Venäjän hyökättyä Ukrainaan yhä pienemmät lapset saattavat nähdä sosiaalisen median palveluissa kriisiin liittyviä kuvia ja videoita. Lasten ja nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa jaetaan uutiskuvien lisäksi sotaan ja väkivaltaan liittyvää sisältöä, joka voi järkyttää. Lapset kohtaavat kuvia sodasta myös perinteisen median kautta.
Sosiaalisen median kanavissa on jaettu videoita ja kuvia esimerkiksi sotaan valmistautuvista sotilaista, väestönsuojista, sodan tuhoista sekä pakenevista ja apua pyytävistä ihmisistä. Aitojen kuvien ja videoiden seassa näkyy sisältöä, jota on muokattu esimerkiksi pelottavilla äänillä. Kriisialueilta jaettuja videoita ja kuvia kommentoidaan lohduttavilla sanoilla ja emojeilla, käyttäen oman maan lippua tuen osoituksena Ukrainalle. Lapset ja nuoret jakavat sosiaalisessa mediassa uutisiin liittyviä ajatuksia ja pelkoja sekä lohduttavat toisiaan. Varhaiskasvatusikäiset lapset voivat nähdä näitä sisältöjä esimerkiksi vanhempien sisarusten tai huoltajien seurassa.
Varhaiskasvatuksen henkilöstön on tärkeä tuntea lasten digitaalista maailmaa ja heidän digitaalisia kokemuksiaan. Henkilöstön on tärkeä ymmärtää lapsen kykyä käsitellä näkemäänsä ja kuulemaansa. Kaikilla lasten käyttämillä alustoilla ei ole tarjolla viranomaisten jakamaa luotettavaa sisältöä. Sosiaalisen median kanavissa jaettujen sisältöjen todenperäisyyttä ei aina voida varmistaa. Lapsen median käyttöä voi tarvittaessa myös rajoittaa tai vähentää sekä tarkistaa, että sivut, joilla lapset vierailevat ovat turvallisia. Useimpien sosiaalisen median kanavien ikäraja on 13 vuotta.
Sota herättää huolta myös henkilöstössä. Jos henkilöstö keskustelee tilanteesta, on syytä varmistaa, että lapset eivät kuule keskustelua. On myös hyvä huomioida, että osa lapsista ei näe uutisia, eikä kaikkien lasten kodeissa tilanteesta välttämättä ole keskusteltu.