Hyvää ja rentouttavaa kesää!

Blogi
Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Varhaiskasvatus
Kuluneena lukuvuotena mieliämme on painanut koronavirustilanteen lisäksi Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys. Näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa lasten, nuorten ja opiskelijoiden elämää on kannatellut kasvatuksen ja koulutuksen merkityksellinen arki, josta kuuluu kiitos kaikille ammattilaisille. Kesälomalla on aika hengähtää ja tehdä asioita, jotka tuovat itselle iloa ja onnea.

Minna Kelhä

Kaksi tyttöä naureskelemassa aurinkoisessa säässä. Heillä on käsissään mehut joissa on värikkäät pillit.

Päätämme kuluneen lukuvuoden tilanteessa, jota meistä kukaan ei varmasti olisi osannut odottaa. Koronavirustilanteen lisäksi mieliämme on painanut Venäjän Ukrainaan kohdistama järkyttävä hyökkäys. Samalla voimme kuitenkin olla ylpeitä siitä, että poikkeuksellisissa olosuhteissa lasten, nuorten ja opiskelijoiden elämää on kannatellut kasvatuksen ja koulutuksen merkityksellinen arki. 

Vaikka kuluneena lukuvuonna koronavirustilanne on edelleen jatkunut, rajoituksia on jo voitu purkaa. Pitkä etäopiskelun kausi on päättynyt ja sosiaaliset kontaktit sekä perinteiset juhlat ovat vähitellen palanneet elämäämme. Vanhojen tansseja on voitu tanssia, penkkareita ja joulujuhlia juhlia ja luokkaretkiä järjestää. Ja ennen kaikkea viettää aikaa ystävien kanssa sekä koulussa että sen ulkopuolella.

Samaan aikaan on kohdattu Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seuraukset ja inhimillinen hätä. Valmius auttaa ja rakentaa konkreettisia oppimisen ja opiskelun mahdollisuuksia Suomeen paenneille on ollut uskomattoman hienoa. On äärimmäisen tärkeää vahvistaa lasten ja nuorten turvallisuudentunnetta ja mahdollistaa kasvatusta ja koulutusta kaikille kansalaisuudesta riippumatta.

Aiheet työpöydillämme ovat olleet raskaita ja väsyttäviä, mutta katson silti tulevaisuuteen toiveikkaana. Olemme osoittaneet, että meillä on olemassa kaikki se, mitä tarvitsemme kriiseistä selviämiseen: vankka demokraattinen yhteiskunta, huippuosaavat kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset sekä luottamus ja yhteys toinen toisiimme.

Oma työmme Opetushallituksessa on painottunut kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisten sekä kansainvälisissä hankkeissa ja ohjelmissa mukana olevien organisaatioiden ja henkilöiden tukemiseen erilaisilla tukimateriaaleilla, ja se työ jatkuu myös läpi kesän. On ollut ilo kuulla, että nopea reagointikyky ja ketteryys tällä saralla on huomattu, ja työstämme on ollut aidosti apua.

Haluan jälleen kiittää lämpimästi koko Opetushallituksen puolesta kaikkia kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisia kuluneen lukuvuoden työstä. Toivon, että jokainen meistä saa kesälomalla aikaa palautua ja tehdä asioita, jotka tuovat itselle iloa ja onnea. Samalla toivotamme kaikille lapsille, nuorille ja opiskelijoille aurinkoista kesälomaa sekä erityisen paljon onnea opinnoista ja koulutuksesta valmistuville ja syksyllä uuteen siirtyville oppijoille.

Hyvää kesää!


Kirjoittaja

Minna Kelhä
Minna Kelhä
Pääjohtaja, Opetushallitus