On tärkeää, että Ukrainasta Suomeen sotaa paenneille nuorille tarjotaan nopeasti mahdollisuus jatkaa opiskelua turvallisessa ja osallisuutta vahvistavassa lukioyhteisössä. Tälle sivulle on koottu tietoa lukiokoulutuksen mahdollisuuksista.
Kuvituskuva: oppilaita luokassa

Päivitetty 31.5.2022

Ukrainasta saapuu nuoria eri puolille Suomea, ja pakenevien määrä varmasti kasvaa. Osa ukrainalaisista suuntaa Suomesta muualle Eurooppaan, osa muuttaa Suomen rajojen sisällä asuinpaikasta toiseen ja osa on löytänyt pysyvämmän asuinpaikan heti tultuaan. On vielä vaikea arvioida, kuinka paljon Ukrainasta lopulta saapuu ihmisiä ja kuinka moni heistä hakeutuu toisen asteen koulutukseen. Suuri osa paenneista haluaa varmasti palata kotimaahansa mahdollisimman nopeasti, mutta kukaan ei vielä tiedä, millä aikataululla paluu on mahdollinen. 

Ukrainasta paenneilla on mahdollisuus hakea Suomessa tilapäistä suojelua. Ukrainalaisten maahantuloa koskevista periaatteista saa lisätietoa sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Maahanmuuttoviraston sivuilta.