För delområdet kompetens för välbefinnande har man valt ut uppgifter med målet att förbättra gymnasisternas välbefinnande. Uppgifterna kombinerar bildkonst och musik, och kan utföras på egen hand eller tillsammans.
Bilder och musik som stöd för studierna
Diskutera tillsammans (eller kartlägg på egen hand) om andra studier kan underlättas genom att man tittar på eller skapar bilder eller lyssnar på musik, eller om det stör studierna. Kan någon viss typ av musik eller bild- och färgvärld förbättra koncentrationen och lärandet?
Har du utvecklat studiemetoder där du använder musik eller bilder, eller kanske en kombination av dessa, för att förbättra koncentrationen i andra studier? Skriv ner exempel och presentera gruppens resultat för de övriga grupperna.
Ni kan också dela in er i flera grupper, där ni studerar terapeutiska egenskaper som ni lagt märke till i musik- och bildkonstverk. Samla in
- förslag på lugnande och meditativa konstverk (har någon exempelvis hittat musik som lindrar smärta?)
- konstverk som ger gott humör
- peppande låtar och bilder inför ett prov, ett inträdesprov, jobbsökning eller en tävling
- låtar som tröstar eller piggar upp när man är nedstämd eller ledsen
- låtar som ger energi när man till exempel är ute och joggar eller måste städa.
Symbolisk självreflektion
Om du vore ett hus, hur skulle det se ut? Fundera på hurdant hus du skulle vara och rita det: Har huset stora eller små fönster? Är fönstren många eller få? Vilken färg har huset? Hur många våningar har det? Vilket musikstycke skulle beskriva ditt hus?
Visa och förklara era hus för varandra i gruppen. Komponera ditt hus: Om huset exempelvis har många fönster, kan man beskriva dem i kompositionen med något element som återkommer lika många gånger som det finns fönster. Om huset till exempel är rött kan man hitta på något sätt att beskriva den röda färgen genom musiken. I kompositionen representeras visuella symboler av musikaliska symboler.
Hur ser staden eller byn ut som era hus bildar? Och vilken komposition, ljudvärld eller låt representerar ni? Man kan utveckla uppgiften till en uppgift med fokus på kommunikativ kompetens genom att testa hur husen pratar med varandra. Kom ihåg att ha roligt!
Läraren: Motsvarande metod används ofta i konstnärligt arbete med terapeutiskt syfte. I stället för ett hus kan de studerande presentera sig själva med hjälp av konst, exempelvis som en växt eller något annat föremål eller fenomen. Enligt övervägande kan man också göra uppgiften som gruppövning så att en studerande beskriver eller presenterar en annan med hjälp av en sång eller ett musikstycke som hen tycker passar. Man måste då tänka på att vara respektfull och beakta den andras integritet.
Sinnesvandring: den egna skolan med nya sinnen
Inför en sinnesvandring väljer man ut en som ska göra vandringen och en ledsagare. Den som ska göra vandringen tar på sig en ögonbindel. Ledsagaren ser till att den som går känner sig trygg. Man ska i förväg komma överens om säkerhetssignaler som ges under vandringen, såsom signaler för att den som går måste stanna, böja sig ner etcetera. Man får inte prata.
Ledsagaren planerar i förväg en intressant rutt inne i skolan. Syftet är att man stänger av det dominerande sinnet, alltså synen, och fokuserar på de andra sinnena. På basis av promenadupplevelsen kan man skapa exempelvis en melodi, en sång med text eller en målning, utifrån vilken man skriver en dikt som sedan tonsätts eller dylikt.
Lyssna på landskapet
Denna uppgift handlar om ljudlandskap och är utformad för studierna i musik, men också inom gymnasiestudierna i bildkonst eller modersmål och litteratur kan man lyssna på landskapet exempelvis i samband med uppgifter som handlar om att observera närmiljön (till exempel en dikt eller målning som beskriver landskapet, eller ett miljökonstverk).
Den ursprungliga uppgiften utarbetades av Olli-Taavetti Kankkunen
Gör en promenad på 15–20 minuter på egen hand eller i grupp i en utvald miljö. Miljön kan vara utomhus eller inomhus eller både och. Du kan gå mot ljudet eller lyssna längre ifrån, gå raskt eller stanna för att lyssna.
Fokusera på att lyssna medan du går, gör inte aktivt anteckningar. Fundera efteråt vilket ljud (om du hörde något sådant) som var
- det kraftigaste ljudet och det tystaste ljudet
- ett tyst ljud som nästan doldes av ett kraftigare, eller ett ljud som passerade förbi dig
- ett ljud som kom ovanifrån, det fulaste ljudet
- det mest unika eller oförglömliga ljudet, det ljud som kom längst ifrån (hur långt?), det vackraste ljudet
- ett ljud som du skulle vilja att försvann ur ljudlandskapet för gott, ett ljud som du skulle vilja skydda i ljudlandskapet
- ett ljud som du inte hörde men skulle ha velat höra.
Kesäisiä säveliä ja voimakuvia talven tuiskuihin
Gå omkring på någon trevlig plats ensam eller med ett par eller i en liten grupp (15 minuter). Fundera på vad du hittar i miljön som är
- vackert
- lugnande
- majestätiskt
- glatt
- stärkande.
Fotografera och välj bland bilderna ut en kraftbild som du tror ger glädje och välbefinnande även senare. Ta inte med människor i bilden. Dela bilden med övriga studerande i er WhatsApp-grupp eller i en motsvarande tjänst. Fundera till slut på vilken melodi som skulle komplettera känslan i bilden.
Avslutningsvis, gå tillbaka till den avtalade platsen och berätta för de andra om din bild och den musik som du skulle kombinera den med.
Mitt favoritband
Vilken musikkultur är viktig för dig och vilken slags bildvärld och visuell kultur är den förknippad med? Vilken visuell profil har ditt favoritband eller din favoritmusiker?
Hur har din musiksmak förändrats under årens lopp: hurdan musik och visuell kultur har varit ett stöd för dig i byggandet av din identitet? Du kan se på din egen historia, exempelvis år för år.
Dokumentera resultaten av din undersökning genom att skriva och rita. Anteckna varför specifika verk eller genrer var viktiga för dig och vilka händelser du minns genom dem.
P.S. Du kan också planera och förverkliga ett tvärkonstnärligt verk (till exempel en installation, ett kollage eller ett videoverk) med de element som du hittar.
Meditationsmusik
Skapa ljudlandskap utifrån era egna eller varandras bilder. Som bilder väljer man verk som man kommer överens om att är lugnande. Bilderna kan vara sådana som man gjort på bildkonstlektionerna eller egna verk som man tagit med sig hemifrån. Välj helst sådana bilder som är framställda med tredimensionell teknik eller har en yta som man kan uppfatta med hjälp av känselsinnen. Tryckta eller utskrivna bilder eller skärmdumpar saknar detta materiella element och lämpar sig därför sämre för uppgiften. Som exempel nedan ges sådana konstverk skapade av studerande vars material kan uppfattas med andra sinnen än känseln. Syftet är att beskriva hur en linje eller ett mönster som skapats med olika redskap kan bli till ett ljud eller vilket ljud det skulle vara.
Tips: Titta på bilden och observera stämningen och eventuella rörelser i bilden. Skriv ner frågor om texturen.
Fokusera på bildens material: Är ytans struktur grov eller slät, är linjen liten eller stor? Är det ämne som använts för att skapa bilden dammigt, trögflytande etcetera? Diskutera tillsammans hurdana ljud ni upplever att bilderna är. Improvisera tillsammans lugnande ljudlandskap exempelvis utifrån bildfilen nedan.
P.S. Det slutliga verket kan också bestå av en kombination av hela klassens ljudvärldar. Vissa delar kan upprepas. Utarbeta en bra struktur och framför den. Ge verket ett namn.