Itämeri-projekti suuntaa kohti tulevaisuutta
Suomessa todettiin jo 30 vuotta sitten, että ympäristökasvatuksessa tarvitaan laajaa yhteistyötä, koska ympäristöongelmat, kuten muutkaan globaalit ongelmat eivät tunne valtioiden rajoja. Opetushallituksen osaamisen avulla luotiin kansainvälinen yhteistyöverkosto UNESCO Baltic Sea Project (BSP) Itämeren alueen ympäristön oppilaiden aktivoimiseksi vuonna 1990.
UNESCO Baltic Sea Project eli Itämeri-projekti toimii Unescon maailmanlaajuisen ASPnet-kouluverkoston yhteydessä ja toteuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelman Agenda 2030:n tavoitteita. Rohkaisemme lapsia ja nuoria Itämeren valuma-alueen oppilaitoksissa tarkastelemaan uteliaasti ympäristöä ja yhteiskuntaa sekä luottamaan yhteistyön voimaan kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Verkostossa rakennetaan myös yhteistyötä globaalikasvatusta edistävien järjestöjen ja korkeakoulujen sekä muiden ympäristön tilasta vastuuta kantavien tahojen kanssa.
Ympäristö- ja globaalikasvatusta, taidepedagogiikkaa, webinaareja ja kansalaistiedettä
Itämeri-verkostossa teemme yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Havainnoimme Itämeren valuma-alueella ja rannikoilla sekä merellä luonnon tilaa ja teemme erilaisia mittauksia, toteutamme rantojen siivoamiskampanjoita ja ympäristö- ja kulttuuritietouteen liittyviä visoja, tempauksia ja leirejä. Lisäksi monialaisen pedagogiikan kokeilut haastavat meidät opettajat yhteistyöhön ja uusia toimintatapoja kehitetään koko ajan lisää.
Itämeri-verkostossa on vietetty yhdessä myös YK:n kansainvälisiä teemapäiviä, kuten maailman tiedepäivää (10.11.) ja vesipäivää (22.3.) sekä maailman kulttuurien monimuotoisuuden ja kehityksen päivää (21.5.) ja kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää (22.5.). Lisäksi elokuun viimeisenä torstaina on vietetty John Nurmisen säätiön Itämeripäivää. Teemapäivissä Itämeri-teema ja globaalikansalaisen tiedot ja taidot yhdistyvät yhdessä opiskeluun ja luonnon havainnointiin sekä tutkimiseen sekä yhdessä toimimiseen ja vaikuttamiseen yli oppiainerajojen.
Verkostoitumista ja kansainvälistä yhteistyötä
Itämeri-verkostossa on tällä hetkellä mukana noin 200 oppilaitosta Itämeren alueella. Suomessa verkostoon kuuluu noin 20 oppilaitosta. Itämeri-verkostoa ohjaa kansainvälinen koordinaatioryhmä, jota osallistuvien maiden opetusalan viranomaiset sekä Unesco-toimikunnat tukevat. Suomi on koordinoinut toimintoja vuosina 2019—2021 ja vetovuoro siirtyi tammikuussa 2022 Saksalle ja Tanskalle.
Uusien digitalisten alustojen käyttö on mahdollistanut yhteistyön, verkostoitumisen ja uuden oppimisen. Sen ansiosta yhteydenpito on tiivistynyt niin kansallisessa kuin kansainvälisessä toiminnassa ja keskinäinen luottamus on välimatkoista huolimatta vahvistunut.
Nordplus Junior Our Baltic Sea -hanke
Yhteinen Our Baltic Sea -hanke toimii UNESCO Baltic Sea project -kouluverkoston kehittämishankkeena vuosina 2024-2026. Tavoitteena on aktivoida, vahvistaa ja laajentaa Suomen UESCO Baltic Sea Project -kouluverkostoa ja tehdä yhteistyötä myös järjestöjen, korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Samalla syvennetään globaalikansalaisen tietoja ja taitoja ja lisätään tietämystä Itämerestä ja Agenda 2030 -tavoitteista eri oppiaineiden näkökulmasta. Hankkeessa tavoitellaan kestävää elämäntapaa ja ilmastotekoja, jotka konkretisoituvat opiskelijoille ja kouluissa arjen tekoina ja vaikuttamismahdollisuuksina. Konkreettisena tuloksena syntyy globaali- ja ympäristö- sekä kulttuuriperintökasvatuksen tarpeisiin erilaisia aktiviteetteja ja sisältöjä oppiaineiden tunneille, teemapäiviksi ja opintojaksojen ja MOK-viikkojen sekä leirien yhteyteen. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Itämeren alueen Unesco Baltic Sea Project -verkoston koulujen kanssa.
Lisätietoja
Itämeri-verkoston kansainväliseen blogiin on koottu tapahtumia ja uutisia Suomesta ja muista verkoston jäsenmaista.
Suomen UNESCO Baltic Sea project -kouluverkoston toiminnasta voit lukea Opetushallituksen Kohti vuotta 2030 -blogista.
Liity mukaan verkostoon ja toimintaan! Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä verkoston koordinaattoriin: Jenni decandia, jenni.decandia [at] orivesi.fi (jenni[dot]decandia[at]orivesi[dot]fi)