Hoppa till huvudinnehåll

Reformen med den utvidgade läroplikten

Läroplikten utvidgas och studierna på andra stadiet blir avgiftsfria för de ungdomar som omfattas av den utvidgade läroplikten. 

Läropliktslagen träder i kraft den 1 augusti 2021, men bestämmelserna om skyldigheten att söka till utbildning träder i kraft redan den 1 januari 2021.

Skyldigheten att söka sig till och fortsätta i utbildning på andra stadiet påverkar i praktiken de ungdomar som våren 2021 går i årskurs 9 i den grundläggande utbildningen. Från och med den årskullen gäller utvidgningen av läroplikten alla unga som övergår från den grundläggande utbildningen till andra stadiet.

alt-text (optional, uses title if not set)

Utvidgandet av läroplikten på undervisnings- och kulturministeriets webbplats

minedu.fi

Information om reformen och vanliga frågor om den utvidgade läroplikten.

alt-text (optional, uses title if not set)

Utarbetandet av grunder för folkhögskolornas utbildning som riktar sig till lär…

Utbildningsstyrelsen utarbetar grunder för läroplanen för folkhögskolornas utbildning inom det fria bildningsarbetet som riktar sig till läropliktiga. Grunderna träder i kraft om riksdagen godkänner regeringens förslag om den utvidgade läroplikten.

alt-text (optional, uses title if not set)

Utarbetandet av grunder för utbildning som handleder för examensutbildning

I den nya utbildningen som handleder för examensutbildning sammanslås påbyggnadsundervisning efter den grundläggande utbildningen, utbildning som förbereder för gymnasieutbildning och utbildning som handleder för yrkesutbildning.