Uusimmat tiedotteet

Tiedote

72 320 sai opiskelupaikan perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun opiskelijavalinnat on tehty: opiskelupaikan sai 72 320 hakijaa. Hakijoita oli kaikkiaan 81 620, joista hyväksytyksi tuli 89 %.
Tiedote

8 650 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta

Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli 26 100 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 33 %. Haettavana olivat korkeakoulujen syksyllä alkavat vieraskieliset koulutuksen ja Taideyliopiston koulutusohjelmat. Opiskelupaikoista oli nyt vähemmän kilpailua, sillä hakijoiden määrä puolittui viimevuotisesta. Erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrä väheni käyttöön otetun hakemusmaksun takia.
Tiedote

Noin 63 000 nuorta päättää tänä keväänä perusopetuksen

Lukuvuoden päättyessä saa noin 63 000 yhdeksäsluokkalaista päätökseen opintonsa perusopetuksessa. Uusia ylioppilaita valmistuu reilut 25 000. Ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien määrä täsmentyy heinäkuun alussa.
Tiedote

Opetuksen digitalisaatio etenee suomalaiskouluissa eri tahtiin

Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että digitaalisten laitteiden hyödyntämisessä on Suomessa vielä suuria eroja opettajien ja koulujen välillä. Keskeinen haaste teknologian käytön vakiinnuttamisessa opetukseen on opettajien digipedagoginen osaaminen. Tämä käy ilmi Opetushallituksen tilaamasta tutkimuskatsauksesta, jossa Jyväskylän yliopiston tutkijat perehtyivät opetuksen digitalisaation etenemisestä ja vaikutuksista tehtyihin tutkimuksiin.
Tiedote

Lakimuutokset voimaan elokuussa: kouluille yhtenäiset säännöt puhelinten käyttöön

Eduskunta on 29.4.2025 hyväksynyt puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttöä perusopetuksen oppituntien aikana koskevat lakimuutokset. Laki vaatii vielä presidentin vahvistamisen. Uudistunut perusopetuslaki tulee voimaan 1.8.2025.
Tiedote

Opetushallitus päivitti varhaiskasvatuksen ohjetta uskonnollisista tilaisuuksista, yhteisistä juhlista ja katsomuskasvatuksesta

Nyt myös varhaiskasvatukselle on laadittu täsmennetty ohje siitä, mitä tulee huomioida, kun järjestetään juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia sekä katsomuskasvatusta. Opetushallitus on julkaissut aiemmin vastaavat ohjeet esi- ja perusopetukseen sekä toiselle asteelle. Yhtenäiset ohjeet vahvistavat koulutuksellista yhdenvertaisuutta.
Tiedote

Tekoälysuositukset varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen on julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat julkaisseet kansalliset suositukset tekoälyn käytöstä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä vapaassa sivistystyössä. Kokonaisuus on laadittu vahvistamaan tekoälyyn liittyvää ymmärrystä ja tukemaan tekoälyn turvallista ja vastuullista käyttöä.
Tiedote

Korkeakouluihin 148 000 hakijaa kevään toisessa yhteishaussa

Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki kevään toisessa yhteishaussa 148 000 hakijaa, mikä on noin 3 700 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla 55 000 aloituspaikkaa.
Tiedote

Suomalaisen lukion voi suorittaa englanniksi syksystä 2026 alkaen

Opetushallitus on antanut määräyksen englanninkielisistä lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista. Englanninkielinen lukiokoulutus on mahdollista aloittaa elokuussa 2026.
Tiedote

Ilmaiset junamatkakortit avaavat nuorille ovet Eurooppaan

Euroopan unioni jakaa vuosittain kymmeniätuhansia DiscoverEU-junamatkakortteja Euroopassa asuville 18-vuotiaille nuorille. Matkakortit mahdollistavat 1–30 päivää kestävän raidematkan Euroopassa. DiscoverEU-matkan voi voittaa osallistumalla kahdesti vuodessa järjestettävään hakuun. Suomesta junamatkalle Eurooppaan on lähtenyt jo tuhansia nuoria.
Tiedote

Lukion oppimisen tuki ja erityisopetus uudistuvat: Oikeus tukeen vahvistuu

Opetushallitus on päivittänyt lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet oppimisen tuen ja erityisopetuksen osalta uudistetun lukiolain mukaisiksi. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2025. Oppimisen tuen uudistuksen seurauksena lukiolaisten oikeus oppimisen tukeen vahvistuu ja oikeus erityisopetukseen täsmentyy. Oppimisen tuen pääpaino on helposti saavutettavassa oppimisen tuessa, jota annetaan lukio-opiskelijalle heti, kun tuen tarve ilmenee.
Tiedote

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 82 200 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli 82 200 hakijaa, mikä on 3 600 enemmän kuin viime vuonna. Perusopetuksen tänä keväänä päättäviä hakijoita oli 62 850; heistä 55 % haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen. Tulokset opiskelijavalinnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä.
Tiedote

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa: tarjolla yli 55 000 aloituspaikkaa

Yhteishaku ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin alkaa tiistaina 11.3.2025 klo 8 ja päättyy tiistaina 25.3.2025 klo 15. Haettavana on 55 078 aloituspaikkaa 1 636 hakukohteessa. Kaikkiin koulutuksiin haetaan Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa.
Tiedote

Katsomusaineiden kehittämisryhmän loppuraportti julki: Osa ehdotuksista vaatii toteutuakseen lainsäädäntömuutoksia

Opetushallituksen asettaman, katsomusaineiden uudistamista koskevan kehittämisryhmän työ on saatu päätökseen. Kehittämisryhmä koostui laajasta joukosta koulutuksen ja katsomusaineiden asiantuntijoita. Kehittämisryhmä tuotti ehdotuksia katsomusaineiden opetuksen uudistamiseksi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Suurin osa ehdotuksista vaatisi vaikutusarviointia ja lakimuutoksia.
Tiedote

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku alkaa 18. helmikuuta

Yhteishaussa voi hakea yhdellä hakulomakkeella kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin Opetushallituksen Opintopolku.fi-palvelussa. Opintopolun pistelaskurilla voi myös arvioida omia sisäänpääsymahdollisuuksiaan.
Tiedote

Oppimisen tuki uudistuu esi- ja perusopetuksessa – Tukea tulee saada mahdollisimman varhain ja omassa ryhmässä

Opetushallitus on päivittänyt esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet oppimisen tuen uudistetun lainsäädännön mukaiseksi. Jatkossa lapsi tai oppilas saa tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa omassa opetusryhmässään ja ensisijaisesti ryhmämuotoisena. Lakimuutokset astuvat voimaan 1.8.2025.
Tiedote

Hakijamäärä puolittui korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa korkeakoulupaikkaa tavoitteli noin 32 400 hakijaa, mikä on puolet saman haun hakijamäärästä viime vuonna. Haettavana olivat syksyllä alkavat vieraskieliset koulutukset sekä Taideyliopiston koulutusohjelmat. Pudotusta näkyi erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrässä.
Tiedote

Korkeakoulujen kevään ensimmäinen yhteishaku alkaa keskiviikkona 8.1.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään ensimmäinen yhteishaku järjestetään 8.–22.1.2025. Hakeminen tapahtuu Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa. Haettavina ovat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset ja Taideyliopiston koulutukset.
Tiedote

Lasten ja nuorten vapaa-ajan digilaitteiden ja -sisältöjen käyttöön aletaan laatia suosituksia – THL ja OPH kokoavat asiantuntijoista verkostoa yhteistyöhön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Opetushallituksen (OPH) yhteisenä tavoitteena on etsiä tasapainoisia keinoja digilaitteiden ja -sisältöjen haittojen ehkäisemiseksi ja rakentaa vapaa-ajalle suositukset, jotka huomioivat hyvinvoinnin ja turvallisuuden näkökulmat. Tähän tarvitaan yhteistä keskustelua ja ymmärrystä ilmiöstä sekä konkreettisia keinoja. THL ja OPH kokoavat nyt työhön mukaan asiantuntijaverkostoa avoimella kutsulla.
Tiedote

Move! 2024: Lasten fyysisen toimintakyvyn myönteinen kehitys jatkunut

Syksyn 2024 Move!-mittausten mukaan yhä harvemmalla 5.-luokkalaisella on alhainen fyysinen toimintakyky. 8.-luokkalaisten tulokset ovat pysyneet edellisvuoden tasolla. Lasten ja nuorten fyysisessä toimintakyvyssä on kuitenkin selkeitä alueellisia eroja. Lisäksi maaseudulla asuvien 8.-luokkalaisten tyttöjen toimintakyky on heikentynyt.