Uusimmat uutiset

Uutinen

Opetushallitus käynnistää liiketoiminta- ja yrittäjyysosaamisen uudistamisen – tule mukaan vaikuttamaan

Opetushallitus käynnistää liiketoiminnan ja yrittäjyyden tutkintojen perusteiden uudistamistyön. Tavoitteena on uudistaa perusteiden sisällöt nykyistä paremmin vastaamaan yritysten ja työelämän osaamistarpeita. Uudistustyötä tehdään webinaareissa 2025–2026 ja niihin voivat osallistua kaikki kiinnostuneet.
Uutinen

eTwinning-palkinnot myönnettiin erinomaisia projekteja toteuttaneille opettajille

Opetushallitus on myöntänyt palkinnot vuoden 2024 parhaille eTwinning-projekteille. Tänä vuonna palkitaan opettajia, jotka ovat viime vuosina toteuttaneet erinomaisia eTwinning-projekteja ja hakeneet niille laatumerkkiä vuoden 2024 aikana. Vuoden projektit valitsee Opetushallituksessa toimiva eTwinning-tukipalvelu eurooppalaisten kriteereiden perusteella. Euroopan unionin rahoittama eTwinning-toiminto täyttää tänä vuonna 20 vuotta.
Uutinen

Opetushallitus selvittää kyselyllä lukiodiplomitarjonnan kehittämistarpeita ja valmistelee uusia tukimateriaaleja

Opetushallitus jatkaa lukiodiplomijärjestelmän kehittämistä. Valmistelemme lukiodiplomien uudistamisen periaatteita ja otamme työssä huomioon myös taito- ja taideaineiden ylioppilaskokeiden valmistelun. Kehittämistyön keskiössä ovat lukiodiplomit, joiden järjestämistä edistetään lainsäädännön ja lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti.
Uutinen

Selvitys: Ammatillinen koulutusvienti kytkeytyy vahvasti Suomen alueellisiin työvoimatarpeisiin

Opetushallituksen Education Finland -ohjelma on julkaissut selvityksen ammatillisesta koulutusviennistä ja siihen liittyvästä osaajien houkuttelusta. Selvityksen tarkoituksena on muodostaa tilannekuva ammatillisesta koulutusviennistä sekä sen yhteydestä osaajahoukutteluun ja työvoimatarpeisiin Suomessa.
Uutinen

Eduskunta käsittelee puhelimien käytön rajoittamista perusopetuksessa – koulujen on hyvä aloittaa järjestyssääntöjen päivitys

Eduskunta käsittelee parhaillaan esitystä, joka kieltäisi oppilailta puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytön perusopetuksen oppitunneilla ja mahdollistaisi käytön rajoittamisen tai kieltämisen myös muun koulupäivän aikana. Jos esitys hyväksytään eduskunnassa, uudistettu perusopetuslaki tulee arviolta voimaan 1.8.2025. Perusopetuksen järjestäjien on hyvä aloittaa valmistautuminen lakimuutokseen ajoissa ja käynnistää järjestyssääntöjen päivittäminen.
Uutinen

KHO:n päätös: Sähköisten opetusalustojen käyttö voi perustua lakisääteiseen velvoitteeseen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on antanut 8.4.2025 ennakkopäätöksen Espoon kaupunkia koskevassa tietosuoja-asiassa. Tapauksessa oli kyse Googlen sähköisen opetusalustan käytöstä perusopetuksessa ja siihen liittyvästä henkilötietojen käsittelystä. Päätös ei edellytä lisätoimia kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjien toimintaan.
Uutinen

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijaliikkuvuus kasvoi, mutta henkilöstön liikkuvuus laski

Ammatillisen koulutuksen opiskelijaliikkuvuus on edelleen nousussa ja Erasmus+ -ohjelman tuella liikkuvien osuus on ennätyksellinen, mutta kokonaisliikkuvuus ei vieläkään yllä koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Henkilöstön osalta Suomeen tulevien määrä kasvoi, mutta Suomesta ulkomaanjaksolle lähtevien määrä laski. Ammatillisen koulutuksen liikkuvuus suuntautuu pääosin Eurooppaan.
Uutinen

Valtionhallinnon kielitutkinnot osittain ruuhkautuneet – muistathan myös vaihtoehtoisen tutkinnon

Valtionhallinnon kielitutkinnot ovat ruuhkautuneet suomen kielen erinomaisen taidon tutkintojen osalta. Jos tutkintopaikan varaaminen ei onnistu, kannattaa ilmoittautua yleisten kielitutkintojen ylimmän tason tutkintoon. Se on vaihtoehtoinen tapa osoittaa suomen tai ruotsin kielen erinomainen taito.
Uutinen

Koulujen työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2025–2026

Uusi kouluvuosi alkaa useimmissa kunnissa viikolla 32.
Uutinen

Koulujen juhlista ja uskonnollisista tilaisuuksista julkaistiin kysymyksiä ja vastauksia – itse ohjeet ennallaan

Opetushallitus ei ole muuttanut varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen yhteisiä juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia koskevia ohjeitaan. Olemme koonneet tästä teemasta sekä opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta usein kysyttyjä kysymyksiä verkkosivuillemme. Kaikki vastaukset perustuvat ohjeisiimme.
Uutinen

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden päivitystyö alkoi Opetushallituksessa

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteita on tarpeen uudistaa, sillä lakimuutosten myötä varhaiskasvatuksesta poistuu velvoitteet laatia paikallisia varhaiskasvatussuunnitelmia. Jatkossa tehtävämme on ohjata entistä vahvemmin paikallista työtä.
Uutinen

Tulossa toukokuussa: Ohjeita ja mallilomakkeita oppimisen tuen uudistuksen toimeenpanoon

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus laativat parhaillaan ohjeita oppimisen ja koulunkäynnin sekä oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuesta kirjattaville tiedoille. Esi- ja perusopetuksen järjestäjille tarkoitettu tukimateriaali julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi Opetushallituksen Oph.fi-verkkosivuilla pääosin toukokuussa 2025.
Uutinen

Lyhyet vaihtojaksot kasvattavat suosiotaan korkeakouluissa

Tuoreet vuoden 2024 tilastot korkeakoulujen opiskelijaliikkuvuudesta kertovat liikkuvuuden vakiintumisesta koronapandemian jälkeisenä aikana. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen väliset erot ovat edellisvuosien trendin tapaan vahvistuneet. Erityisesti ammattikorkeakouluissa lyhyitä, alle kolmen kuukauden jaksoja tehdään entistä enemmän.
Uutinen

Ammatillinen koulutus vauhdittaa työelämän muutosta uusilla digivihreän siirtymän tutkinnon osilla

Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen perusteisiin lisätään uudet, valinnaiset tutkinnon osat, jotka kehittävät vihreän siirtymän ja digitalisaation edellyttämää osaamista. Nämä osat on jo lisätty ensimmäisiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin, ja muihin ne tulevat vuoden 2027 loppuun mennessä. Samanaikaisesti vahvistetaan myös muuten tutkintojen valinnanmahdollisuuksia.
Uutinen

Opetushallituksen palveluiden asiakasmäärät merkittävässä kasvussa

Lähes kaikkien Opetushallituksen asiakkailleen tarjoamien palveluiden käyttäjämäärät kasvoivat vuonna 2024. Erityisesti kasvua näkyi Opintopolun palvelukokonaisuudessa ja kansainvälistymisen palveluissa.
Uutinen

Lukion oppimisen tuen ja erityisopetuksen perustepäivitykset sekä englanninkieliset perusteet julkaistaan maaliskuussa

Opetushallitus julkaisee lukion opetussuunnitelman (LOPS) perusteiden päivitetyn oppimisen tuen ja erityisopetuksen alaluvun maaliskuun lopussa. Samalla annamme määräykset englanninkielisistä LOPS-perusteista sekä pienistä teknisistä muutoksista kolmeen alalukuun.
Uutinen

Esi- ja perusopetus: Tuki oppimisen tuen järjestämiseksi jatkuu

Esi- ja perusopetuksen oppimisen tukea koskeva lakimuutos ja päivitetyt opetussuunnitelmien perusteet astuvat voimaan 1.8.2025. Opetushallitus jatkaa toimeenpanon tukea opetuksen järjestäjille koko kevään ajan. Järjestämme webinaareja myös ruotsiksi – niiden aikataulut löydät uutisen ruotsinkielisestä versiosta. Syksyn 2025 koulutuksista ja muusta toimeenpanon tuesta tiedotamme myöhemmin.
Uutinen

Koulujen arkea helpottavan MPASSid-järjestelmän käyttö huikeassa kasvussa

Opetushallituksen MPASSID-tunnistuksenvälitysratkaisun käyttö on muutamassa vuodessa tuplaantunut: järjestelmään kirjauduttiin vuonna 2024 ennätykselliset 30 miljoonaa kertaa. Parhaimmillaan kirjautumiskertoja on lähes 200 000 päivässä.
Uutinen

Tuore selvitys: Koulupoissaoloja voidaan ehkäistä suunnitelmallisella ja tietoon perustuvalla kehittämistyöllä

Opetuksen järjestäjät ovat saaneet koulupoissaoloja ehkäisevän kehittämistyön hyvin liikkeelle, mutta työn jatkaminen ja sen vaikuttavuus edellyttää pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Opetuksen järjestäjien tulee varmistaa erityisesti, että niillä on keinot ennaltaehkäistä poissaoloja, kertoo tuore selvitys. Kehittämistyön tukena toimii laaja verkkosivusto, josta löytyy tietoa, työkaluja ja esimerkkejä koululäsnäolon vahvistamiseen.
Uutinen

Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetukseen lisää aikaa ensi syksystä alkaen – tueksi webinaareja ja materiaaleja

Opetushallitus tukee perusopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden, suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden sekä matematiikan opettajia webinaareilla ja uusilla tukimateriaaleilla. Tavoitteena on, että oppilaat oppivat syvällisemmin lukemisen ja kirjoittamisen sekä laskemisen taitoja opetukseen tulevan lisäajan myötä.