Med lässvårigheter (lässvårigheter, dyslexi) avses särskilda svårigheter med att läsa och skriva. Det vanligaste draget är svårigheter med att gestalta och bearbeta information i det fonologiska systemet.
Eftersom lässvårigheter ofta också är förknippade med minnesproblem, till exempel snävt fonologiskt korttidsminne, kan lässvårigheten göra det svårare att komma ihåg nya saker och att överlag lära sig. Dessutom kan den studerande medvetet undvika läsning på grund av att det går långsamt eller hen har svårt att förstå, vilket kan leda till att ordförrådet och de allmänna kunskaperna utarmas.
Lässvårigheter tar sig uttryck på väldigt många olika sätt och begränsar sig inte enbart till att läsa eller skriva. Typiska drag för lässvårigheter är
- att det går långsamt att läsa eller skriva
- dubbelkonsonant- och vokalfel
- reversaler (fram-farm)
- rotation (plötsligt-blötsligt)
- svårt att skilja på språkljud
- svårigheter med textförståelse
- svårigheter med bl.a. textuppgifter i matematik
- snävt arbetsminne
- gestaltningssvårigheter, t.ex. kartor
- motoriska svårigheter (svår handstil)
- svårigheter att lära sig främmande språk.
Det är viktigt att den studerande hittar sitt eget sätt att tillägna sig information och utnyttja texter. Med hjälp av lämpligt stöd är det trots svårigheterna möjligt att studera i gymnasiet. För en del har man redan tidigt konstaterat lässvårigheter, men ibland upptäcker man dem först i gymnasiet.
I många gymnasier görs ett screeningtest när studierna inleds. Vid behov ger speciallärare, psykolog, talterapeut eller någon annan sakkunnig ett utlåtande om lässvårigheterna. Utifrån detta kan man planera nödvändiga stödåtgärder under gymnasiestudierna samt specialarrangemang för studentskrivningarna.
Tips för stöd vid lässvårigheter
Läraren kan konkret stödja en studerande som på grund av lässvårigheter eller till exempel språklig bakgrund har svårigheter i sina studier samt i synnerhet svårigheter med att läsa och skriva.
Du som är lärare kan
- själv bekanta dig med hur man producerar klarspråk (t.ex. tydligt tal) och med läromedel på lättläst språk samt själv göra upp uppgifter på klarspråk
- utnyttja Celias lättillgängliga material och andra lättlästa böcker, versromaner och ljudböcker (t.ex. på lektionerna i modersmålet)
- hjälpa till att gestalta uppgifterna genom att även muntligt beskriva deras inledning och mellanfaser
- förtydliga den tillgängliga tiden också genom att muntligt uppge hur mycket tid man får eller måste använda för en uppgift
- med hjälp av mellanprov samla in information om varje studerandes kunnande under studieavsnittet som kan användas av både dig och de studerande och efter proven gå igenom och förtydliga sådant som behöver mera repetition
- testa olika studiestrategier (med hjälp från en speciallärare) och hjälpa varje studerande att hitta en lämplig studieteknik (t.ex. Feynman-, Cornell-, SQ3R- och olika minnestekniker)
- ge anvisningar om användningen av fördjupande läsprogram (t.ex. Words fördjupande läsprogram)
- göra det möjligt att använda ordböcker (t.ex. Utbildningsstyrelsens ordlistor för olika läroämnen för personer med ett främmande språk som modersmål).