Tiedote

8 650 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli 26 100 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 33 %. Haettavana olivat korkeakoulujen syksyllä alkavat vieraskieliset koulutuksen ja Taideyliopiston koulutusohjelmat. Opiskelupaikoista oli nyt vähemmän kilpailua, sillä hakijoiden määrä puolittui viimevuotisesta. Erityisesti kansainvälisten hakijoiden määrä väheni käyttöön otetun hakemusmaksun takia.
Opiskelijoita

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisissä koulutuksissa ja Taideyliopiston koulutusohjelmissa oli haettavana 8 600 aloituspaikkaa 431 hakukohteessa. 

Hakijoiden määrä puolittui edelliseen vuoteen verrattuna. Hakijoita oli nyt yhteensä 26 100, joista kaksi kolmasosaa oli muita kuin EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin kansalaisia. Vuonna 2024 hakijoita oli 63 000, joista 80 % oli muualta kuin EU- tai ETA-alueelta tai Sveitsistä. 
Vastaavasti hyväksyttyjen osuus nousi: nyt opiskelupaikan sai 33 % hakijoista, kun vuotta aiemmin luku oli 18 %. Ammattikorkeakouluun hakeneista hyväksyttiin 32 % ja yliopistoon hakeneista 27 %.

Taideyliopiston koulutuksiin haki yhteensä 3 650 hakijaa, joista hyväksyttiin 10 %. 

Suomalaisten hakijoiden osuus hyväksytyistä kasvoi

Kaikkiaan hakijoissa oli 148 ja hyväksytyissä 121 maan kansalaisia. Suomalaisista hakijoista hyväksyttiin 31 % ja EU/ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolelta tulevista hakijoista 34 %. 

Suomen kansalaisten osuus hyväksytyistä oli 29 % ja muualta kuin EU-ETA-alueelta tai Sveitsistä tulevien osuus 62 %. Viime vuonna nämä osuudet olivat 23 % ja 71 %.  Suurimpiin kansalaisuusryhmiin kuuluvat Suomen kansalaisten ohella Bangladeshin (10 %), Pakistanin (9 %), Sri Lankan (7 %) ja Nigerian (6 %) kansalaiset.

EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolelta tulevat opiskelijat maksavat suomalaisissa korkeakouluissa lukukausimaksuja. Tämän kevään ensimmäisessä yhteishaussa he maksoivat ensimmäistä kertaa myös 100 euron hakemusmaksun, mikä karsi hakijoita. Esimerkiksi bangladeshilaisten hakijoiden määrä väheni viime vuoden hausta yli viidellätuhannella. 

Eniten kilpailua taiteen ja kulttuurin aloilla 

Tänäkin vuonna vaikeinta oli päästä opiskelemaan taiteita ja kulttuurialoja, joille hyväksyttiin 14 % hakeneista, sekä maa- ja metsätalousaloille, joille hyväksyttiin 17 % hakeneista. Helpoimmin opiskelupaikan sai tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen sekä kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloilta, joille pääsi 27 % hakijoista. 

Opiskelupaikan saaneista 50 % hyväksyttiin ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistojen kandidaatin sekä kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Lisäksi 53 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin. 

Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään 10.7. 

Hakijat ovat saaneen tiedon yhteishaun tuloksista viimeistään keskiviikkona 28.5. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 10.7. klo 15 mennessä. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 5.8. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut ovat nähtävillä Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä. Koulutuksiin haetaan Opintopolku-palvelussa. 

Vuodesta 2020 alkaen korkeakouluihin on haettu keväisin kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin. Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Topias Kähärä, topias.kahara [at] oph.fi, p. 029 533 1758
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi , p.029 533 1485