Att regelbundet följa upp barnens och de ungas välbefinnande och lärande medför att man i rätt tid och i tillräcklig grad kan ge sådant stöd för lärandet eller stöd från elev- och studerandevårdstjänsterna som eleverna eller de studerande eventuellt kan behöva. Uppföljningen är en del av skolans planmässiga välbefinnandearbete, som förverkligas både under när- och distansundervisning. Speciellt vid distansundervisning är det viktigt att läraren bibehåller sin personliga kontakt till eleverna och studerandena.
Välbefinnandeenkäten är ett systematiskt sätt att samla information om välbefinnandet och lärandet hos elever och studerande i olika åldrar både vid höstterminens start som under läsårets gång.
Enkäten kan användas både inom den grundläggande utbildningen och på andra stadiet.
Frågor till elever och studerande om välbefinnande
1. Hur känns det att komma tillbaka till skolan efter jullovet? Hur tror du att skolvardagen ser ut denna vår?
2. Känner du dig trött under skoldagen?
3. När du tänker på hösten 2021, hur kändes det att studera/studera på distans och har du klarat av uppgifterna? Behöver du stöd för lärande och med vad eller i vilket ämne? Fungerar nätkontakterna hemma och vem hjälper dig om du har problem med dem?
4. Har du vänner i skolan?
5. Har du tid över för hobbyer, motion och återhämtning efter läxorna och andra skoluppgifter?
6. Hurdan bedömer du att stämningen är i din grupp/klass på skalan 4-10? Hur kunde man göra stämningen eller vi-andan bättre i gruppen/klassen?
7. Har du några tips åt läraren om hur vårterminen kunde börja ännu bättre för dig eller din grupp/klass?
8. Är det något annat som du funderar på gällande skolgången/studierna?
9. Vilken är din fiilis idag på skalan 4–10?