Ajankohtaista
Uutinen
EU:n koulutustavoitteet karkaamassa Suomelta
Euroopan komission Education and Training Monitor -raportissa seurataan EU-maiden edistymistä yhteisten koulutustavoitteiden saavuttamisessa. Seuranta perustuu pääosin aiemmin julkaistuihin kansainvälisiin tilastoihin ja tutkimuksiin, joten varsinaisia yllätyksiä se ei tarjoile. Tuore vuoden 2024 raportti osoittaa, että Suomi jää yhä useammin keskiarvojen alapuolelle ja jotkut jo kertaalleen saavutetut koulutustavoitteet ovat karkaamassa käsistämme.
Uutinen
Älä käy työhön yksin – oppimisen tuen uudistusta tehdään yhdessä
− On ollut mielenkiintoista keskustella asiantuntevien pedagogiikan ammattilaisten kanssa tulevien perusopetuslain uudistusten herättämistä ajatuksista ja siitä, miten ne vaikuttavat...
Uutinen
Miten voidaan edistää lasten ja nuorten digitaalista hyvinvointia? – Cygnaeus-palkinnolla 2024 etsitään uusia ideoita
Opetushallituksen ja Kuntaliiton vuosittain myöntämän Cygnaeus-palkinnon teemana on vuonna 2024 lasten ja nuorten digitaalisen hyvinvoinnin edistäminen. Lasten ja nuorten digitaitojen vahvistaminen on tärkeää, jotta heillä olisi valmiuksia toimia digitaalisissa palveluissa sekä omaa että muiden hyvinvointia edistäen.
Uutinen
Uudet kartoittamisen ja kehittämisen työkalut tukevat lukutaitotyötä
Opetushallituksen Lukutaito-ohjelma ja Niilo Mäki Instituutti ovat julkaisseet uudet työkalut varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lukutaitotyön tueksi. Työkalujen avulla kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä saadaan kokonaiskuva lukutaitotyöstä ja sen kehittämistarpeista. Pidemmällä aikavälillä saadaan tietoa lukutaitoa edistävän työn tuloksista myös valtakunnallisesti.
Uutinen
”Kyse ei ole minusta, vaan meistä” – yhteisöllisyys ja nuorten halu auttaa korostui solidaarisuushankkeiden dialogeissa
Euroopan solidaarisuusjoukkojen nuorten solidaarisuushankkeita toteuttavat nuoret kokoontuivat jakamaan kokemuksiaan dialogiin teemalla ”mikä meitä yhdistää”. Nuorten ajatuksia osallisuudesta ja hankkeiden vaikutuksista oli kuulemassa myös hallituksen liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.
Uutinen
Opetuksen järjestäjällä laaja pedagoginen vapaus myös oppimateriaalivalinnoissa
Respektiä-niminen kirja on herättänyt julkista keskustelua alkuviikosta. Kirjassa annetaan nuorille opastusta seurustelusuhteista ja seksistä. Konteksti ja käsittelytavat ratkaisevat, soveltuuko kyseinen teos osaksi opetusta. Opetushallituksella ei ole toimivaltaa ohjeistaa opetuksen järjestäjiä oppimateriaalivalinnoissa.
Tiedote
Uudet ravitsemussuositukset vaikuttavat myös kouluruokailuun ja opetukseen
Varhaiskasvatuksella, kouluilla ja oppilaitoksilla on merkittävä roolinsa siinä, miten uudet kansalliset ravitsemussuositukset siirtyvät osaksi lasten ja nuorten arkea. Yhteiset ruokailut ja ravitsemusaiheiden sisällyttäminen opetukseen tukevat sitä, että lapset ja nuoret oppivat ja omaksuvat terveelliset ruokavalinnat ja ravitsemuksen merkityksen käytännön tasolla.
Tiedote
Opetushallituksen yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen
Yhteistoimintaneuvottelujen alkaessa henkilöstön vähennystarve arvioitiin enintään 35 henkilön suuruiseksi. Neuvottelujen lopputulos on, että Opetushallitus tavoittelee 1,6 miljoonan euron vuotuisia säästöjä henkilöstömenoihin. Irtisanomisuhan alla on 20 henkilöä, mutta irtisanottavien määrä selviää lähiviikkojen aikana, kun ensivaiheen uudelleensijoitusmahdollisuudet on selvitetty.
Tiedote
Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa opiskelupaikan sai 24 % hakijoista eli noin 10 900 opiskelijaa
Korkeakoulujen syksyn yhteishakuun osallistui 44 900 hakijaa, joista opiskelupaikan sai noin 10 900 eli 24 % hakijoista. Yli puolet sai opiskelupaikan ensisijaisesti hakemastaan koulutuksesta. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 18.12. saakka.
Uutinen
Minna Koutaniemi on valittu Opetushallituksen kansainvälistyminen-päätoiminnon johtajaksi
Koutaniemi aloittaa viisivuotisen määräaikaisen kautensa 1.1.2025.
Uutinen
Ulkomaan vaihtojaksot kiinnostavat yleissivistävässä koulutuksessa – rahoitus ei riitä vastaamaan kysyntää
Ulkomaan vaihtojaksoille lähteminen kiinnosti laajalti lukioissa ja peruskouluissa lukuvuonna 2023–2024 edellisvuosien tapaan. Ulkomaanjaksoille lähti lukiolaisista joka viides ja peruskoululaista yksi prosentti. Tarjolla oleva vaihtojaksojen rahoitus ei kuitenkaan riitä yleissivistävän koulutuksen suureen kysyntään.
Uutinen
Oppimisen tuen uudistus: Nyt on aika lausua esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteluonnoksista
Opetushallitus pyytää lausuntoja esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteluonnoksiin. Olemme päivittäneet perusteista oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuen sekä perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuen osuudet. Lausuntokierros on auki 18.11.−9.12.2024.
Blogi
Jatkuuko jatkuva oppiminen?
Aikuisten kouluttautumismahdollisuudet ovat nousseet julkiseen keskusteluun ammatillisen koulutuksen rahoitusmuutosten sekä aikuiskoulutustuen lakkauttamisen myötä. Rahoitusmuutosten tavoitteena on, että koulutusta suunnattaisiin nykyistä enemmän opiskelijoille, jotka suorittavat ensimmäistä ammatillista tutkintoaan. Näin mahdollisimman moni pääsisi työuralle tai jatko-opintoihin.
Uutinen
Osallistujien Suomi -ohjelma: Lisää tukea yksinäisyyden vastaiseen työhön myös opettajille
Yksinäisyydestä on tullut merkittävä uhka suomalaisten hyvinvoinnille, toimintakyvylle sekä kansalliselle yhtenäisyydelle ja turvallisuudelle. Koronapandemian myötä lisääntyneet yksinäisyyden...
Blogi
Kielitietoinen toimintakulttuuri vaatii erityisesti keskittymistä johtamiseen
Kielitietoisuus on muutakin kuin tietoisuutta kielen merkityksestä ja työskentelemistä kielitietoisesti. Kielitietoisuudella turvataan jokaisen oikeus täysipainoiseen elämään monikielisessä yhteiskunnassa ja annetaan jokaiselle mahdollisuus kehittyä. Koulutuksessa kielitietoinen toimintakulttuuri koskee niin yhteisöllisyyttä, opetusta ja oppimista kuin hyvinvointia ja johtamista. Kielitietoisen toimintakulttuurin kehittäminen oppilaitoksissa edellyttää aktiivista, määrätietoista ja suunnitelmallista johtamista.
Uutinen
Kulttuuriperintöön tutustuminen kuuluu opetussuunnitelmaan
Rajanveto kulttuuritapahtumien ja uskonnollisten tilaisuuksien välillä on herättänyt laajaa keskustelua. Opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen opetukseen sisältyy myös kulttuuriperintöön tutustumista: uskonto on vaikuttanut vahvasti länsimaiseen taiteeseen ja kulttuuriin, ja tätä käsitellään myös opetuksessa. Uskonnolliset tilaisuudet sen sijaan sisältävät uskonnon harjoittamista.
Uutinen
Rokotusosaamista vahvistetaan lähihoitajan uudella valinnaisella tutkinnon osalla
Rokotusosaamisen tarve yhteiskunnassa on kasvanut. Toukokuussa voimaan tulleen asetusmuutoksen johdosta myös lähihoitajat saavat antaa rokotuksia. Vanhustyön erikoisammattitutkintoon lisätään 1.1.2025 alkaen uusi valinnainen rokotusosaamisen tutkinnon osa.
Uutinen
Erasmus+ -ohjelma lisää aikuiskoulutuksen vaikuttavuutta sekä osallisuuden ja hyvinvoinnin kokemuksia
Erasmus+-ohjelman vaikutuksista tehty seurantatutkimus osoittaa, että ohjelmalla on merkittävä rooli aikuiskoulutuksen kehittämisessä Suomessa. Ohjelma on lisännyt aikuisoppijoiden osallisuutta, edistänyt kansainvälistymistä ja hyvinvointia sekä tarjonnut merkittäviä oppimiskokemuksia.
Blogi
Svenska språket öppnar låsta dörrar
Ruotsalaisuuden päivän 6.11. johdosta julkaisemme tämän blogitekstin poikkeuksellisesti vain ruotsiksi. Med fullständigt finskspråkig bakgrund har jag fått studera A-svenska i gymnasiet och filosofi på svenska vid Helsingfors universitet. Därefter har jag fått jobba i sammanlagt tio års tid som lärare vid svenskspråkiga gymnasier, i en svenskspråkig skola och vid ett svenskspråkigt universitet.
Uutinen
Kotisuomessa.fi poistuu käytöstä vuoden 2024 aikana – tutustu vinkkeihimme vaihtoehdoista
Opetushallitus tarjoaa oph.fi-sivustolla useita maksuttomia digitaalisia oppimateriaaleja opettajien ja oppijoiden käyttöön. Vuoden 2024 aikana poistamme käytöstä materiaalit, joiden tekninen toteutus tai sisältö on vanhentunutta. Tämän hetken taloudellisessa tilanteessa materiaalien uusiminen ei ole mahdollista.