Tuohus, lampukka ja suitsutus

Vuodesta 1967 alkaen Suomen ortodoksisen kirkon käyttöön tulevat tuohukset on valmistettu Lintulan luostarissa Heinäveden Palokissa. Tuohus on aina valmistettu luonnonmukaisesta, puhtaasta mehiläisvahasta.  Luostariin mehiläisvaha tulee Englannista, 20 kg laatikoissa. Steariinista valmistettu kynttilä ei ole tuohus, vaikka se muistuttaisi sitä ulkoisesti. Tuohuksia käytetään myös luterilaisessa kirkossa. Tuohuksia valmistetaan pieniä määriä myös Valamon luostarissa.

Tuohuksia on pituudeltaan ja paksuudeltaan sekä väreiltään erilaisia. Tavallisesti se on kellertävä, mutta pääsiäisajan tuohukset voivat olla punaisia. Tavanomaisin tuohus on 19 cm pitkä ja sen paloaika on noin 1 tunti. Jos tuohuksiin käy voimakas ilmavirta, paloaika on huomattavasti lyhempi.

Lampukan tehtävänä on tuohuksen liekin tavoin kuvastaa Jumalalle nousevaa rukousta. Se kuvastaa myös Kristuksen jumalallista valoa, joka valaisee sieluamme. Kristus on itse sanonut: "Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus" (Joh 8: 12). 

Suitsuke on aromaattinen, tuoksua levittävä aine. Monissa eri uskonnoissa käytetään suitsukkeita. Esimerkiksi hindulaisuudessa ja buddhalaisuudessa käytetään suitsutustikkuja. Ortodoksisessa kirkossa käytetään pihkaa, johon on sekoitettu erilaisia hajuaineita. Jumalanpalveluksissa suitsutetaan ikoneille, ikonostaasille ja kirkkokansaan päin. Suitsuttaminen kuuluu erityisen vahvasti eukaristian sakramentin toimittamiseen, kun ehtoollislahjoja valmistetaan ja pyhitetään. Idän kirkossa suitsuttamista alettiin käyttää 400-luvulla ja läntisen kirkon piirissä kaksisataa vuotta myöhemmin.  Protestanttisessa kirkossa ei suitsuteta, vain anglikaanisessa kirkossa suitsutetaan jonkin verran.

Raamatussa kerrotaan myös tietäjien vastasyntyneelle Jeesus-lapselle tuomista lahjoista, joista yksi oli suitsuke (ks. Matt 2:11). Kyseessä oleva suitsuke on ilmeisesti ollut temppeliolibaanin pihkaa eli olibaanihartsia. Hartsia on käytetty myös tulehduksia estävänä lääkkeenä.

Tehtävä opettajan kanssa

Piirrä tuohuksia ja kirjoita alle: Palava tuohus on rukous.