Vad är nätverket Fyren?
Målet för nätverket Fyren är att förnya verksamhetskulturen och pedagogiken, främja elevernas lärande, skoltrivsel och motivation, stödja lärarna i sin professionella utveckling och ork i arbetet,förfaringssätt i ledningen av skolan samt skapa och sprida nya innovationer. Målen motsvarar kraven i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen.
I nätverket deltar skolor från olika delar av Finland. I nätverket ingår skolor med årskurserna 1 - 6, skolor med årskurserna 7 - 9 och enhetsskolor. Till nätverket hör för tillfället cirka 150 skolor från 50 kommuner. Skolorna kan ansluta sig till nätverket på basis av en anmälan från kommunens bildningsdirektör.
Med hjälp av nätverket strävar Utbildningsstyrelsen till att stödja skolor i att skapa nya och innovativa förfaringsätt och sprida information om utvecklingsprojekten till hela utbildningsfältet. Uppföljningen av verksamheten i nätverket Fyren visar att det finns iver och vilja att utveckla utbildningen i de finländska skolorna.
Mål för nätverket
Syftet med Fyren är att fungera som en samarbetsstruktur som möjliggör ett gemensamt lärande. Nätverket uppmuntrar till ändamålsenlig utveckling och försöksverksamhet och hjälper till med att sprida utvecklingsverksamhetens resultat.
Samarbete och nätverk
I nätverket för skolutveckling är, som namnet antyder, arbetet i nätverk mycket viktigt. Vid sidan av samarbetet mellan eleverna, vårdnadshavarna och de andra skolorna, är det viktigt att fundera på möjligheter till mångsidigt och yrkesövergripande samarbete, samarbete med det lokala näringslivet och den tredje sektorn, möjligheter som universitet och forskning ger upphov till samt skapandet av kontakter både i Finland och utomlands.
Fyrens aktörer
Fyren-skolorna har möjlighet att hitta samarbetspartners via nätverket. Utbildningsstyrelsen fungerar som förmedlare när skolor söker samarbetspartners och hjälper till med att inleda samarbetet, men utbildningsanordnarna beslutar själva om samarbete med en samarbetspart.
Fyren är uppdelad i sex regionala nätverk vilka har som uppgift att koordinera regionalt samarbete och utveckling, sprida kunskap och innovationer, öka regionens utvecklingskunnande samt fungera som exempel och innovationskälla för regionens andra skolor. Sedan hösten 2018 handhar regionala koordinatorer uppdraget att tillsammans med oss på Utbildningsstyrelsen koordinera verksamheten inom nätverket Fyren i den egna regionen. Koordinatorerna håller kontakten till Fyren-skolorna inom sin region.
Centrala teman för utvecklingsarbetet är lärande, kompetens, välbefinnande och ledarskap.
Centrala teman inom vilka man söker nya innovationer på basis av framtagna beprövade modeller är lärande, kunnande, välbefinnande och ledarskap. Inom dessa teman har varje Fyren-skola valt centrala områden för sitt utvecklingsarbete inom följande helheter:
1. Elevernas välbefinnande och motivation och förbättring av inlärningsresultat
2. Elevernas delaktighet
3. Pedagogik och undervisningsmetoder
4. Kompanjonlärarskap och samarbete
5. Lärarnas kompetens och välbefinnande
6. Lärmiljöer
7. Skoldagens struktur och undervisningsarrangemang
8. Verksamhetskultur
9. Teknologi
10. Ledarskap
Områdena har stark anknytning till läroplanen, till exempel till de mångsidiga kompetenserna. För sitt utvecklingsarbete gör Fyren-skolorna upp en plan i vilken målen för utvecklingsarbetet och de innovationer man önskar nå definieras.
Utbildningsstyrelsens stöd till Fyren-skolorna
Utbildningsstyrelsen upprätthåller och utvecklar nätverket, samt stöder utvecklingsskolornas verksamhet. För att sprida och utveckla kompetens ordnas regionala träffar och nationella seminarier för Fyren-skolorna. Dessutom informerar Utbildningsstyrelsen om aktuella teman i anslutning till utveckling av utbildning samt fungerar som förmedlare i sökandet av samarbetspartners. Fyrens logo gör det enkelt att känna igen de skolor som tillhör nätverket för skolutveckling.
Anmälan till nätverket för skolutveckling
Utgångspunkten för verksamheten inom Fyren ska utgå från det regionala behovet av utvecklingen av den grundläggande utbildningen. Nätverket erbjuder pedagogiska diskussioner, tillfällen att dela kunskaper och erfarenheter och få del av idéer och tankar i andra kommuner om utvecklingen av undervisningen.
Alla grundskolor som är intresserade av skolutveckling har möjlighet att ansluta sig till nätverket. Som en del av nätverket binder de sig till att samarbeta med de andra Fyren-skolorna samt att dela med sig av utvecklingsverksamhetens resultat, både regionalt och nationellt.
Skolor som är intresserade av att delta i utvecklingsnätverket Fyren kan anmäla sig via denna länk: