Tiedote

9 600 sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta

Ajankohtaista Opiskelijavalinnat
Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haki yli 61 300 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 16 %. Hakijoita oli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin vuonna 2022.
Kaksi miestä selailee kirjoja kirjaston hyllyjen välissä

Korkeakoulujen vieraskielisiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin hyväksyttiin tänä vuonna 9 600 opiskelijaa, mikä on yli 2 700 opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten.

Hakijoita oli kaikkiaan yli 61 300, joka on lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Aloituspaikkoja oli tarjolla noin 1 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Hyväksyttyjen osuus laski. Vuonna 2023 opiskelupaikan sai 16 % hakijoista, kun vuonna 2022 vastaava luku oli 21 %.

Haettavana oli nyt noin 7 400 aloituspaikkaa 369 hakukohteessa korkeakoulujen vieraskielisissä koulutuksissa sekä Taideyliopiston koulutuksissa.

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan palvelualoille, jonne hyväksyttiin 4 % hakeneista, sekä terveys- ja hyvinvointialoille, jonne hyväksyttiin 6 % hakeneista. Helpoimmin opiskelupaikan sai tekniikan alalta, jonne hyväksyttiin 16 % hakijoista.

Opiskelupaikan saaneista 54 % hyväksyttiin ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistojen kandidaatin sekä kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Lisäksi 46 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin. 

Ammattikorkeakouluun hakeneista hyväksyttiin 13 % ja yliopistoon hakeneista 16 %. Hyväksytyistä 23 % on Suomen kansalaisia. Seuraavaksi eniten hyväksytyissä oli Bangladeshin ja Pakistanin kansalaisia. 69 % hyväksytyistä tulee EU/ETA-alueen ulkopuolelta.

Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään perjantaina 14.7. klo 15

Hakijat saivat viime viikolla tiedon yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 14.7. klo 15 mennessä. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 1.8. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut ovat nähtävillä Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä. Koulutuksiin haetaan Opintopolku-palvelussa. 

Vuodesta 2020 alkaen korkeakouluihin on haettu keväisin kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin. Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Janni Jokela, janni.jokela [at] oph.fi (janni[dot]jokela[at]oph[dot]fi) , p. 029 533 1818
Suunnittelija Riku Hanhinen, riku.hanhinen [at] oph.fi (riku[dot]hanhinen[at]oph[dot]fi), p. 029 533 1615