Työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoima Talent Boost -ohjelma on poikkihallinnollinen työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton ohjelma. Sen tavoitteena on kehittää ja edistää Suomen tarpeita vastaavien osaajien saamista Suomeen tekemällä Suomi tunnetuksi ja houkuttelevaksi kansainvälisille osaajille sekä parantamalla Suomessa jo olevien kansainvälisten osaajien työllistymistä osaamistaan vastaaviin tehtäviin. Opetushallituksen vastuualueelle kuuluu koulutusperusteisen maahanmuuton edistäminen.
Kansainväliset osaajat Suomessa

Työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton tiekartassa Suomi on asettanut kansallisen tavoitteen kolminkertaistaa suomalaisissa korkeakouluissa opintonsa aloittavien kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä sekä lisätä 75 %:in niiden osuutta, jotka valmistuttuaan jäävät Suomeen. On myös tärkeää, että Suomeen muulla perusteella maahan tulleiden osaaminen saadaan täysimittaisesti käyttöön. Opetushallitus tukee näitä tavoitteita eri tavoin osallistumalla kansallisen Talent Boost -ohjelman toimeenpanoon ja tarjoamalla tietoa ja tukimateriaaleja Suomeen asettumiselle.
Opetushallituksen Study in Finland -toiminto edistää Suomen maakuvaa ja suomalaisten korkeakoulujen tunnettuutta potentiaalisten kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden kohdemaana ja sitä kautta tukee korkeakoulujen kansainvälisten opiskelijoiden rekrytointia.
Opetushallitus ylläpitää Study in Finland -verkkosivustoa ja sitä tukevia sosiaalisen median kanavia, neuvoo kansainvälisiä opiskelijoita, koordinoi korkeakoulujen osallistumista kansainvälisiin opiskelijarekrytoinnin tapahtumiin Study in Finland -brändin alla sekä vahvistaa korkeakoulujen ja näiden yhteistyöverkostojen osaamista kansainvälisen rekrytoinnin alalla.
Koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton suunnitelman mukaan uusien ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä pyritään kolminkertaistamaan vuoteen 2030 mennessä. Osana kansainvälistymistä koskevia tietoaineistoja Opetushallitus kokoaa suomalaisten korkeakoulujen ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita koskevia tilastoja.
Suomen vetovoiman lisäksi on keskeistä, että maahan muuttavat osaajat kotoutuvat ja jäävät Suomeen. Esimerkiksi ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden osalta pyritään siihen, että 75 prosenttia valmistuneista työllistyisi ja jäisi Suomeen.
Uutta osaamista PK-yrityksiin
Uutta osaamista -materiaaleista pk-yritykset saavat tiivistetysti tietoa kansainvälisten osaajien rekrytoinnin hyödyistä, haasteista ja ratkaisuista. Materiaalit madaltavat yritysten kynnystä ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden, harjoittelijoiden ja työssäoppijoiden rekrytointiin sekä auttavat oppilaitoksia kehittämään yhteistyötä yritysten kanssa. Materiaaleja voi hyödyntää myös muiden maahan muuttaneiden työllistymisen edistämisessä.
Materiaalit on laadittu Opetushallituksen ja Owal Groupin yhdessä toteuttamassa Uutta osaamista pk-yrityksiin -selvitys- ja vaikuttamishankkeessa, jossa kartoitettiin sitä, miten ja miksi suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset hyödyntävät kansainvälisiä osaajia ja millaisia esteitä hyödyntämisen tiellä on.
Maahanmuuttajien korkeakoulutukseen liittyviä kysymyksiä ratkotaan erityisesti maahanmuuton vastuukorkeakouluissa, joiden työ on opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland, SIMHE). Tavoitteena on sujuvoittaa korkeasti koulutettujen, eri statuksilla olevien maahan muuttaneiden aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä korkeakoulutukseen ohjautumista, tutkinnon suorittamista sekä työllistymistä suomalaisille työmarkkinoille kansallisesti ja alueellisesti.
Opetushallituksen ja Suomen Pakolaisavun yhteisessä Yhteiskuntaorientaation oppimateriaalin ja verkkoalustan kehittäminen -hankkeessa päivitetään monikielisen, aikuisille maahan muuttaneille suunnatun yhteiskuntaorientaation suomenkielinen oppimateriaali ja muokataan materiaali verkko-oppimisalustan muotoon. Verkko-oppimateriaali tulee olemaan kaikille avoin, ja se soveltuu myös itseopiskeluun.
Yhteiskuntaorientaatio on omakielinen alkuvaiheen kotoutumista tukeva koulutus, josta on tulossa kunnille lakisääteistä vuonna 2025 uuden kotoutumislain myötä. Tavoitteena on, että maahan muuttanut saa maahantulon perusteesta riippumatta heti alkuvaiheessa keskeiset perustiedot suomalaisesta yhteiskunnasta sellaisella kielellä, jota hän ymmärtää.
Päivitetty