Blogi

Koulutuksesta voi ja pitää puhua hyvää

Suomessa on perinteisesti uskottu vahvasti siihen, että kouluttautuminen kannattaa: koulutus on tarjonnut monille tien hyvään tulevaisuuteen, vakaaseen työpaikkaan ja ehkä aikaisempia sukupolvia...
Tiedote

Suomalaisen lukion voi suorittaa englanniksi syksystä 2026 alkaen

Opetushallitus on antanut määräyksen englanninkielisistä lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteista. Englanninkielinen lukiokoulutus on mahdollista aloittaa elokuussa 2026.
Tiedote

Ilmaiset junamatkakortit avaavat nuorille ovet Eurooppaan

Euroopan unioni jakaa vuosittain kymmeniätuhansia DiscoverEU-junamatkakortteja Euroopassa asuville 18-vuotiaille nuorille. Matkakortit mahdollistavat 1–30 päivää kestävän raidematkan Euroopassa. DiscoverEU-matkan voi voittaa osallistumalla kahdesti vuodessa järjestettävään hakuun. Suomesta junamatkalle Eurooppaan on lähtenyt jo tuhansia nuoria.
Tiedote

Lukion oppimisen tuki ja erityisopetus uudistuvat: Oikeus tukeen vahvistuu

Opetushallitus on päivittänyt lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet oppimisen tuen ja erityisopetuksen osalta uudistetun lukiolain mukaisiksi. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2025. Oppimisen tuen uudistuksen seurauksena lukiolaisten oikeus oppimisen tukeen vahvistuu ja oikeus erityisopetukseen täsmentyy. Oppimisen tuen pääpaino on helposti saavutettavassa oppimisen tuessa, jota annetaan lukio-opiskelijalle heti, kun tuen tarve ilmenee.
Tiedote

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 82 200 hakijaa

Juuri päättyneessä perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa oli 82 200 hakijaa, mikä on 3 600 enemmän kuin viime vuonna. Perusopetuksen tänä keväänä päättäviä hakijoita oli 62 850; heistä 55 % haki lukioon ja 39 % ammatilliseen koulutukseen. Tulokset opiskelijavalinnasta julkaistaan kesäkuun puolivälissä.
Blogi

Euroopan vahvuus on yhteinen ja yhtenäinen koulutusalue

Euroopassa vahvuutemme on, ettei asioita tehdä paikallisesti, vaan yhteisenä ja yhtenäisenä koulutusalueena. EU tukee jäsenmaiden toimia parhaan mahdollisen koulutuksen tarjoamiseksi, edistää...
Uutinen

Opetushallituksen palveluiden asiakasmäärät merkittävässä kasvussa

Lähes kaikkien Opetushallituksen asiakkailleen tarjoamien palveluiden käyttäjämäärät kasvoivat vuonna 2024. Erityisesti kasvua näkyi Opintopolun palvelukokonaisuudessa ja kansainvälistymisen palveluissa.
Uutinen

Lukion oppimisen tuen ja erityisopetuksen perustepäivitykset sekä englanninkieliset perusteet julkaistaan maaliskuussa

Opetushallitus julkaisee lukion opetussuunnitelman (LOPS) perusteiden päivitetyn oppimisen tuen ja erityisopetuksen alaluvun maaliskuun lopussa. Samalla annamme määräykset englanninkielisistä LOPS-perusteista sekä pienistä teknisistä muutoksista kolmeen alalukuun.
Uutinen

Esi- ja perusopetus: Tuki oppimisen tuen järjestämiseksi jatkuu

Esi- ja perusopetuksen oppimisen tukea koskeva lakimuutos ja päivitetyt opetussuunnitelmien perusteet astuvat voimaan 1.8.2025. Opetushallitus jatkaa toimeenpanon tukea opetuksen järjestäjille koko kevään ajan. Järjestämme webinaareja myös ruotsiksi – niiden aikataulut löydät uutisen ruotsinkielisestä versiosta. Syksyn 2025 koulutuksista ja muusta toimeenpanon tuesta tiedotamme myöhemmin.
Tiedote

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa: tarjolla yli 55 000 aloituspaikkaa

Yhteishaku ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin alkaa tiistaina 11.3.2025 klo 8 ja päättyy tiistaina 25.3.2025 klo 15. Haettavana on 55 078 aloituspaikkaa 1 636 hakukohteessa. Kaikkiin koulutuksiin haetaan Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa.
Uutinen

Koulujen arkea helpottavan MPASSid-järjestelmän käyttö huikeassa kasvussa

Opetushallituksen MPASSID-tunnistuksenvälitysratkaisun käyttö on muutamassa vuodessa tuplaantunut: järjestelmään kirjauduttiin vuonna 2024 ennätykselliset 30 miljoonaa kertaa. Parhaimmillaan kirjautumiskertoja on lähes 200 000 päivässä.
Tiedote

Katsomusaineiden kehittämisryhmän loppuraportti julki: Osa ehdotuksista vaatii toteutuakseen lainsäädäntömuutoksia

Opetushallituksen asettaman, katsomusaineiden uudistamista koskevan kehittämisryhmän työ on saatu päätökseen. Kehittämisryhmä koostui laajasta joukosta koulutuksen ja katsomusaineiden asiantuntijoita. Kehittämisryhmä tuotti ehdotuksia katsomusaineiden opetuksen uudistamiseksi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Suurin osa ehdotuksista vaatisi vaikutusarviointia ja lakimuutoksia.
Uutinen

Tuore selvitys: Koulupoissaoloja voidaan ehkäistä suunnitelmallisella ja tietoon perustuvalla kehittämistyöllä

Opetuksen järjestäjät ovat saaneet koulupoissaoloja ehkäisevän kehittämistyön hyvin liikkeelle, mutta työn jatkaminen ja sen vaikuttavuus edellyttää pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Opetuksen järjestäjien tulee varmistaa erityisesti, että niillä on keinot ennaltaehkäistä poissaoloja, kertoo tuore selvitys. Kehittämistyön tukena toimii laaja verkkosivusto, josta löytyy tietoa, työkaluja ja esimerkkejä koululäsnäolon vahvistamiseen.
Uutinen

Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetukseen lisää aikaa ensi syksystä alkaen – tueksi webinaareja ja materiaaleja

Opetushallitus tukee perusopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden, suomi toisena kielenä ja kirjallisuuden sekä matematiikan opettajia webinaareilla ja uusilla tukimateriaaleilla. Tavoitteena on, että oppilaat oppivat syvällisemmin lukemisen ja kirjoittamisen sekä laskemisen taitoja opetukseen tulevan lisäajan myötä.
Uutinen

Yhtäläisyyksiä ja kansallisia erikoisuuksia – opettajien palkanlisät Euroopan maissa

Eurooppalaiset opettajat saavat peruspalkkansa lisäksi erilaisin perustein maksettavia palkanlisiä. Joissakin maissa lisien maksamisesta päätetään kansallisesti tai työehtosopimuksissa, toisissa taas jopa yksittäisessä koulussa. Lisien perusteissa on sekä yhtäläisyyksiä että kansallisia erikoisuuksia.
Uutinen

Panostukset varhaiskasvatukseen kasvavat Euroopassa, vaikka lapsiluku laskee

Tuore raportti kertoo, että monissa Euroopan maissa varhaiskasvatuksen saatavuus ja laatu ovat parantuneet, mutta maiden välillä on edelleen merkittäviä eroja esimerkiksi henkilöstön koulutustasossa, varhaiskasvatuksen maksuttomuudessa ja osallistumisasteissa.
Uutinen

Opetushallitus aloittaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen eli TELMA-koulutuksen perusteiden uudistamisen

Opetushallitus uudistaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen (TELMA) perusteet. Työ aloitetaan 1.4.2025, ja uudet perusteet tulevat voimaan 1.8.2027. Nykyiset koulutuksen perusteet ovat olleet voimassa 1.1.2018 alkaen.
Uutinen

ePerusteet-palvelussa oleva tieto löytyy nyt paremmin

ePerusteet-palvelu on Opetushallituksen virallinen määräyskokoelma, joka sisältää kaikki valtakunnalliset opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet sekä muut ajantasaiset määräyksemme ja suosituksemme. Lisäksi palvelusta löytyvät perusteiden pohjalta laaditut paikalliset suunnitelmat. Palvelua on parin viimeisen vuoden aikana kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa: keskiössä ovat olleet tiedon löydettävyys ja paikalliset opetussuunnitelmat.
Tiedote

Perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaku alkaa 18. helmikuuta

Yhteishaussa voi hakea yhdellä hakulomakkeella kaikkiin perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin Opetushallituksen Opintopolku.fi-palvelussa. Opintopolun pistelaskurilla voi myös arvioida omia sisäänpääsymahdollisuuksiaan.
Uutinen

Opintopolun Maailmalle-osio poistuu heinäkuussa

Maailmalle-osio Opintopolussa sekä Maailmalle.net-nimiset profiilit Instagramissa ja Facebookissa lopetetaan heinäkuuhun 2025 mennessä. Tietoa kansainvälistymisen mahdollisuuksista jaetaan edelleen...