kun arvioinnin periaatteita ja hyvän osaamisen kriteereitä esitellään. Kotitalousopetuksessa tasa-arvoista työjakoa ja vastuullisuutta voidaan harjoitella todellisissa toimintatilanteissa, jotka muistuttavat kodin arkielämää. Kotitalouden opetustilanteissa yhteistyöhön ja vastuuseen liittyviä tilanteita ja ongelmia ratkaistaan käytännössä jokaisella opetuskerralla riippumatta siitä, onko opettaja sellaisia oppimistilanteita etukäteen tietoisesti suunnitellut. Esimerkiksi silloin, kun joku oppilaista on poissa koulusta tai jonkun oppilaan erityistarpeet on otettava huomioon, harjoitellaan erityisesti neuvottelua työnjaosta ja työvuorojen vaihtamisesta. Arvopohdintaa herättää myös se, pitääkö edistyneiden auttaa aina hitaammin eteneviä tai millainen velvollisuus taitavilla on enemmän harjoittelua ja ohjausta edellyttävien neuvomiseen.
Yhteistyötaitojen ja vastuullisuuden harjoittelua voi vahvistaa käytännön toiminnassa leikkimielisten toimintakokemusmenetelmien avulla. Erityisesti silloin, kun ryhmän jäsenet eivät ole ennestään tuttuja toisilleen, kannattaa varata aikaa ryhmäytymiseen. Yhteistyö liikunnan oppiaineen kanssa lisää luontevasti mahdollisuuksia näiden taitojen harjoitteluun.
Laaja-alaisen osaamisen eri kokonaisuuksien huomioon ottaminen toteutuu usein projektityöskentelynä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Projektityöskentely on luonteva mahdollisuus lisätä kotitalousopetuksen vuorovaikutusta toisaalta muiden oppiaineiden kanssa ja toisaalta erilasiin oppimisympäristöihin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Projektit opettavat pitkäjänteisyyttä ja yllättävien tilanteiden kohtaamista arkielämän kontekstissa. Projektityöskentelyn alkaessa oppilaat osallistuvat itse tavoitteiden asettamiseen ja toiminnan suunnitteluun. Parhaimmillaan projektiin kuuluu koko oppimisprosessi; sen avulla opitaan sitoutumista asetettuihin tavoitteisiin ja projektin päättyessä arvioidaan tavoitteiden toteutumista.
Työtapakuvaus: Tarinat ja roolileikit
Tarinat ja anekdootit ovat tunnettuja suullisen kansanperinteen välittämisessä. Tarinoihin voidaan yhdistää asiatietoja, arkielämän toimintatilanteita ja vahvoja tunnereaktioita. Oppimistilanteissa tarinan avulla voidaan kaventaa toisaalta koulun ja arkielämän ja toisaalta teorian ja käytännön välistä kuilua. Varsinkin eettisten periaatteiden ja moraalisten toimintakäytäntöjen sisäistämisessä tarinat ovat ylivertaisia. Joitakin tarinoita on valmiina kotitalouden oppikirjoissa ja opettajan käsikirjoissa. Opettaja löytää tarinoiksi sopivia tapauskuvauksia kouluelämää havainnoidessaan tai kirjallisuutta lukiessaan. Oppilaat itse voisivat keksiä parhaat ja opettavaisimmat tarinat. Tarinoiden tuottamisessa tarjoutuu luonteva yhteistyömahdollisuus äidinkielen kanssa. Jos tarinat käsikirjoitetaan äidinkielen oppitunnilla draamamuotoon, ne voitaisiin esittää ja arvioida kotitaloustunneilla. Tarinoiden esittäminen toimii roolileikin tavoin. Tarinan sisällöstä riippuen roolileikin tavoitteena voi olla kielteisten ennakkoasenteiden muuttaminen, vastuun ottamiseen ohjaaminen tai ongelmanratkaisun erilaisten vaihtoehtojen esittäminen. Videoituna tarinoiden esitystilanteista voidaan tuottaa sopivaa oppimateriaalia arjen ongelmanratkaisun harjoitteluun.
Tavoitekuvaus
Opetuksessa käytetään oppiaineelle tyypillisiä, monimuotoisia ja oppilaskeskeisiä sekä oppimisympäristöön soveltuvia työtapoja. Kotitalouden laaja-alainen ja monipuolinen tieto- ja taitoaines edellyttää työtapoja, jotka edistävät irrallisen tiedon muistamisen sijaan jäsentyneen tietorakenteen muodostamista. Monipuoliset työtavat tukevat erilaisten oppijoiden oppimista sekä kehittävät oppimisen metataitoja, kuten esimerkiksi kriittisen ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja. Kotitaloutta opittaessa pyritään edistämään oman toiminnan arviointia ja reflektointia, joita pidetään sekä vastuullisen toiminnan että oppimaan oppimisen keskeisinä edellytyksinä.
Käsitekartan laatiminen on menetelmä, joka tukee oppilaiden ajattelun jäsentymistä ja syventymistä opiskeltavaan asiaan, sen keskeisiin käsitteisiin ja niiden välisiin yhteyksiin. Käsitekartan avulla kotitalouden yksittäiset asiat tai käsitteet voidaan liittää toisiinsa eheäksi kokonaisuudeksi. Tämä edistää tiedon muistamista ja ymmärtämistä. Käsitekarttatyöskentely sujuu oppilailta sekä yksin että ryhmässä, ja työskentely houkuttelee luovuuteen sekä ongelmien loogiseen ratkaisemiseen.
Käsitekarttatekniikka sopii selkeiden muistiinpanojen tekoon ja sen avulla voidaan havainnollistaa laajoja asiakokonaisuuksia. Opettaja voi esimerkiksi laatia oppitunnin tai opetusjakson sisällöstä käsitekartan, esittää sen oppilaille ja kiinnittää sen jokaisen nähtäville.
Oppimisen laadun arviointiin voidaan käyttää käsitekarttatekniikkaa, sillä se paljastaa nopeasti tietojen puutteellisuudet tai ristiriitaisuudet. Opiskelun eri aikoina laadittuja käsitekarttoja voidaan vertailla, ja näin saadaan esille oppilaiden ajattelun taso.
Työtapakuvaus
Käsitekarttatekniikka on hyvin yksinkertainen ja helppo työtapa, mutta karttojen laatiminen kannattaa opettaa oppilaille aluksi oikein hyvin. On myös syytä sopia, että kaikki koulun opettajat ohjaavat oppilaita laatimaan karttoja samalla uudistetulla tekniikalla. Käsitekarttatyöskentely edellyttää luku- ja kirjoitustaidon, paperia ja kynän, taikka tietokoneen ja kirjoitus- tai piirto-ohjelman sekä perehtymistä asiaan.
Käsitekarttaa opetettaessa voi käyttää "saari ja silta" -analogiaa. Soikiolla rengastetut perusmuotoon kirjoitetut käsitteet ovat "saaria”. Ne liitetään toisiinsa "silloilla" eli nuolilla. Nuolen viereen kirjoitetaan se ajatus, mikä yhdistää käsitteet (saaret) toisiinsa. Vain sellaista siltaa pitkin voi kulkea, joka on nimetty. Toisin sanoen käsitteiden välinen yhteys tulee kirjoittaa siten, että käsitteistä ja niiden välisestä väittämästä muodostuu järkevä lause tai virke. Nuolen suunta osoittaa kulku- eli lukusuunnan. Lukija taivuttaa lukiessaan käsitteet oikeaan muotoon. Näin menetellen jokainen voi ymmärtää, mitä kartan laatija tarkoittaa.
Käsitekartan opetus etenee esimerkiksi näin:
- Opettaja toimii sihteerinä. Hän kirjoittaa taululle allekkain esim. aakkosjärjestykseen toisiinsa liittyviä käsitteitä. Esim. fyysinen hyvinvointi, energiaravintoaineet, harrastukset, henkinen hyvinvointi, hiilihydraatit, hyvät ihmissuhteet, itsensä hyväksyminen, kivennäisaineet, liikunta, monipuolinen ravinto, oikeudenmukaisuus, osallisuus, proteiinit, rasvat, riittävä ja säännöllinen lepo ja uni, ristiriitojen ja epäonnistumisen hallinta, sosiaalinen hyvinvointi, siisteys ja puhtaus, suojaravintoaineet, terveys, vitamiinit, ystävät.
- Ensimmäinen oppilas valitsee ja lausuu ääneen yhden käsitteen, esim. fyysinen hyvinvointi. Opettaja kirjoittaa sen taululle ja piirtää soikion sen ympärille.
- Toinen oppilas valitsee toisen käsitteen (terveys) ja liittää sen ensin esitettyyn käsitteeseen väitelauseella. Opettaja kirjoittaa uuden käsitteen soikion sisälle taululle ja liittää sen ensimmäiseen käsitteeseen nuolella ja liittymistä kuvaavalla verbillä tai väitelauseella. Esimerkiksi näin: "Fyysinen hyvinvointi on osa terveyttä."
- Kolmas oppilas valitsee sellaisen käsitteen, joka liittyy suoraan toiseen aiemmin esitetyistä käsitteistä ja sanoo ääneen käsitteitä yhdistävän lauseen. Esim. ”monipuolinen ravinto edistää fyysistä hyvinvointia.”
- Näin edetään, kunnes kaikki käsitteet on liitetty toisiinsa loogiseksi kokonaisuudeksi.
- Työskentelyn aikana selvitetään epäloogisuudet ja esimerkiksi puuttuvat käsitteet.
Hyvä käsitekartta on monipuolinen, ja siinä on paljon keskeisiä käsitteitä. Yksi käsite esiintyy kartassa vain kerran. Käsitteet liittyvät toisiinsa muodostaen hierarkkisen verkoston. Siinä abstrakteihin yläkäsitteisiin yhdistyy monia esimerkinomaisia alakäsitteitä muutamien välitason käsitteiden avulla. Onnistuneessa käsitekartassa käsitteet muodostavat eheän tietorakenteen, joten sitä voidaan kutsua aihetta kuvaavaksi malliksi tai jopa teoriaksi.
Artikkelissa esitellyt työtavat ja niiden keskeiset tavoitteet on koottu alla olevaan taulukkoon.
TYÖTAVAT |
TAVOITTEET |
|
Käytännön toimintataidot |
||
Itseohjautuva harjoittelu toimintakorttien tai videomateriaalin avulla |
|
|
Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot |
||
Toimintakokemusmenetelmät |
|
|
Tiedonhallintataidot |
||
Käsitekarttamenetelmä |
|
- Aalto M. 2000. Ryppäästä ryhmäksi. My Generation Oy; Aalto, Mikko 1995. Toiminta-kokemusaineisto kouluille, Nuorisokasvatussäätiö, Jyväskylä.
- Kupias, P. 2000. Oppia opetusmenetelmistä. Helsinki: Educa-instituutti.
- Niikko, A. 2000. Portfolio oppimisen avartajana. Helsinki: Tammi.
- Sahlberg, P. (toim.)1989. Luonnontieteiden opetuksen työtapoja 2. Helsinki: Valtion painatuskeskus.
- Sahlberg, P. 1996. Kuka auttaisi opettajaa? Jyväskylä studies in education, psychology and social research 119.
- Åhlberg, M. 2002. Ympäristökasvatus koulun ja sen toimintojen laadunkehittämisenä: perusteita ja työvälineitä. Teoksessa M.-L. Julkunen (toim.) Opetus, oppiminen, vuoro-vaikutus. Toinen parannettu painos. Helsinki: WSOY, 302–321.
- Äänismaa, P. 2002. Ympäristökasvatusta kehittämässä kotitalousopettajien koulutuksessa: kestävän kehityksen mukaisen asumisen ajattelu- ja toimintamallin kehittämistä toi-mintatutkimuksen avulla vuosina 1995–1998. Joensuun yliopiston kasvatustieteellisiä julkaisuja 74.
Kotitalous-lehdessä esiteltyjä työtapoja
- Äänismaa, P. 2001. Ideoita opetukseen, uusia työtapoja. Tulevaisuuspyörä. Kotitalous 65 (4), 12.
- Äänismaa, P. 2001. 6-3-5-pienryhmämenetelmä tulevaisuuteen suuntautuvassa kotitalouden ympäristökasvatuksessa. Kotitalous 65 (5), 24.
- Äänismaa, P. 2001. Käsitekartta korkealaatuisen oppimisen edistäjänä ja opettajan työvälineenä. Kotitalous 65 (7-8), 29 – 30.
- Äänismaa, P. 2002. Vee-diagrammi korkealaatuisen oppimisen apuna. Kotitalous 66 (1), 28 – 29.
- Äänismaa, P. 2002. Kalanruoto-diagrammi luovan ongelmanratkaisun välineenä. Kotitalous 66 (2), 10 – 11.
Alkuperäiset tekstit: Liisa Haverinen ja Pirjo Äänismaa, päivitys Marjaana Manninen | Kuvat: Elvi Turtiainen