Uusimmat uutiset

Uutinen

Mitä tarkoittaa perusopetuksen puhelinkielto ja miten esitys etenee?

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen puhelimien ja muiden mobiililaitteiden rajoittamisesta. Eduskunta käsittelee sitä kevättalvella ja mahdollisesti tekee esitykseen muutoksia tai tarkennuksia. Opetushallituksessa valmistaudumme julkaisemaan päivitetyn järjestyssääntöohjeen ja mobiililaiteoppaan mahdollisimman pian keväällä, kun eduskunta on hyväksynyt lain.
Uutinen

Oppimisen tuki uudistuu – ammatillisen koulutuksen toimeenpanon tuki käynnistyy helmikuussa

Ammatillisen koulutuksen oppimisen tukea koskeva lakimuutos astuu voimaan 1.8.2026. Opetushallitus tarjoaa toimeenpanon tukea koulutuksen järjestäjille 6.2.2025 alkaen.
Uutinen

Päivitetyt kriteeritaulukot avuksi B1-kielten arviointiin

B1-kielen uudet opetussuunnitelman perusteet 2024 ja niiden pohjalta laaditut paikalliset opetussuunnitelmat astuivat voimaan 1.8.2024. Opetushallitus on laatinut uusien perusteiden mukaiset kriteeritaulukot B1-kielten 6. luokan lukuvuosiarviointiin ja päättöarviointiin verkkosivuille.
Uutinen

Perusopetuksen toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun opas lausuntokierrokselle

Opetushallitus julkaisee perusopetukseen toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun oppaan vastaamaan voimassa olevan lainsäädännön tarpeita. Oppaalla on tarkoitus tukea koulujen työtä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opas on nyt kommentoitavana lausuntokierroksella.
Uutinen

Nähdään Educassa – laaja joukko OPH:n asiantuntijoita mukana messuohjelmissa

Pohjoismaiden johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa on jälleen täällä! Olemme mukana messuilla 24.–25.1. Helsingin Messukeskuksessa sekä kotimaisella (suomi ja ruotsi) että kansainvälisellä ohjelmalla. Voit tavata asiantuntijoitamme myös messuosastoillamme 6n60 sekä 6r21 (Hörnan).
Uutinen

Tukea kielten opettajille opetukseen ja oppilaiden kielitaidon arviointiin perusopetuksessa

Olemme julkaisseet verkkosivuillamme uutta tukimateriaalia, jonka tarkoituksena on edistää ja motivoida toisen kotimaisen kielen, suomen ja ruotsin oppimista. Olemme yhdessä kielten opetuksen opettajien ja asiantuntijoiden kanssa päivittäneet myös aiemmin julkaistun Eurooppalaisen kielisalkun.
Uutinen

Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset -kokonaisuuden keskeisin sisältö lausunnolle 17.1.2025

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus pyytävät sidosryhmiltään lausuntoja Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset -kokonaisuuden keskeisimpään sisältöön. Lausuntokierros on auki 17.1.–7.2.2025. Kokonaisuus julkaistaan keväällä 2025.
Uutinen

Erasmus+ nuorisoalalle ja Euroopan solidaarisuusjoukot tuovat Eurooppaa lähemmäksi non-formaalin oppimisen keinoin

Ensimmäinen koronapandemian jälkeen toteutettu kyselytutkimus Erasmus+ nuorisoalalle ja Euroopan solidaarisuusjoukot -hankkeiden osallistujille osoitti, että kansainvälisen nuorisotyön hankkeisiin osallistuminen koetaan merkitykselliseksi. Hankkeet tuovat Eurooppaa lähemmäksi ja kehittävät kriittisen ajattelun taitoja.
Uutinen

Avustushaut harrastus- ja kerhotoimintaan avautuvat tammikuussa

Tammikuussa käynnistyy kolme avustushakua lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle mieluinen harrastus tai kerho sekä kehittää toimintaa. Uutena avustusmuotona kunnille on tarjolla kehittämisavustus ”Harrastamisen Suomen mallin liikuntaharrastuksesta polku seuratoimintaan”. Avustus on osa Suomi liikkeelle -ohjelmaa.
Uutinen

Educassa luodaan yhdessä tulevaisuuden kasvatusta ja koulutusta: messuilla esillä muun muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö

Opetushallitus osallistuu jälleen näkyvästi kasvatus- ja opetusalan suurtapahtumaan Educaan sekä kotimaisella että kansainvälisellä ohjelmalla. Aiheitamme ovat muun muassa oppimisen tuen uudistus, tekoälyn mahdollisuudet ja rajoitteet opetuksessa ja opiskelussa, turvallisen kouluyhteisön rakentaminen sekä jatkuvan oppimisen ratkaisut ja toimintamallit. Tapaat meidät myös messuosastoillamme 6n60 ja 6r21 (Hörnan).
Uutinen

Kotoutumiskoulutuksen kielitaidon päättötestaus alkaa vuoden 2025 alussa

Vuoden 2025 alussa astuu voimaan uudistettu laki kotoutumisen edistämisestä. Lain myötä aloitetaan myös kotoutumiskoulutuksen kielitaidon valtakunnallinen päättötestaus, johon liittyvästä järjestelmästä vastaa Opetushallitus. Testausten käytännön järjestämisestä vastaavat kotoutumiskoulutuksen järjestäjät ja kielten opettajat, joille testijärjestelmän käyttö on maksutonta.
Uutinen

Opetushallitus on avannut avustushaun kiusaamisen ja väkivallan ehkäisyyn ja niihin puuttumiseen perusopetuksessa

Kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäisyyn ja niihin puuttumiseen kouluissa myönnetään 4,8 miljoonaa euroa avustusta. Avustuksen tavoitteena on varmistaa jokaiselle lapselle turvallinen oppimisympäristö. Avustus on haettavana 19.12.2024–12.2.2025.
Uutinen

Tarvitaan oppimisen ja kasvun rauhaa – Opetushallitus kuuli asiakkaita esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden päivityksestä

Opetushallitus päivittää esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet oppimisen tuen lakimuutoksen johdosta. Päivitystyön tueksi kuulimme lapsia, oppilaita, huoltajia sekä kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisia oppimisesta, koulunkäynnistä ja oppimisen tuen järjestämisestä.
Uutinen

Hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille!

Lämpimät kiitokset kaikille kasvatuksen, koulutuksen ja kansainvälistymisen ammattilaisille sekä lapsille, nuorille ja aikuisille oppijoille kuluneesta vuodesta. Toivomme rauhaisaa ja levollista...
Uutinen

Varhaiskasvatukseen lakimuutoksia – Opetushallitus päivittää varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja yhdenvertaisuussuunnittelun oppaan

Varhaiskasvatuslaki ja yhdenvertaisuuslaki varhaiskasvatuksen osalta uudistuvat 1.1.2025. Lakimuutosten myötä varhaiskasvatuksesta poistuu velvoitteet laatia paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia ja toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia.
Uutinen

Kuva laajennetun oppivelvollisuuden piirissä aloittaneiden opintojen kulusta tarkentuu

Kaksi kolmasosaa syksyllä 2021 laajennetun oppivelvollisuuden piirissä aloittaneista nuorista on valmistunut syksyllä 2024. Osa jatkaa opintoja, mutta noin seitsemän prosenttia on ilman tutkintoa tai oppivelvollisuuslain mukaista opiskelupaikkaa.
Uutinen

Oppimisen tuen uudistus: Lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteluonnos lausunnoille 16.12.2024 alkaen

Opetushallitus pyytää lausuntoja päivitetystä lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteluonnoksesta. Muutokset koskevat oppimisen tukea ja erityisopetusta. Toivomme laajaa osallistumista lausuntokierrokseen, joka on auki 16.12.2024−22.1.2025 Lausuntopalvelu.fi-alustalla.
Uutinen

Opetushallituksen asiakaskysely 2024: palveluiden asiantuntemus saa kiitosta, tiedon löydettävyyteen toivotaan parannusta

Kehitämme koulutusta, varhaiskasvatusta ja jatkuvaa oppimista sekä edistämme kansainvälisyyttä eri palveluidemme avulla. Toteutamme vuosittain asiakaskyselyn, jonka avulla keräämme tietoa siitä, miten palvelumme ovat onnistuneet. Kyselyssä saadun palautteen pohjalta jatkamme muun muassa tiedon löydettävyyden parantamista.
Uutinen

Suomen aikuisväestö PIAAC-tutkimuksen kärkimaa

Suomen aikuisväestön (16–65-vuotiaat) eri elämänalueilla tarvitsemia tiedonkäsittelyn perustaitoja on tutkittu kansainvälisessä PIAAC-tutkimuksessa (Programme for the International Assessment of Adult Competencies). Tutkimuksen kohteena olivat lukutaito, numerotaito ja adaptiivinen ongelmanratkaisutaito. Suomessa luku- ja numerotaito olivat kansainvälisen vertailun parhaat.
Uutinen

EU:n koulutustavoitteet karkaamassa Suomelta

Euroopan komission Education and Training Monitor -raportissa seurataan EU-maiden edistymistä yhteisten koulutustavoitteiden saavuttamisessa. Seuranta perustuu pääosin aiemmin julkaistuihin kansainvälisiin tilastoihin ja tutkimuksiin, joten varsinaisia yllätyksiä se ei tarjoile. Tuore vuoden 2024 raportti osoittaa, että Suomi jää yhä useammin keskiarvojen alapuolelle ja jotkut jo kertaalleen saavutetut koulutustavoitteet ovat karkaamassa käsistämme.