Georgios Voittaja

Pyhä Georgios kohtasi marttyyrikuoleman vuonna 303 keisari Diocletianuksen vainoissa. Hänet mestattiin miekalla Nikomediassa (nykyään Izmit), joka sijaitsee noin sata kilometriä Istanbulista itään. Hän on saanut myös lisänimet voittaja ja suurmarttyyri. Suurmarttyyri tarkoittaa sitä, että ennen kuolemaa henkilöä on kidutettu raa’asti ja julmalla tavalla. Tavallisesti sotilaan asussa kuvattu Pyhä Georgios tunnetaan paremmin nimellä Georgios Voittaja. Ikonissa kuvattu tapahtuma, jossa pyhä Georgios on taistelemassa lohikäärmettä vastaan, kuvastaa ihmisen taistelua pahaa vastaan. Häntä pidetään sotilaiden suojeluspyhänä erityisesti Kreikassa ja Venäjällä.

Pyhän Georgioksen reliikit ovat Lyddassa (nykyään Lod) Israelissa. Lyddaan ne siirrettiin 300-luvulla. Tätä tapahtumaa ja hänelle omistetun kirkon rakentamista muistellaan 3.11., joka on Pyhän Georgios voittajan toinen muistopäivä. Nykyinen Lod sijaitsee lähellä Ben Gurionin lentoasemaa, sen eteläpuolella Tel Avivin esikaupunkialueella. Tätä ennen lentoaseman nimi olikin Lodin lentoasema.

Karjalaisessa perinteessä pyhästä Georgioksesta käytetään Jyri-nimeä. Jyrinpäivä eli hänen muistopäivänsä 23. huhtikuuta on ollut myös päivä, jolloin karja laskettiin laitumelle Etelä- ja Itä-Suomessa. Muita Georgios-nimen johdannaisia ovat Yrjö, Yrjänä ja Jyrki. Pyhä Georgios on Georgian kansallispyhimys ja partiolaisten suojeluspyhimys. Suomeksi käännettynä hänen kreikankielisistä maata (γη, ge) ja työtä (έργον, ergon) tarkoittavista sanoista tuleva nimensä tarkoittaa maatyöläistä.

Tehtävä opettajan kanssa

Etsi netistä ”Georgios Voittaja ikoni”. Tutki ikoneita ja kirjoita vihkoon, mitä asioita, esineitä ja eläimiä Georgios Voittajan ikoneissa on.

Liite