Valtionavustus

Erityisavustus Vapaan sivistystyön opintoseteliavustus maahanmuuttajanaisten työllistymistä edistävään suomen ja ruotsin kielen koulutukseen

Aikuiskoulutus Vapaa sivistystyö Kotoutuminen
Tila
Haettavissa
Hakuaika
11.12.2024 – 4.2.2025 klo 16:15
Hakulomake
Määräraha
5 000 000 €
Lisätietoa antavat
Opetusneuvos Heikki Tulkki
Asiantuntija Mirka Råback

Haun kuvaus: 

Haettavalla opintoseteliavustuksella voidaan tukea sellaisten maahanmuuttajanaisten suomen ja ruotsin kielen koulutusta, joilla ei ole oikeutta kotoutumissuunnitelmaan ja joiden koulutusta ei tästä johtuen voida rahoittaa 100-prosenttisella valtionosuusrahoituksella tai joiden koulutusta ei muutoin voida rahoittaa 100-prosenttilla valtionosuusrahoituksella.

Kohderyhmiä voivat olla esimerkiksi seuraavat maahanmuuttajanaiset:

  1. työlliset ja työttömät työnhakijat, joilla ei ole riittävää kielitaitoa oman alansa koulutusta vastaavaan työhön työllistymiseksi tai kokonaisvaltaisesti työelämässä toimimiseksi
  2. ammatillisessa tai korkea-asteen tutkintoon johtavassa koulutuksessa olevat tai tutkinnon suorittaneet, joiden koulutus ei tarjoa riittäviä kielellisiä valmiuksia suomen tai ruotsin kielellä työelämässä toimimiseen
  3. kansainvälisen rekrytoinnin (osaajatuonnin) kautta Suomeen tulleet, jotka ovat työllistymistä edistävässä koulutuksessa ja joiden suomen tai ruotsin kielen taidon kehittämiseen tarvitaan työelämälähtöistä lisäkoulutusta
  4. työmarkkinoiden ulkopuolella olevat naiset (esim. maahanmuuttajakotiäidit)
  5. muut kotoutumisajan ylittäneet maahanmuuttajanaiset

Turvapaikanhakijat tai tilapäisen suojelun piirissä olevat eivät kuulu avustuksella tuettavien kohderyhmään, lukuun ottamatta samanaikaisesti ryhmiin 1 tai 2 kuuluvia tilapäisen suojelun piiriin kuuluvia naisia.

Maahanmuuttajanaisten kielikoulutukseen suunnattua valtionavustusta ei saa käyttää valtionosuudella rahoitettavan koulutuksen lisätukenavaan avustus kohdennetaan erillisten koulutusten suunnitteluun ja toteutuksen. Avustusta voidaan käyttää osittain myös kohderyhmien aktivoinnista, opetusjärjestelyistä sekä hakevan ja tukevan toiminnan palveluista aiheutuviin kustannuksiin. Omarahoitusosuutta ei vaadita.

Laki vapaasta sivistystyöstä 21.8.1998/632 ja 30.12.2014/1411 (14§ ja 16 §)
Valtionavustuslaki 27.7.2001/688
Valtion vuoden 2025 talousarvio, mom. 29.10.31.2./Vapaa sivistystyö

Haun tavoitteet: 

Opintoseteliavustuksella tuettavien koulutusten tavoitteena on edistää maahanmuuttajanaisten työllistymisen edellytyksiä vahvistamalla suomen ja ruotsin kielen osaamista tarkoitukseen erityisesti suunnitelluilla koulutuksilla. Avustuksella on tarkoitus luoda uusi koulutuksen toimintamalli, jolla parannetaan maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen edellytyksiä. 

Avustusta voivat hakea kansalaisopistojen, kansanopistojen, kesäyliopistojen ja opintokeskusten ylläpitäjät.

Avustuksella tuettua koulutusta on mahdollista toteuttaa myös useamman oppilaitoksen yhteisenä. Tällöin yksi oppilaitos tekee hakemuksen kaikkien mukana olevien oppilaitosten puolesta ja se nimetään avustusta vastuullisesti hallinnoivaksi oppilaitokseksi. Valtionavustus maksetaan tämän oppilaitoksen tilille. Hankkeen toteuttajien tulee tehdä keskenään valtionavustuslain mukainen yhteistyösopimus valtionavustuksen käytöstä, käytön valvonnasta ja niiden ehdoista (Yleisohje valtionavustusten hakijoille ja käyttäjille, OPH 2727/2023). 

Opetushallitus on varautunut jakamaan avustusta enintään 5 miljoonaa euroa. Avustus myönnetään vuoden 2025 määrärahasta. Myöntämisen edellytyksenä on, että eduskunta hyväksyy tarkoitukseen kohdennetun määrärahan valtion talousarviossa 2025.

Avustuksen käyttöaika alkaa valtionavustuspäätöksen päiväystä seuraavasta päivästä, ja sitä voi käyttää 31.12.2026 saakka. Avustuksen käytöstä tulee raportoida Opetushallitukseen 31.3.2027 mennessä.

Opetushallitus avaa maahanmuuttajanaisten kielikoulutukseen kohdennetun opintoseteliavustuksen haettavaksi 11.12.2024. Hakemus tehdään sähköisellä hakulomakkeella, ja hakijana on oppilaitoksen ylläpitäjä. Hakemuksen tulee olla tallennettuna hakujärjestelmään viimeistään 4.2.2025 klo 16.15.

Hakemuksen liitetään seuraavat liitteet:

  1. Koulutussuunnitelma, josta käyvät ilmi suunnitellun koulutuksen
  • kohderyhmä(t)
  • tavoitteet
  • laajuus opintopisteinä
  • opiskelijamäärätavoite
  • suunnitelma opiskelijoiden tavoittamiseksi ja rekrytoimiseksi 
  • opinto-ohjaus ja opintojen henkilökohtaistamisen suunnitelma 
  • mahdolliset erityisjärjestelyt (tuki-, lisä- ja eriytetty opetus)
  • mahdollinen ohjaus työelämään tai tutkintoon johtavaan koulutukseen tai ammatilliseen täydennyskoulutukseen 
  1.  Toteutettavan koulutuksen talousarvio
  • yksityiskohtaisesti eritelty talousarvio, jossa on esitetty arvioidut kokonaiskustannukset sekä kustannukset opiskelijaa ja opintopistettä kohden

Avustushakemuksia arvioitaessa kiinnitetään huomiota seuraaviin valintaperusteisiin: 

  • hakutiedotteessa ilmoitettujen kohderyhmäehtojen täyttyminen 
  • suunnitellun koulutuksen kokonaisopiskelijamäärä ja koulutuksen laajuus suhteessa asetettuihin tavoitteisiin
  • koulutuksen todellinen tarve hakijaorganisaation (hakijaorganisaatioiden) toiminta-alueella
  • opiskelijarekrytoinnin suunniteltu toteuttaminen
  • koulutuksen toteutussuunnitelman laatu 
  • koulutuksen kustannusarvion realistisuus
  • koulutustoiminnan tulosten hyödynnettävyys ja vaikuttavuus
  • koulutusten skaalattavuus ja monistettavuus hankeorganisaatioiden ulkopuolelle
  • yhteistyö koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa työllisyyspalveluiden kanssa

Erityisesti kansainvälisen rekrytoinnin ja tutkintoon johtavan koulutuksen kohderyhmien osalta koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa yhteistyö ammatillisen tai korkea-asteen oppilaitoksen kanssa katsotaan eduksi.

Opetushallitus pyrkii tekemään avustuspäätökset 31.3.2025 mennessä.

Lisätietoja antavat  

  • haun sisältöjen osalta vapaan sivistystyön opetusneuvos Heikki Tulkki, heikki.tulkki [at] oph.fi (heikki[dot]tulkki[at]oph[dot]fi) (puh. 029 533 1971) ja vapaan sivistystyön asiantuntija Mirka Råback, mirka.raback [at] oph.fi (mirka[dot]raback[at]oph[dot]fi) (puh. 029 533 1184)
  • hakulomakkeeseen liittyvissä teknisissä asioissa valtionavustukset [at] oph.fi