Målet var att få information om studerandens förhållningssätt förändras under en utlandsperiod. Resultaten ger information om utlandsperiodernas genomslag samt studerandenas förhållningssätt till möten med olikhet i större omfattning.
Vad är Global Mindedness?
Teori och bakgrund för enkäten
Global Mindedness-enkäten utvecklades i samarbete med Vanessa de Oliveira Andredotti, professor i globalfostran vid Uleåborgs universitet. Grunden för enkäten är tre olika sätt att förhålla sig till olikhet. Dessa beskrivs med termerna Tourism, Empathy och Visiting (fritt översatt turism, empati och besök).
Typiskt för Tourism-förhållningssättet är tron på existensen av en enda sanning. I Empathy-förhållningssättet försöker personen förstå ett annat perspektiv och skapa gemensam förståelse. I Visiting-förhållningssättet öppnar sig personen för andras perspektiv och är redo att möta dem utan en tydligt definierad gemensam referensram.
Förhållningssätten ses inte som utvecklingsskeden, utan som olika sätt att möta olikhet. Var och en av dem kan vara användbar i olika situationer och de sätts inte i rangordning. En individ kan använda alla tre sätt parallellt.
Förhållningssätten mäts i enkätblanketten med 21 påståenden som studerandena svarar på före utlandsperioden samt efter den.
Genomförande av enkäten och resultat
Global Mindedness-enkäten öppnades under våren 2013 och den var öppen till slutet av 2016. Under tre år svarade närmare 1 500 högskolestuderande på enkäten både före och efter utlandsperioden. Dessutom svarade drygt 500 högskolestuderande som studerar i Finland på referensenkäten för dem som inte deltar i en mobilitet.
Utifrån resultaten kan konstateras att en delvis exklusiv grupp i fråga om attityder åker på utlandsperioder. Bland dem som åker utomlands lyfts fram det flexibla Visiting-förhållningssättet som är berett att se över sina egna perspektiv.
Under utlandsperioden sker i genomsnitt inga stora förändringar i studerandenas förhållningssätt. En klar majoritet håller med Empathy- och Visiting-förhållningssätten både före och efter perioden. I fråga om enskilda studerande syns vissa förändringar, särskilt i fråga om Tourism-förhållningssättet. Hos cirka 10 procent förstärks det stela Tourism-förhållningssättet som tror på en sanning utomlands och hos en ungefär lika stor andel försvagas den.