”Med lässvårigheter avses svårigheter i inlärningen och hanteringen av exakta och flytande läs- och skrivfärdigheter. Lässvårigheter är en smal specialsvårighet, och den vittnar alltså inte om problem med den allmänna utvecklingsnivån eller inlärningsförmågan. I många språk är termen för lässvårigheter dyslexi.”
Termen lässvårigheter (på finska lukivaikeus) som används i Finland refererar till att problemet syns både i läsning och skrivande. Ofta försvårar lässvårigheter också läsförståelsen och det produktiva skrivandet, men dessa beror ofta på kärnproblemet, svårigheter i den tekniska läs- och skrivförmågan.
I videon Lukivaikeudet berättar Mikko Aro, professor i specialpedagogik, vad som avses med lässvårigheter, hur vanliga de är, vad de beror på, hur de vanligtvis framträder hos elever i olika åldrar samt hur man kan stödja utvecklingen av färdigheterna i olika stadier. Han betonar särskilt vikten av utveckling och uppföljning av stödåtgärdernas effekt i planeringen och genomförandet av stödet.
Lässvårigheter syns på olika sätt under utvecklingen och skolstigen. Många elever och studerande med lässvårigheter klarar sig långt med uthållighet. Lässvårigheter utgör dock en risk för marginalisering i inlärningen. Därför bör man fästa vikt vid läs- och skrivsvårigheter i alla stadier i studierna och fundera över lämpliga stödmetoder för varje stadium. Dessa stödmetoder behandlas närmare i avsnitten Bedömning av lässvårigheter och planering av stöd och Lässvårigheter, tillgänglighet och inkludering på denna webbplats.