Uusimmat uutiset

Uutinen

Opetushallituksen määräykset nyt keskitetysti saatavilla

Opetushallitus antaa muualla laissa säädettyjen toimivaltuuksien mukaisesti velvoittavia määräyksiä. -Opetushallituksen tehtävän kannalta tärkeimpiä määräyksiä ovat varhaiskasvatussuunnitelman...
Uutinen

Terveisiä Educa-messuilta – tutustu puheenvuoroihimme ja tukimateriaaleihimme

Opetushallitus tarjosi molempina Educa-messupäivinä (26.–27.1.) esityksiä, joissa syvennyttiin kasvatuksen, koulutuksen, jatkuvan oppimisen sekä kansainvälisyyden päivänpolttaviin näkökulmiin. Voit tutustua puheenvuoroihimme tällä sivulla. Alta löydät myös linkit aiheita käsitteleviin tukimateriaaleihimme.
Uutinen

Opetushallitus julkaisi tukimateriaalia liittyen lapsen fyysiseen rajoittamiseen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

Opetushallitus on julkaissut varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestäjille ja henkilöstölle uutta tukimateriaalia lapsen fyysiseen rajoittamiseen liittyen. Aiemmin on laadittu vastaava...
Uutinen

Opetushallituksen asiakaskysely tukee toiminnan kehittämisessä

Syyskuussa 2023 avoinna olleeseen Opetushallituksen palveluiden asiakaskyselyyn vastasi yhteensä noin 1200 henkilöä eri taustoista. Otos edustaa kattavasti suurimpia asiakasryhmiämme. Kyselyssä...
Uutinen

Luurivapauden eetos, aatos ja konkretia toivat partiolippukunta Käpylän Kuksille Cygnaeus-palkinnon

Vuoden 2023 Cygnaeus-palkinnon tavoitteena oli nostaa esiin toimintaa, joka edistää lasten ja nuorten kasvokkaisia kohtaamisia ja teknologiasta vapaata aikaa. Opetushallituksen asiantuntijat valitsivat teemaksi luurivapaan ajan, koska aihe on juuri nyt hyvin ajankohtainen ja tärkeä.
Uutinen

Kasvatuksen ja koulutuksen turvallisuussivusto koulutuksen järjestäjien tukena

Kasvatuksen ja koulutuksen turvallisuussivusto tarjoaa tukimateriaaleja varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Uusimmat materiaalit sivustolla liittyvät häiriötilanteisiin varautumiseen ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin.
Uutinen

Kohdataan Educassa – laaja joukko OPH:n asiantuntijoita mukana messuohjelmissa

Pohjoismaiden johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa on jälleen täällä! Olemme mukana messuilla 26.–27.1. Helsingin Messukeskuksessa sekä kotimaisella (suomi ja ruotsi) että kansainvälisellä ohjelmalla. Voit tavata asiantuntijoitamme messuosastoillamme lähellä Opettajan olohuonetta osastopaikalla 6m60 sekä Hörnanissa osastopaikalla 6p21, jossa näymme yhdessä Valteri-koulun kanssa. Vuoden 2024 Educan teemana on ”Kohdataan – opettajat, oppijat, rehtorit, johtajat, vanhemmat”. Tapahtuma on maksuton kaikille rekisteröityneille opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisille.
Uutinen

Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelma on loppusuoralla – tulossa useita raportteja, samoin maamerkit ruotsin ja suomen kielelle

Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelmassa julkaistaan kevään aikana useita raportteja ja selvityksiä. Ohjelmassa on lanseerattu myös ruotsin ja suomen kielen suullisen kielitaidon maamerkit kieltenopetuksen ja kielitaidon arvioinnin tueksi. Samalla ohjelman aikataulua on pidennetty kevääseen 2024 asti. Opetushallitus vastaa ohjelman toimenpiteiden toteuttamisesta. Toimenpiteet kattavat kaikki koulutusasteet varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Uutinen

Lisää luurivapaata aikaa! – Vuoden 2023 Cygnaeus-palkinnolla kannustetaan lapsia ja nuoria yhteisöllisyyteen ja ajan viettämiseen kasvokkain

Opetushallituksen myöntämällä Cygnaeus-palkinnolla halutaan nyt nostaa esiin hyviä ideoita lasten ja nuorten luurivapaan ajan lisäämiseen. Vaikka teknologia mahdollistaa uudenlaista yhteisöllisyyttä, on kavereiden kanssa vietetty aika tutkitusti tärkeää.
Uutinen

Tekoäly opetuksen tukena ja monta muuta teemaa – tule tapaamaan asiantuntijoitamme Educa 2024 -messuille!

Opetushallitus on mukana kasvatus- ja opetusalan suurtapahtumassa Educassa kahdella osastolla sekä kotimaisella että kansainvälisellä ohjelmalla. Tule kuuntelemaan asiantuntijoidemme puheenvuoroja muun muassa tekoälystä opetuksen tukena sekä tapaamaan meitä keskustelutuokioiden merkeissä osastoillemme 6m60 ja 6p21 (Hörnan).
Uutinen

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet uudistuivat

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet uudistettiin, ja uusien perusteiden voimaantulo on 1.8.2024. Sosiaali- ja terveysalan tutkinnon perusteiden uudistuksessa ammattitaitovaatimuksia...
Uutinen

Liiketoiminnan perustutkinto uudistuu – tavoitteena vahvistaa opiskelijoiden digiosaamista ja kestävän kehityksen tietoja ja taitoja

Liiketoiminnan perustutkinnon perusteet on uudistettu kattavasti. Uudistuksen myötä opiskelijoilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet hankkia digitalisaation ja kestävän kehityksen edellyttämää, monipuolisempaa ja työelämän tarpeisiin vastaavaa liiketoimintaosaamista. Uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan elokuun 2024 alussa, ja Opetushallitus tukee koulutuksen järjestäjiä perusteiden käyttöönotossa.
Uutinen

Varhaiskasvatuksen henkilöstöstä julkaistiin valtakunnallista tietoa ensimmäistä kertaa

Julkaistuissa kolmessa raportissa tarkastelun alla on vakituinen ja määräaikainen varhaiskasvatushenkilöstö kunnittain ja maakunnittain tilastointiajankohtana 31.12.2022 sekä vuoden 2022 aikainen...
Uutinen

Oppia arviointiosaamiseen – Ilmoittaudu kevään koulutuksiin!

Koulutuksissa tarkastellaan vuonna 2020 uudistetun perusopetuksen opetussuunnitelman arvioinnin ohjeita, eli lukua 6 sekä nyt syksyllä 1.8.2023 voimaan astuneita 6. vuosiluokan lukuvuosiarvioinnin kriteeristöä, osaamisen tason kuvauksia.
Uutinen

Hyvää sekä rentouttavaa joulua ja uutta vuotta kaikille!

Lähestyvä lomakausi on ansaittu ja tervetullut varmasti jokaiselle. Ennen uuden työvuoden alkua on aika rentoutua ja nauttia joulun ajasta. Toivomme rauhaisaa ja levollista joulun aikaa kaikille!
Uutinen

Sivistyshallinnon uudistus etenee – OKM:n hallinnonalalla tehtäviä hoitaisi vuoden 2026 alusta viisi virastoa

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan toimintaa ja rakenteita uudistetaan: lasten, nuorten ja perheiden ministeriryhmä linjasi tiistaina 19.12. ehdotuksesta sivistyshallinnon uudeksi virastorakenteeksi ja uudistushankkeen käytännön valmistelujen reunaehdoiksi.
Uutinen

Ammatillisten tutkintojen kieltä uudistetaan sukupuolineutraalimmaksi

Opetushallitus uudistaa ammatillisten tutkintojen nimiä ja ammattitaitovaatimuksissa käytettyä terminologiaa sukupuolineutraaliin muotoon. Muutokset ovat tarpeen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökohtien vuoksi.
Uutinen

Opetushallitus on päivittänyt verkkosivuilleen ohjeistusta koskien salassapitoa, tietosuojaa ja tietojen säilyttämistä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa

Opetushallituksen päivittämässä ohjeistuksessa on vastauksia yleisimpiin salassapitoon, tietosuojaan ja tietojen säilyttämistä koskeviin kysymyksiin. Sivulla on tietoa esimerkiksi siitä, mitä tietoa varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta voidaan kirjata pedagogisiin asiakirjoihin ja kenelle tietoa voidaan luovuttaa.
Uutinen

Opettajapula huolestuttaa Euroopassa

Euroopan komission Education and Training Monitor 2023 -seurantaraportin mukaan Suomi on edelleen edistynyt hyvin koulutukselle asetettujen EU-tason tavoitteiden saavuttamisessa. Huoli kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisten saatavuudesta yhdistää kuitenkin laajasti Eurooppaa.