Medialle
Yhteydenotot maanantaista torstaihin klo 9–16 sekä perjantaisin ja arkipyhien aattoina klo 9–15 puhelimitse 0295 331 703 tai sähköpostitse media@oph.fi
Tälle sivulle on koottu medialle perustietoa Opetushallituksen tehtävistä sekä faktaa varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Tältä sivulta löydät muun muassa Opetushallituksen tiedotteet, yhteystiedot ja aineistot medialle.
Ajankohtaista
- Tietoa, työkaluja ja ohjeita Opetushallituksen verkkosivuilla: Kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäiseminen
- Uutinen 2.8.2023: Opetushallituksen verkkosivuilla tukimateriaalia rasismin vastaiseen työhön
- Tiedote 27.7.2023: Lähes jokaisella peruskoulun keväällä päättäneellä on opiskelupaikka vuoden loppuun mennessä
- Suunta kohti koulutietä! Miten kulkea kouluun turvallisesti ja muut yleisimmät koulumatkaan liittyvät kysymykset
- Koulujen työ- ja loma-ajat lukuvuonna 2023–2024
- Mobiililaitteiden käyttö osana opetusta - kysymyksiä ja vastauksia
- Tietoa Ukrainasta paenneista varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa
- Usein kysyttyjä tilastoja eri koulutusasteilta
Yhteystiedot ja aineistot medialle
Opetushallituksen tunnukset ja visuaalinen ilme
Tietoa Opetushallitus rahoittaa -tunnuksen ja Opetushallituksen tunnuksen käytöstä sekä henkilöstömme valokuvista. Täältä löydät myös Opetushallituksen graafista ilmettä koskevan ohjeistuksen.
Mediatilaisuuksien materiaalit
Tutustu mediatilaisuuksiemme materiaaleihin. Materiaalit ovat saatavilla tällä sivulla tilaisuuden jälkeen.
Tietoa Opetushallituksesta
Tutustu organisaatioomme, sen johtoon ja tehtäviin. Täältä löydät myös tietoa kansainvälisestä toiminnastamme ja Opetushallituksen alaisista valtionoppilaitoksista.
Puhelinluettelo
Voit hakea Opetushallituksen, Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) ja Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) henkilöstön suoria yhteystietoja nimen, virkanimikkeen, asiasanojen tai lisätietokuvausten perusteella.
Tietopankki medialle

Hallitusneuvottelut 2023
Täältä löydät materiaalit, jotka Opetushallitus on toimittanut hallitusneuvotteluihin 2023.

Opetushallituksen ja eri viranomaisten tehtävät ja vastuut
Tietoa opetushallituksen ja eri viranomaisten sekä koulun, oppilaiden ja vanhempien tehtävistä ja vastuista Suomen koulutusjärjestelmässä.

Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet
Opetushallitus laatii opetussuunnitelmien, varhaiskasvatussuunnitelmien ja ammatillisen koulutuksen tutkintojen perusteet sekä tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Oppimisympäristöt, koulurakennukset ja kouluverkko
Täältä löydät tietoa muun muassa koulurakennuksista, erilaisista oppimisympäristöistä, koulurakennuksista sekä Suomen peruskouluverkosta.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
Tänne on koottu tietoa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä kouluissa ja oppilaitoksissa.

Inkluusio sekä oppimisen ja koulunkäynnin tuki perusopetuksessa
Täältä löydät tietoa inkluusion tavoitteista sekä oppimisen ja koulunkäynnin tuesta.

Katsomusaineet ja uskonnolliset tilaisuudet
Opetushallituksen ohjeet katsomuskasvatuksen ja katsomusaineiden opetuksen toteuttamisesta sekä yhteisistä juhlista ja uskonnollisista tilaisuuksista varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Itseohjautuvuus, monialaiset oppimiskokonaisuudet ja ilmiöoppiminen
Tietoa itseohjautuvuudesta ja miten tämän taidon oppimista tuetaan peruskoulussa. Sivulta löydät myös tietoa monialaisista oppimiskokonaisuuksista sekä ilmiöoppimisesta.

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä (S2)
S2 on yksi äidinkieli ja kirjallisuus -oppimääristä. Sitä opiskelevilla on äidinkielenään jokin muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai monikielinen tausta.

Digitaalisuus opetuksessa
Digitaalisten laitteiden ja palvelujen käytön tarkoituksena koulussa on aina edistää oppimista. Oppilaan keskittymistä tai opetusta häiritsevä puhelimien käyttö koulussa on eri asia kuin digilaitteiden hyödyntäminen oppimiseen.

Tietoa ja linjauksia koulujen arkeen
Linjauksia ja ohjeita siitä, miten koulussa voidaan toimia arkisissa tilanteissa ja miten tulee järjestää esimerkiksi kouluruokailu tai luokkaretket, millainen kurinpito on sallittua ja miten politiikkaa voidaan käsitellä.