Målet för samarbetet kring åskådningsfostran är att vårdnadshavarna och personalen gemensamt förbinder sig till att främja barnens hälsosamma och trygga uppväxt, utveckling och lärande. Samarbetet stöder uppbyggandet av tillit samt en jämlik interaktion och ömsesidig respekt. Personalen ska ha ett nära samarbete med vårdnadshavarna och respektera varje familjs bakgrund, åskådningar och värderingar. (Grunderna för planen för småbarnspedagogik 2018) Vårdnadshavarnas språkliga och kulturella kunnande samt annan sakkunskap kan utnyttjas i genomförandet av småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen (Grunderna för förskoleundervisningens läroplan 2014).
Vid uppgörandet av barnets plan för småbarnspedagogik och planen för barnets lärande i förskoleundervisningen ska man ta hänsyn till barnets språkliga, kulturella och åskådningsmässiga bakgrund. Det lönar sig att öppet bjuda in vårdnadshavarna till samarbete för att man ska kunna beakta de åskådningsmässiga bakgrunderna och förverkliga en åskådningsfostran som tar hänsyn till en åskådningsmässig mångfald. Samarbetet med vårdnadshavarna kring åskådningsfostran är också en del av arbetet som hör samman med integration.
Vårdnadshavarna engageras att delta i åskådningsfostran. De kan ha kontaktuppgifter till åskådningssamfund eller andra aktörer som ligger nära deras värderingar och som personalen kan ha nytta av i planeringen av det sektorsövergripande samarbetet för att berika och vidga barnets lärmiljöer. Ett förtroligt och öppet samarbete hjälper personalen att beakta barnens olika åskådningsbakgrunder som en del av barngruppens verksamhet.
För att samarbetet ska vara smidigt, är det bra om personalen i ett så tidigt skede som möjligt öppnar upp för vårdnadshavarna vilka mål man har för åskådningsfostran som en del av småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen. Enligt religionsfrihetslagen behöver ingen i Finland uppge sin egen religion eller åskådning. Man ska ändå tillsammans med vårdnadshavaren diskutera den åskådningsfostran som förverkligas i småbarnspedagogiken. Åskådningsfostran kan vara ett främmande begrepp för vårdnadshavaren eller det kan väcka tankar om religiöst bunden småbarnspedagogik. Man kan till exempel i samband med en föräldrakväll diskutera hur åskådningsfostran tar sig uttryck i småbarnspedagogiken och om dess innehåll (läs mer i Ändamålsenlig åskådningsfostran).
Professionella samtal
Att tala om sin egen åskådning eller frågor som berör barnets åskådning kan uppfattas som en privat sak. Personalens sensitivitet och mod har en central roll när man tillsammans med vårdnadshavarna talar om frågor som berör åskådningsfostran som genomförs enligt planen för småbarnspedagogik och förskoleundervisningens läroplan. Det är viktigt att personalen undviker stereotypiska tankesätt vad gäller åskådningar och att man beaktar mångfalden av religioner och åskådningar. Flera åskådningar kan finnas närvarande i barnets närmaste omgivning. Ett specifikt åskådningssamfund eller en kultur säger nödvändigtvis ingenting om familjens åskådning. Varje familj är unik och har sin egen relation till åskådningar.
Med strävan efter ömsesidig förståelse och dialog
I samarbetet med vårdnadshavarna är det av största betydelse att man skapar en känsla av öppenhet och gemensam förståelse och att man öppnar upp värdegrunden och pedagogiken som småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen bygger på. Den gemensamma förståelsen främjas också av att man tillsammans med vårdnadshavaren diskuterar vad åskådningsfostran rent konkret innebär. Det är också viktigt att man för diskussion om principerna för den fostran och undervisning som genomförs i barngruppen och om innehållen i de normerande dokumenten som verksamheten bygger på.
Vårdnadshavarna kan framföra önskemål som gäller åskådningsfostran, men de kan inte bestämma om verksamheten som genomförs under dagen i småbarnspedagogiken eller förskolan. Barnet har rätt att uttrycka sig fritt i frågor som berör åskådningar och att tolka världen på sitt eget sätt, även om det skulle skilja sig från hur man i barnets närmaste omgivning ser på åskådningar och på världen. Personalens uppgift är att se till barnets delaktighet och att åskådningsfostran är inkluderande och följer planen för småbarnspedagogik och förskoleundervisningens läroplan.
Öppen diskussion och att tala om olika situationer och händelser med vårdnadshavarna är en viktig del av den gemensamma dialogen. Det är viktigt att man delar de dagliga händelserna och barnets upplevelser med vårdnadshavaren. Till det hör också att informera om åskådningsmässiga reflektioner som ägt rum under dagen. Ett barn förmedlar ofta direkt vad hen har lärt sig och det kan väcka frågor hos vårdnadshavarna. När personalen samtidigt med informationen om vad som har hänt under dagen också tar upp frågor som berör åskådningsfostran, kan föräldrarna fortsätta reflektionerna tillsammans med barnet senare. (Se Samarbete med vårdnadshavaren)