I målen för modulen KO2 nämns att den studerande ska iaktta byggda och naturliga miljöer som är viktiga för den studerande själv och för andra människor. Man kan till exempel börja med en miljö som är bekant för alla gymnasiestuderande: den egna skolan. Alla studerande har en relation till den, som dock inte är lika intim som relationen till hemmet. Man kan ta hjälp av Finlands arkitekturmuseums material Koulurakentamisen historia för att se hur skolbyggnaden motsvarar de stildrag som kännetecknar den tid när den byggdes (se länken nedan).
Som uppvärmning till behandlingen av rum och arkitektur kan man diskutera skolans lokaler och de studerandes relation till dem. Om man har tillgång till skolans planritningar kan var och en få markera sin favoritplats i byggnaden. Därefter diskuterar man
- vilka platser som markerades och varför
- vilka av skolans lokaler som väcker positiva känslor och vilka som väcker negativa
- om det finns lokaler som med tiden fått andra användningsändamål än de hade från början
- hur utrymmen som upplevs som otrevliga kunde göras trevligare och mer inbjudande.
Man kan studera skolans estetik och funktion genom en bildserie: de studerande går runt i och kring skolbyggnaden och väljer exempelvis tre ställen som de tycker är fungerande, trivsamma eller praktiska samt tre som inte är fungerande eller trivsamma. Tekniken kan vara fotografering exempelvis med mobiltelefon, skissande, videofilmning eller att redan i avbildningssituationen skapa mem som kommenterar platserna. Detta är exempel på arbete där den studerande i enlighet med modulens mål beskriver sina iakttagelser och tankar om miljöer, produkter och tjänster med hjälp av bilder.