Alla olevaan listaan on koottu liikunnan opetuksen kannalta oleellisia yhteistyöverkostoja ja muita tahoja, jotka edistävät liikunnan opetusta ja oppimista tai muuten vaikuttavat oppilaiden ja opiskelijoiden liikuntakasvatukseen.
Stödmaterial för undervisningen i gymnastik
- Utbildning och examinaGymnasieutbildningGrundläggande utbildningGymnastik
På den här sidan finns stödmaterial och länkar till olika aktörer som stöd för undervisningen i gymnastik såväl inom gymnasiet som inom den grundläggande utbildningen.
Artikeln Digitala tjänster i gymnastikundervisningen
Användning av teknologi ingår i läroplanerna för gymnastik både i den grundläggande utbildningen och i gymnasiet. I grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen (2016) sägs att ”Utnyttjandet av motionsteknologi stödjer målen för gymnastikundervisningen”. Om gymnasieutbildningen sägs på motsvarande sätt så här: ”I gymnastikundervisningen används i mån av möjlighet hälso- och sportteknologi och den studerande lär sig kritiskt tolka information och använda medier på ett tryggt sätt, till exempel vad gäller att publicera platsinformation och att publicera bilder på sina prestationer”. Den snabba teknologiska utvecklingen ger mångsidiga nya möjligheter i gymnastikundervisningen. När den digitala världen förändras, förändras också kraven på kunnande i vardagen. I beskrivningarna av digital kompetens (2022) preciseras utvecklingen av digital kompetens i den grundläggande utbildningen. Den här artikeln presenterar några exempel på möjligheter för användning av digitala tjänster i gymnastikundervisningen. Det finns även andra digitala applikationer tillgängliga.
Motionsdopning - undervisningsmaterial
Dopinglinkki har tagit fram ett omfattande undervisningsmaterial om motionsdoping och färdiga timplaner för undervisning i hälsoinformation på högstadiet och andra stadiet. Materialet kan laddas ner gratis via länkarna nedan för undervisningsbruk eller för självständiga studier. Materialpaketet inkluderar även en tentamen med svar. Videofilmerna på sidan kompletterar undervisningsmaterialet.
Liikuntapaikat.fi
På webbtjänsten Liikuntapaikat.fi finns information om iedot 30 000:sta eri liikuntapaikasta. Näin kattava verkkopalvelu on alallaan ainutlaatuinen koko Euroopassa. Liikuntapaikkoja voi hakea palvelusta nimen tai sijainnin perusteella. Käyttäjä voi tarkistaa kartasta, mistä löytyy esimerkiksi lähin ulkokenttä tai virkistysalue. Palvelu kertoo myös, mitä lajeja missäkin paikassa voi harrastaa. Liikuntapaikat.fi-palvelun tietoja päivittävät kuntien liikuntaviranomaiset ja liikuntayhteisöt. Palvelua ylläpitää Jyväskylän yliopisto ja rahoittajana ovat opetusministeriö ja Suomen Kuntaliitto.
Valmennustaito.info – virikkeitä liikunnan opetukseen
Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella rakennettu Valmennustaito.info–sivusto on kaikille avoin kokonaisuus, joka sisältää laajan teoriapaketin liikuntataitojen oppimisesta sekä liikunnallisten perustaitojen videokirjaston. Sivustolla on muun muassa taitokartta, joka on mindmap-muotoon visualisoitu kokonaisuus keskeisimmistä perusliikuntataidoista, Taitotohtorin blogi sekä tietopaketteja liikunnan oppimisesta ja opettamisesta.
Kunnon kulttuuriympäristöt -oppimateriaali
Kunnon kulttuuriympäristöt –oppimateriaalin teemana on liikunta- ja urheiluympäristöt, joihin tutustutaan muun muassa suunnistamalla ja geokätköilemällä. Oppimateriaalin on valmistanut Suomen Kulttuurikasvatusseura, ja sen avulla voi hyödyntää liikunta- ja urheiluympäristöä oppimisympäristönä myös muissa oppiaineissa kuin liikunassa ja terveystiedossa.
Suomen Vanhempainliitto
Suomen Vanhempainliitto on koonnut sivuilleen vanhemmille suunnattuja keinoja ja tukea vaikuttaa oppilaiden ja opiskelijoiden liikkumiseen ja aktiivisuuteen,
LiiKe – Liikunnan Kehitysyhteistyö
LiiKe on suomalainen kansalaisjärjestö, joka on tehnyt kehitysyhteistyötä liikunnan kautta jo vuodesta 2001 saakka. Järjestö käyttää liikuntaa päävälineenä kaikissa kehitysyhteistyöhankkeissaan ja pyrkii lisäämään koulussa käyvien lasten lukumäärää liikunnan avulla. LiiKen tavoitteena on mahdollistaa riittävä koulutus kehitysmaissa, lisätä liikunta- ja terveyskasvatusta sekä lisätä tasa-arvoa ja vahvistaa tyttöjen ja vammaisten oikeuksia koulutukseen ja liikuntaan. LiiKen toimintaa ja materiaaleja voi käyttää liikunnan opetuksessa osana globaalikasvatusta.
Vesisankarit-käsikirja
Vesisankarit-hanke innostaa koululaisia harjoittelemaan vesillä liikkumisen taitoja monipuolisesti eri vuodenaikoina. Hankkeen tärkeimpänä tavoitteena on kannustaa hankkimaan taidot turvalliseen vesillä liikkumiseen. Vesisankarit-käsikirja tarjoaa opettajalle mahdollisuuden käsitellä vesiteemaa eri luokka-asteilla ja eri oppiaineissa. Käsikirjan tehtävät on suunniteltu toteutettavaksi luokkahuoneessa, salissa, koulun pihalla tai lähiympäristössä.
Suunnittelen liikuntaa -palvelu
Nuoren Suomen julkaisema palvelu on tarkoitettu kaikille lasten liikunnan ohjaajille ja valmentajille. Sivuilta löytyy satoja liikuntatehtäviä 4–12-vuotiaille. Materiaalit on tuotettu yhteistyössä lasten liikunnan asiantuntijoiden ja käytännön työtä tekevien lasten ohjaajien ja valmentajien kanssa.
Moto-taituriksi – virikkeitä lasten ja perheiden liikuntaan
Suomen Mielenterveysseuran Perheliikunnan koordinointi -hanke pyrkii lisäämään perheiden yhdessäoloa ja hyvinvointia. Hankkeessa valmistettu Moto-taituriksi-materiaali antaa vinkkejä ja virikkeitä 4–12-vuotiaiden lasten perheliikuntaan. Oppaan käytännön harjoitukset pyrkivät tukemaan ja edistämään lapsen havaintomotorisia taitoja, motorisia perustaitoja, liikunnallista aktiivisuutta sekä vanhemman ja lapsen yhdessä tekemistä.
Fit For the Future -liikuntaopas
Fit for the Future -opas on toteutettu Opetushallituksen ja Oulun kaupungin rahoittaman oppimisympäristöjen kehittämishankkeen yhteydessä vuosina 2008–2010. Hankkeen toteuttivat Kaukovainion koulun liikuntaluokkien oppilaat ja opettajat.
Oppaassa on vinkkejä muun muassa liikunnan harrastamisesta sekä ravinnon ja levon merkityksestä hyvinvoinnille. Oppaassa on myös liikuntapäiväkirja, jonka avulla oppilas voi suunnitella ja seurata omaa liikuntaharrastustaan. Materiaali on vapaasti käytettävissä ja monistettavissa opetuskäyttöön ja liikuntapäiväkirjasta voi tehdä omia versioita.
Lisätietoja hankkeesta saa Kai Lotvoselta (etunimi.sukunimi@eduouka.fi), ja oppaaseen voi tutustua alla.
Oppaassa on vinkkejä muun muassa liikunnan harrastamisesta sekä ravinnon ja levon merkityksestä hyvinvoinnille. Oppaassa on myös liikuntapäiväkirja, jonka avulla oppilas voi suunnitella ja seurata omaa liikuntaharrastustaan. Materiaali on vapaasti käytettävissä ja monistettavissa opetuskäyttöön ja liikuntapäiväkirjasta voi tehdä omia versioita.
Lisätietoja hankkeesta saa Kai Lotvoselta (etunimi.sukunimi@eduouka.fi), ja oppaaseen voi tutustua alla.
Koululaisen liikuntaopas (pdf, 222.35 KB)
Koululiikuntaliitto
Koululiikuntaliitto tarjoaa positiivisia liikunnallisia elämyksiä koululaisille ja opettajille. Liiton tarkoituksena on huolehtia suomenkielisten peruskoulujen ja lukioiden koululaisten sekä Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n jäsenten vapaaehtoisesta liikunnan harrastustoiminnasta. Liikunnallisena tavoitteena on koulun opetussuunnitelman mukaisen liikunnanopetuksen tukeminen, täydentäminen ja jatkaminen.
Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry - LIITO ry
Liikunnan ja terveystiedon opettajien oma ammattiliitto LIITO ry työskentelee koko maan koulujen liikunta- ja terveyskasvatuksen sekä muun liikuntatoiminnan ja -palveluiden kehittämiseksi. Liitto muun muassa kehittää liikunnan ja terveystiedon opettajakoulutusta yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa, edistää jäsenistönsä jatko- ja täydennyskoulutusmahdollisuuksia ja tukee jäsenten kansainvälistä koulutusta.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiitto
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on koulutus- ja valistusorganisaatio, jonka perustehtävänä on uimataidon, vesiturvallisuuden ja olosuhteiden edistäminen. Liitto edistää uimataitoa ja vesiturvallisuustaitoja, jotta jokainen voi liikkua turvallisesti vedessä, vesillä ja veden äärellä, ohjaa yleistä uimaopetus- ja hengenpelastustyötä, neuvoo ja valistaa aiheeseen liittyen, järjestää koulutusta alan ammattilaisille ja kehittää uimahallien, uimarantojen ja muiden uimapaikkojen turvallisuutta. Lisäksi liitto muun muassa myöntää hengenpelastusmerkkejä, tilastoi hukkumistapauksia ja myy uintimerkkejä.
UKK-instituutti
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia sekä lisäämällä terveysliikuntaa. UKK-instituuttia ylläpitää Urho Kekkosen Kuntoinstituuttisäätiö.
Perhekuntaliitto
Suomen Perheliikuntaliitto ry on lasten ja vanhempien yhdessä liikkumista edistävä valtakunnallinen liikuntajärjestö. Perheliikuntaliiton toiminnan tarkoituksena on perheenjäsenten kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin tukeminen yhteistoiminnallisen perheliikunnan keinoin.
Suomen Latu
Suomen Latu tarjoaa kaikille tietoa ja tukea ulkona liikkumisen tavoista ja hyödyistä. Suomen Ladun tavoitteena on, että kaikki löytävät itselleen sopivan tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta. Sivuilla onkin ehdotuksia erikseen lasten, perheiden ja nuorten ulkoiluun.