Kommunen har ett allmänt ansvar för barn och ungas hälsa, säkerhet och välbefinnande. Kommunen har en skyldighet att utarbeta och verkställa välfärdsplanen för barn och unga. Det rusmedelsförebyggande arbetet är en del av kommunernas och välfärdsområdenas arbete med att främja välbefinnande och hälsa, där alla skolor och läroanstalter har en egen viktig roll. Bildningsväsendet är en viktig partner för skolorna och läroanstalterna inom kommunernas rusmedelsförebyggande arbete.
Människor på ett möte

I praktiken genomförs planering och samarbete övergripande inom det rusmedelsförebyggande arbetet till exempel inom styrgruppen för elev- och studerandevården.

I flera kommuner och välfärdsområden finns en kontaktperson för det rusmedelsförebyggande arbetet. Kontaktpersonen kan inom ramen för sitt uppdrag hålla kontakt med skolorna och läroanstalterna i kommunen eller välfärdsområdet. Hen kan stöda det rusmedelsförebyggande arbetet, till exempel utarbetandet av rusmedelsplanen.

Mål för det rusmedelsförebyggande arbetet:  

1. att förebygga och skjuta upp ungas användning av rusmedel och tobaks- och nikotinprodukter samt penningspel
2. att förebygga att ungas rusmedelsanvändning eller penningspel förvärras
3. att förebygga skadliga effekter av rusmedelsanvändning och penningspel för individer och gemenskaper.
Användning av rusmedel och nikotinprodukter samt penningspel är förknippade med olika skadliga sociala och hälsomässiga effekter samt risken att utveckla ett beroende. De skadliga effekterna är till exempel skuldsättning, olyckor, smittsamma sjukdomar och problem med den mentala hälsan. Som en del av det rusmedelsförebyggande arbetet tacklas även stigmat förknippat med rusmedel och beroende.