
Lukiokoulutuksen järjestäjien on hyvä seurata maahan saapuneiden tilannetta ja ennakoida opetuksen tarjontamahdollisuuksia. On tärkeää, että Suomeen saapuville nuorille tarjotaan mahdollisimman nopeasti mahdollisuus koulunkäyntiin. Koulun arki rutiineineen ja vuorovaikutussuhteineen on eheyttävää ja turvallisuuden kokemusta vahvistavaa. Opetusjärjestelyissä tulisi pyrkiä joustavuuteen sodan aiheuttaman epävarmuuden ja ennakoimattomuuden vuoksi.
Tilapäistä suojelua saavien lukiokoulutukseen otettujen opiskelijoiden koulutus rahoitetaan opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmän mukaisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa lukiokoulutusta osana opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmää. Rahoitus myönnetään koulutuksen järjestäjälle, joka päättää tarkemmin sen käytöstä koulutuksen järjestämiseen.
Venäjän hyökkäystä paennut ukrainalainen voi opiskella Suomessa ilman rajoituksia. Lukiokoulutukseen on vapaa hakeutumisoikeus, ja tilapäistä suojelua saavat henkilöt voivat hakea lukio-opintoihin samoin edellytyksin kuin Suomen kansalaiset. Myöskään 1.8.2022 alkavaan tutkintokoulutukseen valmentavaan (TUVA) koulutukseen ei ole hakeutumisrajoituksia.
Suomessa vakinaisesti asuvat alle 18-vuotiaat ovat oppivelvollisia. Henkilö katsotaan Suomessa vakinaisesti asuvaksi, jos hänellä on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta Suomessa. Tilapäiseen suojeluun perustuvan oleskeluluvan saavalle henkilölle ei lähtökohtaisesti määrätä kotikuntaa, mutta Ukrainasta saapunut henkilö voi saada kotikunnan muilla perusteilla.
Oppivelvollisuusikäisiä Ukrainasta tulleita ei koske oppivelvollisuus, jos heillä ei ole kotikuntaa Suomessa eivätkä he ole siten Suomessa vakinaisesti asuvia. Näin ollen heillä ei ole oikeutta niihin maksuttomiin materiaaleihin, välineisiin ja etuuksiin, joihin oppivelvolliset ovat oikeutettuja. Koulutuksen järjestäjä voi halutessaan tarjota opiskelijan opiskelukäyttöön maksuttomat oppimateriaalit ja -välineet (esim. tietokoneen).
Poikkeuksena vapaasta hakeutumisoikeudesta on maahanmuuttajille ja vieraskielisille järjestettävä lukio-opintoihin valmistava koulutus (LUVA), jonka opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä on säädetty erikseen. LUVA-koulutus yhdistyy elokuussa uuteen tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA), jossa opiskelijaksi ottamisesta ei ole vastaavia erityisedellytyksiä.
Osa lukio-opetuksesta voidaan antaa myös muulla kielellä kuin suomeksi tai ruotsiksi. Oppimäärän suorittamisen sijaan lukiokoulutusta on mahdollista suorittaa myös yksittäisten oppiaineiden opintoina eli aineopintoina. Vieraskielisen opetuksen vaihtoehtoa voidaan hyödyntää myös lukiokoulutuksen suorittamisessa aineopintoina.