Jumala antaa laintaulut Moosekselle

Jumala käski Moosesta varoittamaan Egyptin hallitsijaa. Faaraon tuli laskea israelilaiset pois orjuudesta. Kun näin ei tapahtunut, maata kohtasi vitsauksia eli onnettomuuksia. Vitsaukset lyhyesti:

1. Vesi muuttui vereksi.
2. Maahan tuli sammakoita.
3. Sääsket ja syöpäläiset tulivat ihmisten kiusaksi.
4. Paarmat ahdistelivat ihmisiä ja eläimiä.
5. Karjarutto tuli.
6. Ihmisiin tuli paiseita.
7. Raesateet tuhosivat sadon.
8. Heinäsirkkoja tuli kaikkialle.
9. Pimeys valtasi maan.
10. Kaikki esikoiset kuolivat niin ihmisiltä kuin eläimiltäkin.

Monille vitsauksille löytyy luonnollinen selitys, vaikka ne olivat ”yliluonnollisia”. Esimerkiksi levä voi vaikuttaa ajoittain veden väriin, ja pimeys on voinut johtua tulivuoren purkauksen (Kreikan Santorini) aiheuttamasta tuhkapilvestä. Heinäsirkkaparvet valtaavat ajoittain Afrikan maita nykyäänkin. Koska vitsaukset tulivat Mooseksen varoituksen jälkeen, voidaan puhua yliluonnollisesta tapahtumasta.

Ennen viimeistä vitsausta israelilaisia kehotettiin valmistautumaan. Heidän piti teurastaa karitsa ja sivellä sen verellä ovenpielet ja kamanat. Karitsa tuli paahtaa tulella ja syödä se katkerien yrttien kera. Lisäksi leipää ei ehditty hapattaa, vaan se tuli paistaa nopeasti. Kun kuolema kulki pitkin Egyptiä ja esikoisia kohtasi kuolema, israelilaiset lähtivät yönselkään Mooseksen johdolla.

Tämän tapahtuman muistoksi juutalaiset viettävät pääsiäistä (kristityillä Kristuksen ylösnousemus). Yhtä tänäänkin juutalainen pääsiäisateria koostuu karitsan lihasta, piparjuuresta ja muista katkerista yrteistä, happamattomasta leivästä (muistuttaa isoa näkkileipää) ja kananmunista.

Israelin juutalaisilla alueilla ei saa pääsiäisaikaan pehmeää leipää, eikä viljatuotteita tarjota juutalaisissa ravintoloissa.

Mooseksen Jumalalta saamat laintaulut ovat osa Mooseksen lakia, jonka 613 käskyssä on kaikkiaan 365 kieltoa ja 248 käskyä. Raamatun mukaan laintauluja säilytettiin liitonarkussa, jonka ulkonäöstä on säilynyt kuvaus. Arkku katosi sodassa filistealaisia vastaan. Yksi teoria väittää arkun olevan tallessa ja että sen säilytyspaikkana on Etiopian Aksumi. Asiaa ei voi tarkistaa, sillä arkkua säilytetään rakennuksessa, jota vartioi munkki, joka ainoastaan saa nähdä sen. Mooseksen kymmenestä käskystä eri kirkot käyttävät erilaista numerointia.

Tehtävä opettajan kanssa

1. Vertaa ortodoksisen ja luterilaisen kymmenen käskyn numerointia. Mitä havaitset?

2. Piirrä tai askartele juutalainen pääsiäisateria.

3. Piirrä tai askartele palava pensas. Kirjoita kuvan alle: JUMALA SANOI: ”MINÄ OLEN SE, JOKA OLEN”.