Finlands referensram för examina beskriver de examina, lärokurser och övriga omfattande samlade kompetenser som ingår i vårt nationella utbildningssystem. Referensramen omfattar bland annat allmänbildande utbildning, yrkesutbildning och högskoleutbildning.
Examina, lärokurser och övriga omfattande kompetenshelheter har indelats i åtta nivåer på basis av den kompetens som de förutsätter. Den kompetens som produceras av varje nivå är definierad i en statsrådsförordning och beskrivningarna motsvarar kvalifikationsnivåerna i den europeiska referensramen för kvalifikationer.
nivå 2: lärokursen för den grundläggande utbildningen samt utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv (TELMA)
nivå 3: utbildning som förbereder för gymnasieutbildning (LUVA) (t.o.m. 31.7.2022), utbildning som handleder för yrkesutbildning (VALMA) (t.o.m. 31.7.2022), fördjupad lärokurs i grundläggande konstundervisning, utbildning som handleder för examensutbildning (TUVA) (fr.o.m. 1.8.2022) och folkhögskolornas utbildning inom det fria bildningsarbetet som riktar sig till läropliktiga (fr.o.m. 1.8.2022)
nivå 4: gymnasiets lärokurs och studentexamen, yrkesinriktade grundexamina och yrkesexamina, examen inom brottspåföljdsområdet, räddningsmannaexamen, examen för jourhavande vid nödcentraler, grundkursen för gränsbevakare och studiehelheten på grundnivå för underofficerare
nivå 5: specialyrkesexamina, underbefälsexamen (räddningsväsendet), grundexamen i flygledning samt studiehelheten på mellannivå (1 och 2) för underofficerare och studiehelheten på mästarnivå för underofficerare
nivå 6: lägre högskoleexamina och yrkeshögskoleexamina, universitetens och yrkeshögskolornas specialiseringsutbildningar för personer som har avlagt lägre högskoleexamen eller yrkeshögskoleexamen samt kyrkans specialutbildningar och pastoralexamen
nivå 7: högre högskoleexamina och högre yrkeshögskoleexamina, universitetens och yrkeshögskolornas specialiseringsutbildningar för personer som har avlagt högre högskoleexamen eller högre yrkeshögskoleexamen samt högre pastoralexamen, stabsofficerskursen, tilläggsstudier i krigsekonomi och i teknik och specialistkompetensen för begränsad förskrivningsrätt
nivå 8: vetenskapliga och konstnärliga påbyggnadsexamina vid universiteten och Försvarshögskolan (licentiatexamina och doktorsexamina), generalstabsofficersexamen, specialveterinärexamen, specialistläkarexamen och specialisttandläkarexamen
I de examina eller kompetenshelheter som placerar sig på samma nivå kan olika sidor av kompetensen vara betonade. Inom den nationella referensramen finns inga sådana examina eller lärokurser som inte längre funnits med i examenssystemet då referensramen har fastställts år 2017.
I examensbetyget, betyget eller tillägget till slutbetyget för internationellt bruk, som ges åt den studerande, antecknar utbildningsanordnarna på vilken nivå ifrågavarande examen, lärokurs eller de övriga kompetenshelheterna placeras inom den nationella och europeiska referensramen för kvalifikationer.
På engelska används namnet Finnish National Framework for Qualifications and Other Competence Modules och förkortningen FiNQF för referensramen.
Finlands referensram för examina är baserad på Europaparlamentets och -rådets rekommendation om en europeisk referensram för kvalifikationer (European Qualifications Framework, EQF) för att främja livslångt lärande. Finlands referensram för examina är även enhetlig med den europeiska referensramen för högskoleexamina (European Higher Education Area (EHEA) qualifications framework).
Om en nationell referensram för examina och övriga samlade kompetenser föreskrivs i lagen (93/2017) och statsrådets förordning (120/2017).