Perhepäivähoidon kehittäminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisesti edellyttää hyvää johtamista ja selkeitä kehittämisen rakenteita paikallisella tasolla. On tärkeää, että kehittämiselle on yhteinen tahtotila ja selkeästi määritelty suunta. Perhepäivähoidon ominaislaadun ja vahvuuksien tunnistaminen on keskeinen lähtökohta.
Perhepäivähoitajien osaamisen näkyväksi tekeminen on kehittämisen perusta. Hoitajien tiimit ovat osa oppivaa yhteisöä. On tärkeää päästä jakamaan ajatuksia ja hyviä käytäntöjä toisten hoitajien kanssa. Hoitajilla tulisi olla mahdollisuus olla osallisina kehittämistyössä ja yhdessä pohtimassa, miten vasun eri sisällöt ja tavoitteet näyttäytyvät perhepäivähoidon ympäristössä. Vasun sisäistämisen edellytys on se, että vasun eri osa-alueet saadaan käsitellä pala kerrallaan. Esimiehen tärkeä tehtävä on mahdollistaa yhteiset tapaamiset ja keskustelut.
Perhepäivähoitajien tiimin jokainen jäsen tuo mukanaan vahvuutensa, kokemuksensa ja osaamisensa. Tiimin vahvuus on sen jäsenten erilaisuudessa. Tiimityö perustuu vuorovaikutukseen, toisten kunnioittamiseen ja osaamisen jakamiseen. Esimerkiksi tiimisopimukseen ja pedagogiseen suunnitelmaan voidaan kirjata yhteisiä työtä ohjaavia tavoitteita ja pelisääntöjä.
Oman toiminnan reflektointi on työn kehittämisen kannalta tärkeää. Välillä arjen keskellä on hyvä pysähtyä pohtimaan ja tutkimaan omia toiminta- ja ajattelumallejaan sekä sitä miten toimintaa perustellaan erilaisissa tilanteissa.