
Liikkuvuushankkeet
Liikkuvuushankkeissa rahoitetaan opiskelijoiden ja henkilöstön ulkomaanjaksoja ja sitä kautta tapahtuvaa osaamisen ja organisaation kehittymistä.
Liikkuvuushankkeet kuuluvat toimintoon KA1 (Key Action 1). Rahoitusta haetaan Opetushallituksesta. Organisaatiot (tai konsortiot) voivat hakea liikkuvuustoimintaa varten Erasmus-akkreditointia, jonka myötä organisaatio pääsee liikkuvuusrahoituksen piiriin koko ohjelmakauden ajaksi (Akkreditoitujen rahoitushaku KA121-VET). Organisaatiot, joilla ei ole Erasmus-akkreditointia, voivat hakea lyhytkestoista liikkuvuushanketta, jolloin rahoitusta haetaan 6-18 kuukauden ajalle (Lyhytkestoinen liikkuvuushankehaku KA122-VET).
Opiskelijoiden ammatillisen ja muun osaamisen kerryttäminen ulkomaanjaksoilla on mahdollista työpaikalla, oppilaitoksessa tai ammattitaitokilpailuissa. Henkilöstö voi jaksoillaan kehittää omaa osaamistaan esimerkiksi osallistumalla job shadowing -jaksolle, opetukseen tai täydennyskoulutukseen sekä vahvistaa oman organisaationsa kansainvälisiä verkostoja. Ulkomaanjaksot mahdollistavat sekä opiskelijoille että henkilöstölle tutustumisen uusiin opetusmetodeihin tai oppimisympäristöihin.
Yhteistyöhankkeet
Kumppanuushankkeet (Cooperation partnerships)
Kumppanuushankkeet ovat yhteistyöhankkeita, joissa kehitetään ammatillista koulutusta kansainvälisessä yhteistyössä. Kumppanuushankkeet kuuluvat toimintoon KA2 (Key Action 2). Rahoitusta haetaan Opetushallituksesta.
Kumppanuushanke voi olla joko pieni muutaman partnerin hanke, joka keskittyy hyvien käytänteiden vaihtamiseen tai laajempi hanke, joissa kehitetään konkreettisia tuotteita kuten esimerkiksi yhteisiä opintokokonaisuuksia, opetusmateriaalia ja pedagogisia käytäntöjä.
Partneriryhmässä on vähintään kolme organisaatiota kolmesta ohjelmamaasta (koordinaattori + kaksi kumppaniorganisaatiota). Yhteistyö ohjelmamaiden ulkopuolella on mahdollista, jos se on hankkeen tavoitteiden kannalta perusteltua ja tuo hankkeeseen tarvittavaa osaamista.
Hankkeiden kesto on 12-36 kk.
Pienimuotoiset kumppanuushankkeet (Small-scale partnerships)
Pienimuotoiset kumppanuushankkeet on suunnattu erityisesti toimijoille, jotka ovat vasta aloittamassa yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa tai joilla on vain vähän kokemusta kansainvälisistä hankkeista. Toiminto soveltuu hyvin esimerkiksi toisilta oppimiseen ja kumppaneiden hyvien käytäntöjen vaihtamiseen. Tämä voi olla pohjana tulevalle yhteistyölle laajemmassa kumppanuushankkeessa.
Partneriryhmässä on vähintään kaksi organisaatiota kahdesta ohjelmamaasta (koordinaattori + yksi partneri).
Hankkeiden kesto on 6-24 kk.
Ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt (Centres of Vocational Excellence)
Huippuyksiköt ovat vähintään kahdeksan partnerin (vähintään neljästä maasta) muodostamia osaamisekosysteemejä, joiden tavoitteena on tukea ammatillisen koulutuksen toimijoita mukauttamaan koulutustarjontaansa yhä paremmin elinkeinoelämän tarpeisiin. Huippuyksiköt kokoavat yhteen alueellisia kumppaneita kuten ammatillisen koulutuksen toimijoita, korkeakouluja, yrityksiä, elinkeinoelämän järjestöjä, viranomaisia yms. Huippuyksiköiden tehtävänä on edistää alueellista, taloudellista ja sosiaalista kehitystä, innovointia sekä älykkäitä erikoistumisstrategioita. Yhteistyö ohjelmamaiden ulkopuolella on mahdollista, jos se on hankkeen tavoitteiden kannalta perusteltua ja se tuo hankkeeseen tarvittavaa osaamista.
Ammatillisen koulutuksen huippuyksiköt kuuluvat toimintoon KA2 (Key Action 2). Opetushallitus tiedottaa toiminnosta, mutta rahoitus haetaan suoraan komissiosta.
Innovaatioyhteenliittymät
Innovaatioyhteenliittymät -hankkeissa tavoitteena on varmistaa työelämässä tulevaisuudessa tarvittava osaaminen ja vähentää osaamisvajetta kehittämällä opetussuunnitelmia korkeakoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa sekä vahvistaa Euroopan innovaatiokapasiteettia tukemalla tiedonvaihtoa ja yrittäjähenkisyyttä. Hankkeissa tulee olla vähintään yksi ammatillisen koulutuksen ja yksi korkeakoulutuksen organisaatio. Hankkeissa tulee olla mukana myös työelämäpartneri. Yhteistyö ohjelmamaiden ulkopuolella on mahdollista, jos se on hankkeen tavoitteiden kannalta perusteltua ja se tuo hankkeeseen tarvittavaa osaamista.
Alliances for Education and Enterprices -hankkeissa toiminnan keskiössä on koulutuksen ja yritysten välinen yhteistyö sekä yrittäjyyden ja osaamisen tukeminen yhdellä tai useammalla alalla. Allianssiin tulee kuulua vähintään kahdeksan partneria vähintään neljästä maasta.
Alliances for Sectoral Cooperation on Skills -hankkeissa keskiössä on tietyn alan laaja ja strateginen kehittäminen. Tavoitteena on poistaa alan osaamisvajeita ja kasvattaa alan toimintapotentiaalia. Kehitettävät alat on määritelty Euroopan uudessa teollisuustrategiassa (New Industrial Strategy for Europe). Allainssiin tulee kuulua vähintään 12 partneria vähintään kahdeksasta maasta.