Att röra på sig mångsidigt i olika lärmiljöer är utmärkt färdighetsträning som bidrar till att nå målen för gymnastikundervisningen. Det är en förutsättning för att eleverna ska kunna få mångsidiga sinnesförnimmelser och upplevelser av motion och idrott. Gymnastikundervisning i varierande lärmiljöer utvecklar elevernas beredskap för att röra på sig också på fritiden.
Exempel på fysiska lärmiljöer som kan användas vid sidan av gymnastiksalen är bland annat konditionssalar, skolgården, närbelägna parker, sand- och gräsplaner, idrottsplaner, trygga naturliga stränder, simhallar, isplaner och -banor, snö- och skidterräng (kullar, hoppbackar och skidspår), skogsterräng samt den byggda stadsmiljön under olika årstider. Läraren kan påverka den fysiska lärmiljön genom organisatoriska åtgärder, till exempel genom att omforma lokalen och begränsa antalet deltagare. Ändamålsenlig användning av olika grundmodeller och speluppställningar hjälper läraren att ha kontroll över undervisningsgruppen och -lokalen. En skicklig lärare använder bland annat modeller där eleverna står i rad, led, spaljé eller ring på ett varierande och mångsidigt sätt för att lära ut grundläggande fysiska färdigheter. Genom att omforma lärmiljöerna på ett ändamålsenligt sätt ökar aktiviteten under lektionerna och eleverna lär sig mera. Genomtänkta pedagogiska lösningar bidrar också till att ingen elev känner sig utanför i skolgymnastiken.
I nybörjarundervisningen kan eleverna ännu ha begränsad förmåga att gestalta rummet och därför är det bra att använda ett tydligt avgränsat, för eleverna bekant, område under gymnastiklektionerna. I takt med att elevernas omgivning växer, kan också området som används under gymnastiklektionerna vidgas. Tryggheten och lärarens ansvar kommer dock alltid i första hand.
Alla elever har sina egna personliga upplevelser och erfarenheter av motion och idrott, som påverkar deras deltagande under gymnastiklektionerna. Då läraren använder olika typer av lärmiljöer och undervisningsmetoder ges alla elever möjligheter att lära sig på ett ändamålsenligt sätt. Med tanke på målen för läroämnet gymnastik är det ytterst viktigt att välja arbetssätt och lärmiljöer som möjliggör och stimulerar till aktivitet under lektionerna. För att den fysiska funktionsförmågan ska främjas är det mycket viktigt att alla elever är motiverade att röra på sig. Gymnastiken omfattar även sociala och psykiska faktorer. En uppmuntrande och accepterande atmosfär bidrar till att utveckla elevernas inre motivation att röra på sig.